Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Taner Yıldız: Enerjide maliyetler arttı yansıtmak istemiyoruz

Taner Yıldız: Enerjide maliyetler  arttı yansıtmak istemiyoruz

Ekonomi Haberleri

Taner Yıldız, Irak'taki gelişmelerin petrol ve doğalgazın maliyetini artıracağını belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

Irak'ta meydana gelen karışıklıkların enerji maliyetlerini yükselttiğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, artan maliyeti tüketiciye yansıtmamaya çalıştıklarını söyledi. Dünyada gerek bölgesel gerekse bazı ülkelerdeki siyasi istikrarsızlığın en fazla etkilediği sektörlerden birisinin enerji olduğunu söyleyen Yıldız, "Ham petrol fiyatlarının arttığını görüyoruz. Ham petrol fiyatlarının artması Türkiye'nin maliyetlerinin arttığı anlamına geliyor. Bunlar stabil hale gelinceye kadar bunu tüketicimize, sanayicimize, konutlara yansıtmamaya gayret ediyoruz. Ham petrol ve buna bağlı olarak doğalgazın maliyetlerinin artacağı çok net bir şekilde ortada. Bunu kendi içimizde eritebileceğimiz, maliyetlerini dengeleyebileceğimiz bir yapı için arkadaşlarımız çalışıyorlar" diye konuştu. Kuzey Irak'tan gelen 100-120 bin varillik sevkiyatın devam ettiğini, 3. tanker için 22 Haziran'la ilgili bir program olduğunu söyleyen Yıldız, "Depolarımızda Irak petrolü bulunmaktadır, sevkiyata hazır haldedir. Bunun ihalesini yapan Irak tarafıdır. İhale tamamlandıktan, yeri belirlendikten sonra biz sevkiyatı yapmaya hazırız" dedi.
Enerji Verimliliğinde Yeni Teşvik ve Uygulamalar konulu toplantının ardından gündeme ilişkin soruları cevaplayan Yıldız, Irak'tan yaklaşık 100-120 bin varillik sevkiyatın devam ettiğini söyledi. IŞİD varlığının boru hatlarının güvenliği için tehdit oluşturup oluşturmadığı sorusu üzerine Yıldız, "Irak stabil hale gelinceye kadar her türlü riski içinde barındırıyor. Önümüzdeki günlerde ne tür gelişmeler olacağına ilişkin durum çok öngörülebilir değil. Petrol akışının ileride kesilip kesilmeyeceğini söylemek de kolay değil" dedi. Cem Uzan'ın Türkiye aleyhine açtığı 2.5 milyar avroluk dava hakkında da Yıldız, "Bu davanın kabul görüp görmeyeceğini bekliyorduk. Dava kabul gördü. Görüşülmeye başlanacak. Tahkim heyetinin objektivitesine, güvenirliğine inancımız tamdır. Haklı olduğumuz konuda savunmamıza tecrübeli kadromuzla devam edeceğiz. 232 milyar dolar gibi, 12 yıl önce iş başına geldiğimizde Türkiye'nin gayrisafi yurtiçi hasılası kadar olan bir miktar talep ediyor bizden" bilgisini verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...