Davutoğlu: Türkmenler için kaygılıyız!

/ Kaynak: AA
Davutoğlu: Türkmenler için kaygılıyız!

GÜNDEM Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Telafer başta olmak üzere, özellikle Türkmenler'e yönelik saldırılardan kaygılı olduklarını belirtti.

Bakan Davutoğlu, Irak'taki gelişmeler ve Türkmenler'in durumuna ilişkin açıklamada bulundu.
Açıklamasında, "Telafer başta olmak üzere, bölgede özellikle Türkmenler'e yönelik saldırılar elbette hepimizi kaygılandırıyor" diyen Davutoğlu, bir yandan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşed Salihi ve Erbil'deki Kürt yetkililer, bir yandan da Bağdat'taki merkezi yönetimle sürekli irtibat halinde süreci takip ettiklerini ifade etti.
Bakan Davutoğlu, özellikle Türkmenler için hızlı bir insani yardım organizasyonunu başlatmış durumda olduklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"AFAD Başkanımız Sayın Fuat Oktay bu yardımları daha yakından ve bölgeden koordine etmek için şu anda Erbil'de. Hem sınırlarımız içinde her türlü hazırlığımızı sürdürüyor hem de Irak sınırları içinde bir an önce onbinlerce Türkmen soydaşımızın ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyoruz. Bu çerçevede, daha olaylar bu seviyeye gelmeden 12 Haziran'da 15 bin kişilik gıda malzemesi AFAD tarafından Dohuk'taki toplanma alanına sevk edildi ve Dışişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda, Musul'daki çatışmalardan kaçarak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) sığınan, çoğunluğu Türkmen olan Iraklı kardeşlerimize dağıtımı yapıldı."
Aynı şekilde 12 bin 500 kişilik 250 adet çadırın 13 Haziran'da Dohuk'a ulaştırıldığını da belirten Davutoğlu, sadece barınma ve gıda değil, tıbbi ihtiyaçlar için de çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Başbakanlık AFAD Koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığınca Ankara ve İstanbul'dan tedarik edilen 217 bin 982 kutu ilacın 12 Haziran'da Ankara'dan bölgeye sevk edildiği bilgisini de veren Davutoğlu, söz konusu ilaçların 24 saat içinde de Dohuk'a ulaştığını belirtti.
Yine AFAD tarafından Kızılay'dan temin edilen 2 bin adet gıda kolisinin 12 Haziran'da, 10 bin battaniye, 2 bin mutfak seti ve bin 920 yatağın ise 13 Haziran'da Dohuk'a ulaştığını aktaran Bakan Davutoğlu, "Tabii, şu an için Telafer Sincar bölgesindeki durum büyük aciliyet taşıyor. Bu bölgeye özel bir önem veriyoruz. Bugün doğrudan Kuzey Irak'tan 20 bin kişilik gıda malzemesi temin edildi ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere sevk edildi. Elbette bölgede çok ciddi bir insani sorunla karşı karşıyayız. Kısa süreli değil, uzun vadeli bir planlama yapıyoruz" diye konuştu.
"Türkmen kardeşlerimizin yaralarını sarmak, tüm ihtiyaçlarını karşılamak için her türlü planlama, hazırlık sürüyor" diyen Davutoğlu, diğer yandan da arazide derhal bu yönde adımların atıldığını söyledi.
"Asıl çaba Irak'ın istikrarı"
Davutoğlu, Musul ve diğer yerlerdeki Türkmenler'in ihtiyaçlarının giderilmesi için her şeyin yapılacağını bildirerek, bundan kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini belirtti.
Asıl çabanın Irak'ta istikrarın bir an önce sağlanmasına yönelik olduğunu da anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bunun için de hem Bağdat ile hem de diğer ülkelerle yakın temas içindeyiz. Yarın sabah da erken saatlerde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısına katılmak üzere Cidde'ye gideceğim. Orada hem İİT Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında, hem de ikili görüşmelerimde tüm bu konuları muhataplarımla ele alacağım. 24 saat esası ile Irak'taki vatandaşlarımız, Türkmen kardeşlerimiz ve elbette tüm Irak halkının selameti için çalışıyoruz."




GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...