Efkan Ala: "IŞİD, dünyayı yarın ilgilendirecek ama..."

/ Kaynak: İHA
Efkan Ala: "IŞİD, dünyayı yarın ilgilendirecek ama..."

GÜNDEM Haberleri  / İHA

İçişleri Bakanı Ala, IŞİD konusunda ciddi bir sorunla karşı karşıya olduklarını belirterek, "Bu sorun dünyayı yarın, Türkiye'yi bugün ilgilendiriyor" dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Washington'daki Ortadoğu Enstitüsü'nde (Middle East Institute) katıldığı "Belirsizlikler Çağında Türk Dış Politikası" başlıklı konferansta konuştu.

İçişleri Bakanı Ala konuşmada Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ve terör konusundan bahsetti. Ala konuşmasında, "IŞİD konusunda ve Türkiye'nin güneyinde terörist organizasyonların elde ettiği inisiyatifi değerlendirmem istendi. Biz ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Biz bunu daha önce çeşitli görüşmelerde dile getirdik. Burada bir boşluk olduğu takdirde, terörist organizasyonlar, şiddet yanlısı organizasyonlar bu boşluğu doldururlar. Bunu çeşitli ülkelerle yaptığımız toplantılarda paylaştık. Bugünde son derece ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Elbette bütün dünyayı ilgilendiren bir sorundur. Ama şöyle ki dünyanın bir kısmını yarın ilgilendirecek olan sorun, Türkiye'yi bugün ve hemen ilgilendiriyor. Hemen etkiliyor, şuanda etkiliyor. Dostlarımıza, müttefiklerimize şu çağrıyı yineliyoruz, bunların görüşmesini yapacağız, yapıyoruz. Bu terör konusu dünyanın önümüzdeki yüzyıl karşı karşıya geleceği en önemli sorundur. Çünkü konvansiyonel silahlarla baş etmeniz mümkün değildir. Organize olanı var, olmayanı var. Bunlar yeni savaş stratejileri gerektiren durumlardır. Artık ekonomiye çok büyük, savaş ekonomisine çok büyük, savaş imkanına silahlarına sahip olmuş olmanız, fazla bir şey ifade etmiyor olabilir. Veya gelecek elli yılda çok anlamlı olmayacak çünkü sizin konvansiyonel silahlarınız, füzeyi atacağınız yer belli değil, silahı kullanacağınız alan belli değil, sizin her an içinizde olabilir, komşunuzda olabilir, yanınızda olabilir. Burada hem siyasal, hem sosyal, hem güvenlik bakımından alacağımız çok ciddi tedbirler vardır. İnsanın kendi iç barışını sağlayan, kişiselleştirme, aşırı bireyselcilik ve bunun ortaya çıkaracağı sorunlar, bütün bunları ve çeşitli kültürlerin karşı karşıya gelmesi, zengin fakir ayrımının çok biliniyor olması ve ortaya çıkması ve makasın açılması, bütün bunlar bildiğimiz konular ama önümüzde, bugünden ciddi tedbirler almazsak bugün karşılaştığımız terör sorunlarından daha fazlasıyla karşılaşacağımız bir dönem gelmektedir, bir gelecek bizi beklemektedir. O yüzden biz Türkiye'de müttefiklerimizle birlikte sorunun cevabı, kendi başımıza değil kesinlikle müttefiklerimizle birlikte burada inisiyatif almalıyız, alacağız ve bu sorunun derinleşmesini yaygınlaşmasını önlemeliyiz diyorum" şeklinde konuştu.

Ala, konuşmasına düşünce özgürlüğünün öneminden de bahsetti açıklamasında, "Elinize gelen, size sunulan rakamları bir kez daha, sizin çok güvendiğiniz başka kaynaklarla test ediniz. Resmi kaynaklarla tespit etmede inanınırlık sorunu olabileceğini tahmin edebiliyorum. Ama lütfen Türkiye'deki başka kaynaklarla test edin. Çünkü rakamlar konusunda çok abartı var. Beş kişi, altı kişi bu işten içerideyse yüz kişi, yüz elli kişi deniyor. Ama biliniz ki bir kişi bile düşüncesinden dolayı içerideyse, hapisteyse, bizim yapacak çok işimiz vardır. Bir kişi olması, orada düşünce özgürlüğü konusunda ciddi sorunlar olduğu anlamına gelir. Kesinlikle hafife alınacak bir durum değildir ve bu mesele çözülecektir. Türkiye'nin gündeminden de çıkarılacaktır. Bizim iktidarımız eliyle. Çok adımlar attık ama daha atacağımız çok adım var. Mevzuatı değiştireceğiz, yasaları değiştireceğiz, Türkiye'nin sistemini yeniden kurguluyoruz. Bunların olduğu Türkiye'de de bu sorunlar artık gündeme gelmeyecek" dedi.

Katılımcıları saygı ve sevgiyle selamladığını belirten İçişleri Bakanı Efkan Ala konuşmasını bitirdi.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...