Doğal afetlerin tarıma faturası ağır olacak

Doğal afetlerin tarıma faturası ağır olacak

Ekonomi Haberleri

Şemsi Bayraktar: "Tarım sektöründe böyle bir doğal afeti uzun yıllardır görmedik. Tüketicilerimizin de bundan zarar görmesinden fevkalade korkuyoruz,

TZOB Genel Başkanı Bayraktar'dan endişelendiren uyarı: "Türkiye genelinde tarım sektöründe böyle bir doğal afeti uzun yıllardır görmedik. Tüketicilerimizin de bundan zarar görmesinden fevkalade korkuyoruz, çekiniyoruz ama bu sene hem hububatımızda hem birçok meyve ve sebze üretiminde düşüşler yaşayacağız"


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından hazırlanarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Başbakanlığa sunulan rapora göre, son dönemde etkili olan tabii afetlerin oluşturduğu zararın, illere göre değişiklik göstermekle birlikte, fındık, kayısı, elma, çay ve kivide yüzde 20 ila yüzde 100, buğdayda ise yüzde 10 ila yüzde 50 arasında olması öngörülüyor.


TZOB tarafından doğal afetler nedeniyle oluşan tarımsal zararların tespiti amacıyla geçen ay Ordu, Konya ve Malatya'da toplantılar gerçekleştirildi ve bu toplantılarda elde edilen veriler, zarar tahminleri ve çiftçilerin talepleri raporlaştırılarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Başbakanlığa iletildi.


Raporlara göre, mayıs ve haziran ayı yağışlarına göre çok az oranda değişiklik göstermesi öngörülen 2014 yılı buğday zararı, ortalama yüzde 50 olarak tahmin ediliyor.


Özellikle Çorum, Aksaray, Çankırı, Eskişehir, Kırıkkale, Kırşehir, Kayseri, Osmaniye, Gaziantep, afyonkarahisar ve Konya'da buğday rekoltesinde 40'ın üzerinde kayıp tahmin edilirken, Kilis'te bu oranın yüzde 80'e ulaşacağı belirtiliyor.


Türkiye'nin en büyük buğday üreticisi konumunda bulunan ve geçen yıl 2 milyon 291 bin 930 tonluk üretim yapılan Konya'da üretimin, bu yıl yüzde 40 kayıpla 1 milyon 375 bin tona gerilemesi öngörülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...