Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İşte Putin'in gizli silahı

İşte Putin'in gizli silahı

DÜNYA Haberleri

Rusya'yı eski günlerine döndürmek için uğraşan Putin'in yeni silahı ordunun hizmetine girdi.

Rusya'nın yeni nükleer denizaltısı Severodvinsk kentinde dün düzenlenen törenle görevine başladı. Üretildiği şehrin adını taşıyan "Severodvinsk" denizaltısı Rus donanmasına ait 131'inci nükleer denizaltı olarak kayda geçti. nbsp;leri seviye navigasyon ve güç ünitesiyle donatılan "Yasen K-560" serisine ait yeni saldırı denizaltısı 9 bin 500 ton ağırlığa sahip. 120 metre uzunluktaki denizaltı 600 metre derinliğe dalabiliyor. Saatte 57 km hıza ulaşabilen denizaltının 85 mürettebatla çalışması bekleniyor.
Tanıtım töreninde konuşan Rus Deniz Kuvvetleri Komutanı Viktor Çirkov, yeni nükleer denizaltıyla birlikte ülke donanmasının güçlendirilmesinde önemli bir adım attıklarını kaydetti.
Ülkenin en büyük tersanesinde üretilen denizaltının Rusya'nın eski gücüne kavuşmasını arzu eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in elini güçlendireceği belirtiliyor. Bugüne kadar üretilen tüm denizaltıların aksine "Severodvinsk" denizaltısının benzerlerini üretmek de mümkün. nbsp;


500 km menzile sahip Kalibr füzelerine ek olarak 3 bin km menzilli Granat füzeleri de denizaltı tarafından ateşlenebiliyor. Bu füzelere nükleer başlıkların takılabileceği ifade ediliyor.


KURSK DENİZALTI FACİASI


Rusya'nın yeni nükleer denizaltısı, 12 Ağustos 2000 yılında meydana gelen denizaltı faciasını hatırlattı. nbsp;
Rus Donanması'na bağlı Oscar II sınıfı bir nükleer denizaltı "K-141 Kursk", Barents Denizi'nde yürüttüğü bir torpido eğitimi sırasında meydana gelen patlama sonucunda batmış, kazada denizaltının tüm mürettebatı hayatını kaybetti. nbsp;Adını 1943 yılında II. Dünya Savaşı'nın en büyük ve önemli tank muharebelerinden birine sahne olmuş Kursk kentinden alan denizaltı, Kuzey Filosu'nda görev yapan Kursk, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra inşa edilen ilk Rus denizaltılarından biriydi. nbsp;


Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle Kuzey Filosu'nun tamamına yakınıyla birlikte Kursk da doksanlı yılların büyük kısmını Murmansk kenti yakınlarındaki Andreyava Körfezi'nde demirli olarak atıl vaziyette geçirmek durumunda kaldı. 1999 yılına kadar aktif göreve çıkmayan denizaltı, o yıl Kosova Savaşı'na destek vermek amacıyla Akdeniz'de bulunan Amerikan gemilerine karşı bir dizi keşif görevi gerçekleştirdi. 2000 yılının Ağustos ayında ise Kursk, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki en büyük Rus askeri tatbikatına iştirak etmek üzere Barents Denizi'ne doğru yola çıktı. Bu, onun son görevi olacaktı.


Patlama sonrasında bölgeye intikal eden Rus, İngiliz ve Norveçli kurtarma ekiplerinin yoğun çabasına rağmen patlamada Kursk'un tüm mürettebatı hayatını kaybetti. Rus kaynakları, denizaltıda bulunan 118 mürettebatın hepsinin birkaç dakikada öldüğünü açıklamıştı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...