"Irak güçleri haber vermeden çekildi"

"Irak güçleri haber vermeden çekildi"

DÜNYA Haberleri

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru Musul'daki Türk konsolosluk binasına IŞİD tarafından yapılan baskını değerlendirdi.

Önemli bilgiler paylaşan Naci Koru Irak'ın konsolosluğa haber vermeden askeri güçlerini konsolosluk binasının çevresinden çektiğini açıkladı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru; Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün 10 Haziran'da Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu işgal etmesi ve personeli alıkoymasının ardından ilk bilgilendirme toplantısını bugün yaptı. Koru'nun ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin açıklamaları ile Musul'daki saldırının arka planda kalan boyutları ortaya çıktı. Saldırı ve öncesinde yaşanan gelişmeler özetle şöyle:
nbsp;
IRAK ASKERİ VE POLİSİ ÇEKTİ

*Türkiye'nin değerlendirmelerine göre Maliki'nin mezhep anlayışına dayalı siyaseti nedeniyle son 6 ay içinde IŞİD, Irak'ta etkin hale geldi. Musul'a saldırı 6 Haziran'da başladı. Daha önce risk nedeniyle başkonsolosluğun personel sayısı azaltılmıştı. 8 Haziran'da IŞİD, Musul'u ele geçirdi. Ankara, gelişmeleri yakından izlemeye aldı. Ankara'dan belgeleri imha edin ve Türkiye'ye gelecek şekilde tahliye hazırlığı başlatın talimatı verildi. Ancak olaylar Ankara'nın hiç ummadığı bir seyir izledi. Irak yönetimi, başkonsolosluğa haber vermeden askeri güçler ile polisi başkonsolosluğun korumasından çekti. Polis ve asker Musul'u terk edince başkonsolosluk korumasız kaldı. Ankara'dan tahliye talimatı verildi. Ancak Başkonsolos Öztürk Yılmaz, "Efendim, bu şartlarda buradan çıkamayız. Asker ve polis çekildi. Koruma desteği olmadan tahliye edemeyiz. Bina dışarıdan daha güvenli şu anda" karşılığını verdi.

nbsp;10 DAKİKADA TESLİM OLUN

*10 Haziran'da 900 kişilik IŞİD gücü başkonosolosluğu kuşattı. Ağır silahlı grup, "10 dakikada teslim olun" mesajı gönderdi. Başkonsolos, Ankara'yı aradı. Dışişleri Bakanlığı; ABD'de bulunan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Erdoğan'ı anında bilgilendirdi. Ankara'dan Musul'a, "Çatışmaya girmeyin" talimatı verildi. 3 - 4 dakikalık bir zaman dilimi içinde bu karar alındı. Koru, "Karşı konulması aklımızdan bile geçmedi. Ordaki polisin görevi çok sayıda silahlı grup ile çatışmaya girmek değildi" dedi.
nbsp;
3 KADIN İKİ ÇOCUK VAR

*IŞİD; saat 11.20'de Başkonsolosluğa girdi. 40 personel, önce bir binaya sonra da halen bulundukları yere götürüldü. 49 kişinin 31'i özel harekat polisi. Başkonsolos Öztürk'ün yanısıra 2 diplomat ve bir ticaret ateşi bulunuyor. Diğerleri sözleşmeli personel. 3 kadın ve iki çocuk var. Rehin alınan 4 kişi ise o gün konsoloslukta bulunan Türk vatandaşları.
nbsp;
HABER BEKLENİYOR

*Rehin alınan personelin hepsi bir yerde tutuluyor. Kötü muamelede bulunulmadı. Sağlık sorunları yok. Koru, "Bir an önce serbest bırakılmalarını istiyoruz. Salıverilecekler diye bekliyoruz. Kendi içlerinden haber alacaklar sonra bırakacaklar diye bekliyoruz" dedi. Aynı gün 31 şöförde IŞİD tarafından rehin alındı. Bunlarla ilgili Ankara'ya bir fidye talebi iletilmedi. Koru, temasların hassas olduğunu belirterek, bu nedenle temasların içeriğiyle ilgili bilgi vermedi. Koru, "Bizim vermediğimiz hiç bir bilgiye itibar etmeyin" dedi.
nbsp;
HAVADAN TAHLİYE MÜMKÜN DEĞİLDİ

*Personelin helikopter ile alınması Musul'daki durum nedeniyle çok riskliydi. Havalimanı kapalı olduğu için hava yoluyla önceden tahliye imkanı da olmadı.

*Irak'ta mahsur kalan şöförlerle temas kuruldu. Onlar için şu anda yakın bir tehlike bulunmuyor. Musul'un Kuzeyi'ndeki bir yerde hepsi birada bulunuyor.
nbsp;
ERDOĞAN BAŞKONSOLOS İLE GÖRÜŞTÜ

*Musul'dan göçeden 500 bin kişi AFAD, insani yardım çalışması başlattı. Ekipler, bölgeye gitti.
* Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın rehin alındıktan sonra Başkonsolos Öztürk Yılmaz ile telefon aracılığıyla görüştüğü öğrenildi

Dışişleri'nden bir açıklama daha!

Dışişleri'nden yapılan açıklamada "Musul, Kerkük, Selahattin, Diyala, Anbar ve Bağdat'ta bulunan vatandaşlarımızın can güvenlikleri bakımından her koşulda müteyakkız bulunarak, mümkün olan en kısa sürede bu vilayetlerden ayrılmaları ve bu vilayetlere seyahat etmekten kaçınmaları kuvvetle tavsiye edilmektedir" denildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamalarından satır başları

ÇATIŞMALARIN OLDUKÇA HIZLI ŞEKİLDE YAYILABİLDİĞİ İZLENMEKTEDİR
nbsp;
"Sahadaki durumun çok hızlı şekilde değişim gösterebildiği ve çatışmaların oldukça hızlı şekilde yayılabildiği de izlenmektedir"

NECEF'TE BULUNAN 113 İŞÇİNİN DÖNÜŞÜ SAĞLANDI
nbsp;
"Necef'te bulunan 113 işçimizi ülkemize getirmek üzere ilgili şirket tarafından kiralanan uçak için Irak makamlarından gerekli iniş izni alınmış, işçilerden 60'ının vize süresini geçirmesi nedeniyle ödenmesi gereken ceza Bağdat Büyükelçiliğimiz ve Bakanlığımızın girişimleri neticesinde istisnai olarak kaldırılarak, işçilerimizin ülkemize dönüşleri sağlanmıştır."
nbsp;
TARİFELİ UÇUŞLAR DEVAM EDİYOR
nbsp;
"Ülkeden havayoluyla ayrılmak isteyen vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin önlenmesi için THY, ülkede resmi tatil olan bugün (14 Haziran) de çalışmalarını sürdürdüğünü açıklamıştır. THY açıklamasında ayrıca, Bağdat Havalimanı, Basra Havalimanı, Necef Havalimanı, Süleymaniye Havalimanı ve Erbil Havalimanı'ndan da tarifeli uçuşların devam ettiği bilgisine yer verilmiştir."

Milliyet

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...