ABD'den Ortadoğu için korkutan araştırma

/ Kaynak: AA
ABD'den Ortadoğu için korkutan araştırma

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'deki Pew Araştırma Merkezi'nin araştırmaları, Ortadoğu'da Suriye'deki olaylarının komşu ülkelere yayılma endişesinin hakim olduğunu ortaya çıkardı.

Kamuoyu araştırmaları, Ortadoğu'da Suriye'deki şiddet olaylarının komşu ülkelere yayılma endişesinin hakim olduğunu ve bölge halkının muhaliflerden değil, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile El Kaide gibi terör gruplarından kaygı duyduğunu ortaya çıkardı.

Merkezi Washington'da bulunan Pew Araştırma Merkezi tarafından 2013'ten bu yana yapılan anketler, Lübnan, Tunus, Ürdün, İsrail, Mısır ve Filistin'deki kamuoyunun yüzde 75'inin Suriye'de devam eden çatışmaların komşu ülkelerde istikrarsızlığa yol açacağından endişe duyduğunu gösterdi.

Suriye ile ilgili endişeler, en fazla Lübnan'da dile getiriliyor. Lübnan'da her 10 kişiden 9'u, Beşşar Esed rejimi ile muhalifler arasındaki çatışmaların diğer ülkelere de sıçrayacağını düşünüyor. Halkın yüzde 95'i de çatışmanın kendi ülkelerini de etkileyeceğinden endişe duyuyor.

Türkiye'de ise araştırmaya katılanların yüzde 55'i, şiddetin bölgeye yayılacağı endişesini taşıyor. Türk halkının yüzde 62'si de çatışmaların kendi ülkelerine sıçrama olasılığından duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor.

-IŞİD ve El Kaide korkusu-

Pew'in Nisan-Mayıs 2014'te yaptığı anketler ise bölge halkının Esed rejimine karşı mücadele eden muhaliflerden değil, El Kaide ve IŞİD gibi terörist gruplardan korktuğunu gösterdi.

Katılımcıların büyük bir kısmı, terörist grupların Suriye'yi kontrol altına alıp alamayacağı sorusuna "evet" yanıtını verdi. Lübnan'da terör gruplarının Suriye'yi kontrol altına alacağına inananlar kamuoyunun yüzde 86'sı olarak hesaplanırken bu oran İsrail'de yüzde 82, Ürdün'de yüzde 76, Mısır'da yüzde 69 ve Türkiye'ye de yüzde 49 oldu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...