Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Muhalefetin 'çatı' adayı 'Ekmeleddin İhsanoğlu' oldu

Muhalefetin 'çatı' adayı 'Ekmeleddin İhsanoğlu' oldu

Politika Haberleri

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı "çatı adayı" olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismini MHP lideri Bahçeli'ye ilettiğini bildirdi.

Devlet Bahçeli'ye Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismini sunduğunu belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Herkesin kabul edebileceği, üzerinde uzlaşabileceği, saygınlığı olan, temizliği, dürüstlüğü olan, bilgisi birikimi, zarafeti ile herkese örnek olacak bir ismi Sayın Genel Başkan'a sundum. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu Bey. Demokraside yeni bir olaya tanıklık ediyoruz. Büyük bir uzlaşmayı sağlamaya çalışıyoruz. Kavgadan uzak, barıştan huzurdan yana bir süreci başlatmak istiyoruz. Sayın Genel Başkan bu konuda büyük bir özveride bulundu. Bizler demokrasinin, huzurun önünü açmak istiyoruz. Bunu sağlamak konusunda kararlıyız ve irademizi ortaya koyduk" dedi. nbsp;

Başbakan Erdoğan, Bursa'da "Kentsel Dönüşüm" projesinin hayata geçirilmesi töreninde BM, AB ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nı(İİT) "Aynaya bakacak yüzleri yok" şeklinde eleştirmişti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, o dönem "İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ne iş yaptığını bilen var mı? Bu zat, darbeden sonra Mursi'yi suçlamıştı. Prof. Dr. İhsanoğlu'nun İİT Genel Sekreteri seçilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanımızın büyük çabalarını hatırladıkça yazık diyorum" eleştirilerinde bulunmuştu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise "Ben İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri olsam, çıkar derdim ki; 'Bu zulüm karşısında İslam ülkelerini işbirliğine davet ediyorum.' Eğer işbirliğine yanaşmazlarsa çıkar derdim ki, 'Ben İslam adına böylesi bir işbirliği teşkilatının böylesi zulüm karşısında sessiz kalmasının onursuzluğunu taşıyamam' der istifamı basar oradan ayrılırdım" ifadelerini kullanmıştı.

İHSANOĞLU KİMDİR? İŞTE İHSANOĞLU'NUN ÖZGEÇMİŞİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı "çatı adayı" olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ilettiği Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) yaklaşık 10 yıl genel sekreterliğini yaptı.

Bilim tarihi profesörü olan İhsanoğlu'nun özgeçmişi şöyle:

İhsanoğlu, 1943 yılında doğdu. Evli ve 3 çocuk babası İhsanoğlu, milletlerarası yönetici ve bilim tarihi profesörü.

Tarih, sanat ve kültür ile ilgili çok sayıda konferans, sempozyum ve milletlerarası toplantı düzenleyen İhsanoğlu, geleneksel Türk ve İslam sanatlarının, özellikle hat sanatının gelişmesini destekledi. 1980 yılında İslam Konferansı Teşkilatı, İslam Tarih, Sanat ve Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü, 1997 yılında Milletlerarası Bilim ve Felsefe Tarihi Kurumu (IUHPS/DHS) Başkan Yardımcılığı, 2001 yılında Başkanlığı, 1983-2000 yılları arasında İslam Konferansı Teşkilatı Milletlerarası İslam Kültür Mirasını Koruma Komisyonu Sekreterliği, 1998 yılında 'Londra'da 'Al Furqan Islamic Heritage Foundation'' Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. İhsanoğlu, 1989 yılında Türk Bilim Tarihi Kurumu Kurucu Başkanı olarak görev yaptı.

İhsaoğlu, İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü olarak görev yaptığı sırada 14-16 Haziran 2004'te İstanbul'da düzenlenen, sonradan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adını alacak olan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 31. Dışişleri Bakanları Toplantısında, Genel Sekreterlik için Türkiye'nin adayı olarak gösterilmişti. Malezya ve Bangladeş ile genel sekreterlik için yarışan Prof. Dr. İhsanoğlu, 5 Haziran 2004'te Genel Sekreterliğine seçilmişti. Ekmeleddin İslamoğlu, örgütün seçimle gelen ilk genel sekreteri olmuştu.

İhsanoğlu, bu görevini Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen törenle 30 Aralık 2013'te Suudi Arabistanlı İyad Medeni'ye devretmişti.

-Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aldığı ödüllerin bazıları şöyle:

Senegal Cumhurbaşkanı tarafından ''l'Ordre National du Merite'' nişanı, Aralık 2002.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından verilen ''World Prize for the Book of the Year'' 2000.

''Fahri Doktora'', İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi 1994; Dowling College, Long Island, New York, ABD 1996; Azerbaycan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi 2000; Sofya Üniversitesi, Bulgaristan, 2001; Saraybosna Üniversitesi, Bosna Hersek Cumhuriyeti, 2001.

Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından tevcih edilen Devlet Üstün Hizmet Madalyası, 2000.

Ürdün Kralı Hüseyin adına Veliaht Prens Hasan Bin Tallal tarafından verilen ''Birinci Derece İstiklal Madalyası'', 1996.

İslam Konferansı Teşkilatı şeref ve liyakat sertifikası, 1995.

Arap Mısır Cumhuriyeti hükümetinden ''Liyakat Nişanı'', 1990.

-4 dil biliyor

İngilizce ve Arapça'yı çok iyi derecede konuşan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Fransızca ve Farsça'yı da orta derecede konuşuyor.

İhsanoğlu'nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunuyor.

''Osmanlı Bilim Literatürü Tarihi'' serisi içinde Osmanlı Astronomi Literatürü Tarihi, Osmanlı Matematik Literatürü Tarihi, Osmanlı Coğrafya Literatürü Tarihi, Osmanlı Müzik Literatürü Tarihi ve Osmanlı Askerlik Literatürü Tarihi adlı kitapların ve Osmanlı Devleti ve Medeniyeti Tarihi-2 cilt, (Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde) adlı seri kitapların editörü ve ortak yazarı olan İhsanoğlu'nun yayınlarının bazıları Fransızca, Japonca, Boşnakça, Malay ve Kore dillerine tercüme edildi.

EKMELEDDİN İHSANOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

CHP ve MHP, cumhurbaşkanı çatı adayı için İslam Konferasyonu Örgütü eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu üzerinde uzlaştı.

Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan konuyla ilgili ilk açıklama geldi.

İhsanoğlu, şöyle konuştu:

"Bu uzlaşmanın odak noktasında olmak büyük bir teveccühün eseridir. Şüphesiz ki Türkiye gibi büyük bir ülkede bu yüce makama layık, görevini hakkı ile ifa edecek çok sayıda üstün vasıflı şahsiyetlerin varlığı muhakkaktır. CHP ve MHP'nin bu konudaki ortak kararını saygı ve teşekkür ile karşılıyorum."

Ekmeleddin İhsanoğlu Twitter'dan ise, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerini heyecanla bekliyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, nbsp;sayın Devlet Bahçeli ve tüm halkıma teşekkürlerimi iletiyorum. Sayın Kılıçdaroğlu ve sayın Bahçeli'yi telefonla arayarak teşekkürlerimi bildirdim. Tebrik mesajlarınız için sizlere de teşekkürlerimi iletiyorum" açıklamasını yaptı.

nbsp;Muhalefetin 'çatı' adayı 'Ekmeleddin İhsanoğlu' oldu

Ekmeleddin İhsanoğlu dünya çapında TT oldu

CHP ve MHP'nin çatı adayı olarak gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu Twitter'da dünya çapında TT listesine 1 numaradan girdi. İhsanoğlu'nın isminin açıklanmasından yaklaşık yarım saat sonra listede 1 numaraya çıktı. Bu süre zarfı dünya çapında TT olmak için kısa bir süre olarak yorumlandı. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu olarak yaklaşık yarım saat önce açıkladı. İhsanoğlu bu açıklamadan sonra Twitter'ı salladı. Çok kısa bir süre içinde Dünyada TT listesinde 1 numaraya yerleşti. Son bir saatte içinde Ekmeleddin İhsanoğlu geçen 17 bin 583 tweet atıldı.

nbsp;Muhalefetin 'çatı' adayı 'Ekmeleddin İhsanoğlu' oldu

NASIL YAZILIR?

Muhalefet Cumhurbaşkanı adayını açıkladı. CHP ve MHP'nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun isminin yazım yanlışları dikkat çekiyor: "Eklemettin nbsp;İhsanoğlu, Eklemettin İhsanoğlu, Ekmelettin nbsp; İhsanoğlu, Eklemetin İhsanoğlu..." Doğrusu ise 'Ekmeleddin'

İşte Ekmeleddin isminin anlamı:
1)
Dinin en olgunu, en olgunlaştırdığı isim.
2) Dinin tamamı.

Çatı adaya AK Parti'den ilk tepki!

AK Parti Gaziantep Miletvekili Şamil Tayyar, CHP ve MHP'nin ortak aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun etrafında birleşmesine tepkisi de gecikmedi. Düşüncelerini Twitter'dan dile getiren Tayyar, "Çatı aday belli oldu. Başbakanımızı kutluyorum, hayırlı olsun! Darbeci darbeciyi Çankaya yolunda bulurmuş! Esad ve Sisi kankası, Neocon sempatizanı İhsanoğlu çatı aday! Rabbim verdikçe veriyor." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...