BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Mutluluk acı biberde

Mutluluk acı biberde

Tıpta “mutluluk hormonu” diye adlandırılan “endorphin”in salgısı ve etkisi acı biber yendiği zaman iki katına çıkıyor ve sıkıntılı ruh halinin atlatılmasına yardımcı oluyor.



Yiyeceklerin içinde yalnız vitamin ve minerallerin değil, algılama yeteneğini artıran, beyni verimli hale getiren hatta mutluluk sağlayan etkenlerin de bulunduğunu biliyor muydunuz? Evet!.. Amerika’da yapılan araştırmalara göre; acı biber, mutluluk hormanlarının salgılanmasını artırırken limon suyu, öğrenme ve hatırlama problemi olanların zihnini açmaktadır. Havucun, muzun, çileğin, fındık-fıstığın, hatta kimyonun da beynimiz ve ruhumuz üzerinde farklı etkileri olmaktadır. Amerikalı uzmanların bu konudaki tesbitlerini şöyle sıralayabiliriz: “Aroma maddeleri vücudun kendi mutluluk hormonu olan endorphinin salgılanmasını tahrik etmektedir. Bu sebeple acı biber yemek, endorphin salgısını ve etkisini artırır. Ne kadar acı olursa olsun kırmızı biber tüketmek mutluluğu artırır. Strese karşı da çilek tüketilmelidir. Bünyesinde bolca serotonin barındıran muz da mutluluğu artıran besin maddelerindendir. Havuç ise hatırlama yeteneğimizi üst seviyeye çıkarır. Çünkü havuç beyin metabolizmasını canlandırır. Birşey ezberlerken ufak bir tabak sıvı yağlı havuç salatası yeyin. Özellikle hatırlama problemi çeken öğrenciler, öğretmenler, politikacılar ve gazeteciler bol bol havuç tüketmelidir. Uzun uzun metinleri ezberlemek zorunda olan tiyatro sanatçıları ve müzisyenler ayrıca bol bol ananas tüketmelidir. Kısa süreli bellek için de avokado yenilmelidir. Öğrenme kapasitesinin artırılması için ise tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlatan ve siniri gideren lahana yenmelidir. C vitamini zengini olan ve algılama yeteneğini artıran limon da öğrenme sıkıntıları için kullanılmalıdır. Özellikle dil öğrenme kursları ve dersler öncesi bir bardak limon suyu içilmelidir. Yaban mersini uzun süreli bir öğrenmede ideal bir meyvedir. Beynin kanla daha iyi beslenmesini sağlar. Konferanslarda, konserlerde, uzun araba yolculuklarında sinirleri kuvvetlendiren ve beyindeki haber alma maddelerinin oluşumunu hareketlendiren ceviz, fındık ve fıstık kullanılmalıdır. Yeni fikirler üretmede ise, kimyon ile zencefil kullanılabilir. Bu maddeler kanı sulandırır ve kanın vücutta daha serbest akmasını sağlar. Ayrıca sinir sistemini uyarırlar.” Etin bozulmasını geciktiriyor... İspanyol bilim adamları, acı ve tatlı kırmızı toz biberin, kıymanın bozulmasını geciktirdiğini açıkladılar. Journal of the Science of Food dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Zaragoza Üniversitesi’nde görevli Prof. Pedro Roncales ve ekibi, 8 porsiyon köfteyi değişik miktarlarda acı ya da tatlı biberle karıştırarak, 20 derece sıcaklıkta bekletti. Bilim adamları, 4 günde bir köftelerin kokusuna, rengine, asit oranına ve içerdiği mikroplara baktılar. Normal şartlar altında ancak 4 gün taze kalabilen köfteler, içerdikleri acı ya da tatlı kırmızı biber sayesinde 16 güne kadar tazeliğini korudu. Bilim adamları, hem acı hem de tatlı toz biberin bakteri üretimini engellediğini tesbit ettiler. Kırmızı toz biberin ayrıca antioksidan içerdiğine dikkat çeken bilim adamları, antioksidanın etin okside olarak bozulmasını önlediğini belirttiler. Gevşeyen ciltlere meyve maskesi Evinizde, her an elinizin altında bulabileceğiniz malzemelerle, cilt bakımınızı yapabilir, saçlarınıza canlılık ve parlaklık kazandırabilirsiniz. İşte, gevşeyen cildinize yeniden canlılık kazandırabileceğiniz bir meyve maskesi... Kullanacağınız malzemeler: 1 muz, 1 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1 yemek kaşığı krema Muzu iyice ezin, bir yemek kaşığı süzme yoğurdu ve kremayı da ekleyerek karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı, yüzünüze sürün ve 20 dakika bekleyin. Yüzünüzü ilk önce sıcak, sonra soğuk suyla yıkayın. Bu uygulamayı her akşam veye iki akşamda bir tekrarlayabilirsiniz. Kısa süre sonra cildinizin sıkılaştığını ve daha bir canlılık kazandığını göreceksiniz
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT