Dışişleri: 'Rehin alındıklarını düşünmüyoruz'

/ Kaynak: İHA
Dışişleri: 'Rehin alındıklarını düşünmüyoruz'

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, IŞİD tarafından kaçırılan 49 kişi hakkında 'Rehin alındıklarını düşünmüyoruz. Öyle olsaydı pazarlık yapılırdı" dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, IŞİD tarafından alıkonulan 49 vatandaş için bütün ülkelerle istihbarat işbirliğinin olduğunu belirterek, "Operasyonla ilgili bir temasımız yok. Irak'ın İstikrarının korunması amacıyla ABD de olmak üzere bütün ülkelerle çok yakın temastayız" dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, bakanlıkta düzenlediği bilgilendirme toplantısında, Irak'taki son gelişmeleri değerlendirdi. Bölgeden bazı haberler aldıklarını dile getiren Koru, dünden bu yana çok önemli bir gelişmenin olmadığını belirtti.

IŞİD tarafından Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer'e saldırı yapıldığını kaydeden Koru, "Şu an itibariyle saldırı püskürtülmüş durumda. Maalesef birkaç Türkmen kardeşimizi kaybettik. Bugünkü saldırı bertaraf edilmiş durumda ama bundan sonra ne olacak hep beraber görececeğiz. Oradaki Türkmen kardeşlerimize çok önemli görevler düşüyor" diye konuştu.

Başkonsolosluk personelleriyle ilgili bir gelişmenin olmadığını söyleyen Koru, "Arkadaşlarımız, aynı binada kalmaya devam ediyor. Güvenlik güçlerimiz kendi imkanlarıyla bunu takip ediyorlar. Biz de bilgi paylaşıyoruz kendileriyle" şeklinde konuştu.

Devletin bütün organlarının çok sıkı bir şekilde bu işi üzerinde durduklarını kaydeden Koru, Başbakan Erdoğan'ın Trabzon'dan döndükten sonra devletin zirvesi bir araya geleceğini bildirdi.

Beklentilerinin ve umutlarının, başta başkonsolos olmak üzere şoförler dahil bütün vatandaşların biran önce serbest bırakılması olduğunu dile getiren Koru, çalışmaların da zaten bunun üzerine olduğunu vurguladı.

IŞİD'in saldırılarından sonra insanların Musul'u terk edip Kuzey Irak bölgesine yerleştiklerini ifade eden Koru, bu konuyla ilgili Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla AFAD'ın bir takım çalışma başlattığını söyledi. İnsani yardım malzemeleri gönderildiğini anlatan Koru, yardım malzemelerinin bir kısmının yerinden alma şekliyle bir kısmının ise şoförler ile taşındığını kaydetti.

Koru, Uluslararası Nakliyatçılar Derneği'yle de bir toplantı yaptıklarını da ifade etti.

"BAĞDAT ŞU AN İÇİN RİSKLİ"

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Koru, Bağdat'ın şu an itibariyle riskli bir bölge olduğuna dikkat çekerek şunları dedi:


"Bağdat'ın çevresi IŞİD tarafından kuşatılmış durumda. Biz vatandaşlarımızı uyarıyoruz. 'Dikkatli olun, bir şey seziyorsanız bölgeyi tek edin' diyoruz. Bağdat'ı terör örgütleri ele geçirmiş değil ama bir tehlike, risk var."

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in Türkiye ziyaretiyle ilgili olarak da Koru, "Konu gündeme getirilecek. NATO Konseyi'nde daimi temsilcimiz ayrıntılı bilgi sundu. Genel Sekreter buraya geldiğinde bilgilendirme yapacağız" ifadelerini kullandı.
Rehineler konusunda ise Koru, "49 vatandaşımızın güvenlikleri ve sağlıklarıyla ilgili bir sorun yok. Her şeyden haberimiz oluyor, çok yakından izliyoruz" dedi.

"OPERASYONLA İLGİLİ BİR TEMASIMIZ YOK"

Bir gazetecinin "ABD ile operasyon anlamında temaslarınız ne yönde?" şeklindeki sorusu üzerine Koru,
"Operasyonla ilgili bir temasımız yok. Irak'ın İstikrarının korunması amacıyla ABD de olmak üzere bütün ülkelerle çok yakın temastayız. Operasyona yönelik bir temas yok" ifadelerini kullandı.

IRAK'TAKİ KAÇAK İŞÇİLERİN DURUMU

Kaçak işçiler konusunda Koru, şunları kaydetti:
"Bazı işçilerimiz kaçak ve sayıları da fazla. Bizim için kaçak olmalarıyla resmi olmaları arasında hiçbir fark yok. Onlarla ilgili çalışmamız da var. Sorun olduğunda şirketlerle görüşüyoruz. Irak'ta bulunan vatandaşlarımız açısından vizeli-vizesiz ayrımı yapmaksızın sorun olduğunda müdahale edebiliyoruz, bu müdahale sonucunda vatandaşımızı geri getiriyoruz."

"MEZHEPSEL ÇATIŞMALARIN BÜYÜMESİNDEN ENDİŞELİYİZ"

Irak'taki mezhepsel çatışmayla ilgili de Koru,
"Büyümesinden endişeliyiz. Büyümemesi için de elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Oradaki kaosun sebebi budur. Bizim arzumuz oradaki mezheplerin huzur içerisinde bir arada yaşamasıdır" diye konuştu.

Irak ile siyasi ilişkilerin geliştirilmek istendiğini, ekonomik ilişkilerin de korunmak istendiğini vurgulayan Naci Koru, "Türkiye'den Irak'a geçişleri durdurmadık. TIR'larımız, kamyonlarımız gitmeye devam ediyor. Bu ticaret devam etmek zorunda. Biz de bunun sorunsuz bir şekilde arzu ediyoruz. Ülkede kaos var 'oraya gidilmesin, oradaki ticaretimiz askıya alınsın, sonraki dönemde düzeltiriz' gibi bir şey yok" ifadelerini kullandı.

"Bağdat Büyükelçiliği'ne bir risk var mı?" sorusuna Koru, "Şu anda yok. Ama Bağdat ve diğer temsilciliklerle ilgili bütün planları yaptık" yanıtını verdi. Koru, Bingazi Başkonsolosluğu'nun faaliyetlerinin geçici olarak askıya alınmasını hatırlattı.

Koru, 49 insanın rehin alındığı ifadeleri için ise "49 insanın rehin alındığını düşünmüyoruz. Eğer rehin alınsaydı oturulur pazarlık yapılırdı. Karşılığında bir şey istenen insanlar yok" dedi.

Koru, istihbarat alınan ülkelerle ilgili bir soruya da "Dost ve kardeş ilişkileri içerisinde olduğumuz bütün ülkelerle istihbarat işbirliğimiz var" yanıtını verdi.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...