Sünni isyanı 9 ayda doğdu

Sünni isyanı 9 ayda doğdu

GÜNDEM Haberleri

Baskılardan bıkan Sünni gruplar, ekimde bir araya gelerek Maliki'ye savaş açtı. Taşeron örgüt IŞİD'in, bölgede sanıldığı kadar etkisi yok.

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'da başlayan hareketlilik dünya kamuoyuna Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'nin işgali olarak duyuruldu. Bölgeyi iyi tanıyan uzmanlara göre, gelişme sadece IŞİD ile izah edilebilecek bir durum değil. Musul'da başgösteren olaylar, Irak'ın Şii Başbakanı Nuri el Maliki'ye karşı birikmiş öfkenin yanması ve tamamıyla bir Sünni ayaklanması. Maliki'nin, deyim yerindeyse kendi krallığını ilan etmesinden rahatsızlık duyan Sünni gruplar, 9 ay önce birleşme kararı aldı. 20 aşiret bir araya geldi, 14 ayrı silahlı grup gücünü birleştirdi. Silahlı varlığı 12 bini bulan gruplar, isyan bayrağını çekti. Maliki buna karşılık gönüllüleri silah altına çağırdı. Bu yüzden İran 'yardımı hazırız' dedi, Şii otorite Ali Sistani, Şiilere cihat çağrısı yaptı. Sünni gruplar arasında devrik lider Saddam Hüseyin döneminin askerleri de bulunuyor. Nitekim, Saddam Hüseyin'in memleketi Tikrit'i, IŞİD değil Saddam bakiyesi askerler ele geçirdi. Maliki yönetimi, "IŞİD işgal etti" bahanesiyle önceki gün şehre baskın düzenlendi. Irak Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının saldırısından sonra Baas askerlerinin toplantısının yapıldığı eve baskın düzenlendi. Aralarında Ahmet İzzet ed-Duri'nin (Saddam'ın sağ kolu İzzet İbrahim el Duri'nin oğlu) de bulunduğu Baas Partisinin lider kadrosundan 50 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Saddam'ın Ürdün'de sürgün bulunan kızı Raghat Hüseyin "İzzet amcanın birliklerinin de babamın savaşçılarına katılması çok güzel bir gelişme. Babamın ruhuna Fatiha okuyorum ve doğum yeri olan Tikrit'in kurtarılmış olmasından dolayı şükrediyorum" dedi. Ancak bu mesaj IŞİD'e verildiği şeklinde lanse edildi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...