'İngilizce yetmez ikinci dili öğrenin'

'İngilizce yetmez ikinci dili öğrenin'

EĞİTİM Haberleri

9. Kariyer Zirvenin katılımcılarının, 'İngilizce öğrenin ama ikinci diliniz doğu dillerinden olsun' tavsiyesi, ortak mesaj olarak dikkat çekti.

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Kariyer Zirvesi, "Girişimcilik ve Gençlik" teması çerçevesinde gerçekleştirildi. İhlas Vakfı Kariyer Akademisi tarafından organize edilen ve Bimeks, Turkcell, TAV, İhlas Holding ve İstanbul Ticaret Odası'nın ana sponsorluğunda düzenlenen zirveye, 29 ülkedeki 100 üniversiteden 1250 öğrenci katıldı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan İhlas Holding İcra Kurulu Başkanı Kani Bozbay, öncelikle yurt dışında olduğu için zirveye katılamayan İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mücahid Ören'in mesajını iletti. Gençlere gelecekteki iş hayatlarıyla ilgili olarak tavsiyelerde bulunan Bozbay, "Dünya dijital çağda ve hızla değişiyor. Günümüzde artık sınırlar bir anlam ifade etmiyor. Dünyanın öbür ucundan biri sizin rakibiniz, müşteriniz ve ortağınız olabilir" dedi. "Ne iş yaparsanız yapın, işinizi geliştirmek için çalışın" diyen Bozbay, gençlere İngilizce dışında bir yabancı dil daha öğrenmelerini, iş yerine kapanıp kalmamalarını, sabırlı olmalarını tavsiye etti. Bozbay, mesajını, "Kovandan çıkan arı bal yapar" sözüyle tamamladı. Bozbay'ın ardından konuşma yapan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hasan Erkesim ise, Türkiye'nin genç nüfusuna rağmen girişimci sayısının az olmasına dikkat çekti.
ALMANYA BİZİ KISKANIYOR MU?
Birçok ülkede havalimanı projesi üstlenen ve bazılarının da işletmesini yürüten TAV'ın CEO'su Sani Şener de zirvede öğrencilerle görüşlerini paylaştı. Bir öğrencinin, "Almanya bizi kıskanıyor mu?" şeklindeki sorusuna Şener, "Dün oradaydım. Konuşulan konu şuydu: 'THY bizi çok korkutuyor'. Deli gibi bunu konuşuyorlar. Airbus'ı yapacaksın, bize satacaksın ama uçmamı istemeyeceksin. Türkiye'nin büyümesi birtakım ülkelerin çıkarına gelmeyebilir. Seni sadece pazar olarak görüyorlar. Kıskanmaları doğal. Ama Almanya çok büyük ülke. İlişkilerin devamında fayda görüyorum" diye cevap verdi. Şener son olarak, "100 yıl önce bankaya giden Graham Bell, 'Bana kredi verin, telefonu keşfedeceğim, Avrupa'yla konuşacağım' dediğinde kredi vermemişler. 'Böyle şey mi olur?' demişler" hatırlatmasında bulundu. nbsp;
Zirvenin ikinci oturumu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın katılımıyla gerçekleşti. Başbakan'ın ve devletin gençliğe vermiş olduğu önemin yadsınamaz olduğunu söyleyen Kılıç, bunun yapılan çalışmalarla desteklendiğini belirtti. Başarının çok çalışma ile geleceğini söyleyen Kılıç, "Üzerinde yaşadığımız topraklar çok genç yaşta bir insanın girişimci zekası ile 1453 yılında fethedildi. Fatih Sultan Mehmet'in bu girişimci zekası ve hayalleri olmasa bu fetih gerçekleşmezdi" dedi. Başarı için birlik olmanın gerekliliğine vurgu yapan Bakan Kılıç, "Beraber olursak başarılı olacağız. En büyük hazineniz yanınızda birinin oturuyor olmasıdır." dedi. Türkiye'nin hedefleri olduğunu ve bu sayede dünyada önemli bir yer elde edeceğini söyleyen Kılıç, "Türkiye küresel dünyanın önemli bir aktörü olacaksa, senaryomuzu kendimiz yazacağız" ifadelerini kullandı.
Zirvede MADO CEO'su Atilla Kambur ve Daily Sabah Yazarı Talha Meli Arvas kariyer gelişimi hakkında değerli bilgiler verdiler. nbsp;

nbsp;'İngilizce yetmez ikinci dili öğrenin'
TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTILAR
İhlas Vakfı Kariyer Akademisi tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen 'Kariyer Zirvesi', Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Zirveye İhlas Holding İcra Kurulu Başkanı Kani Bozbay, İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Özgün, İhlas Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Okyay, İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hami Koç, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Erkesim, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Socar Türkiye CEO'su Kenan Yavuz ve çok sayıda davetli katıldı.
nbsp;'İngilizce yetmez ikinci dili öğrenin'
SOCAR TÜRKİYE CEO'SU YAVUZ:
Hepimiz CEO, genel müdür ve şirket sahibi olamayız
Kariyer Zirvesi'nin "Vizyoner Girişimciler, Girişimcilerin Vizyonu" adlı oturumunda, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz gençlerle tecrübelerini paylaştı. Kenan Yavuz, "Hepimizin CEO, genel müdür, şirket sahibi olma mecburiyetimiz yok. Ama hepimizin hayırlı evlat, hayırlı vatandaş olma mecburiyetimiz var. Önemli olan işi nasıl yaptığımız. Genel müdür de olabilirsiniz, temizlik görevlisi de. Ama önemli olan işinizi en iyi şekilde yapmaktır" dedi. Yavuz, İngilizce öğrenen bir kişinin ikinci bir yabancı dil olarak, Rusça, Japonca, Arapça veya Afrika dillerinden birini öğrenmesini tavsiye etti. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça da Türkiye'de gerçek bir gelişmeden söz edebilmek için bilim, sanayi ve teknolojiden bahsedilmesi gerektiğini ifade etti. Akça, "Bugün artık memleketimizde bu değerlere sahip olan ve bunları yönetmek için gençlere gereken alt yapıyı hazırlayan yöneticilerimiz vardır. İnovasyon için girişimcilik ruhunun da esas olması gerekir. Çünkü değerli fikirler ancak bu ruhla hayata geçirilebilir" ifadelerini kullandı.

Bodrumda satış yapıp Bimeks'i kurduk
Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray, Bimeks'in 35 sene önce, kendi kararlılığıyla doğduğunu söyledi. "Bir şirkete girip çalışmayacağım, kendi işimi kuracağım" dediğini vurgulayan Akgiray, Bimeks'in doğuşunu şöyle anlattı: "İnşaat işlerinden sonra ithalat ihracat hoşumuza gitti. Bilgisayarlar yaygınlaştı. Bilgisayar ithalatına izin almak isterken başladım. Kardeşim Vedat Akgiray Türkiye'ye gelince Kadıköy'de bir binanın zemin katında bilgisayar satmaya başladık. Önce bize güldüler. Sonra alışıp gelmeye başladılar. Ürünü gördükten sonra alıp gitmek hoşlarına gitti. Ama bunun için aylarca bekledik. Dürüst ve samimi olmamız, müşteri sayımızı artırdı ve Bimeks markası doğdu." Her işin ardında azim ve kararlılık olması gerektiğini söyleyen Akgiray, "Darty ve Electro World'ü devraldık. Çünkü artık biz bazı şeyleri onlardan daha iyi ve daha hesaplı yapıyoruz" dedi.
nbsp;'İngilizce yetmez ikinci dili öğrenin'
BİR LİDER TANIDIM...
'Keşke ondan öğrendiklerimi uygulasaydım'

İhlas Vakfı tarafından düzenlenen 9. Kariyer Zirvisi öncesinde gerçekleştirilen 'İş Hayatına Hazırlık Semineri'ne Merhum Enver Ören ile ilgili anılar damga vurdu. Genel Yayın Yönetmenimiz İsmail Kapan moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Bir Lider Tanıdım Hayatım Değişti" başlıklı oturumda, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Ekrem Çalkılıç ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Hüseyin Sarıkoç, Enver Ören ile tanışmalarının hayatlarına etkisini anlattı. Ekrem Çalkılıç, "Enver Abi'nin liderliğinden çok etkilendim ama ondan öğrendiklerimi tamamıyla uygulayamadım" dedi. Enver Ören'in verdiği tepkilerin dahi bir asaleti olduğunu vurgulayan Çalkılıç, "Enver Abi beni işe ilk aldığında azim ve sadakat beklediğini söylemişti. Başarının sırrı azim ve sadakattir" diye konuştu. Hüseyin Sarıkoç ise, gazete dağıtıcılığından Türkiye Gazetesi'nde Yazı İşleri Müdürlüğüne yükseldiğini anlattı. Bu yükselişte Enver Ören'in katkılarına vurgu yapan Sarıkoç, "Ondan çok şey öğrendik. Bir işte yükselmek için sabredeceksiniz ve keşfedileceksiniz" dedi. Sarıkoç, kariyer yapmak isteyen gençlere çok okumalarını tavsiye etti.

BİTLİS VALİSİ ÖZTÜRK:
657 sayılı çalışma sistemi kalkarsa Türkiye süper olur
Bitlis Valisi Orhan Öztürk, Türkiye'nin 657 sayılı memur kanunundan kurtulunca yükseleceğini söyledi. Bu kanun olduğu sürece girişimciliğin imkânsız olduğunu söyleyen Öztürk, "Tembellikten dolayı işini kaybeden tek kamu görevlisi yoktur. Piyasada karşılığı olan hiçbir hizmeti devlet vermemeli. Kadrolu çalışma sisteminden Türkiye kendini kurtarırsa, o zaman bu ülke süper bir ülke olur" dedi. Siyasetin ticaretten daha zor olduğunu da söyleyen Öztürk, "Ticarette ihtiyacı karşılar, para alırsınız. Siyasette ihtiyacı karşılasanız bile işiniz zor" diye konuştu.

HASAN ERKESİM:
Bizde 100 kişiden 5'i girişimci oluyor ABD'de ise 11'i
Türkiye'nin en çok girişimci üyesi bulunan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hasan Erkesim, Türkiye'nin genç nüfusuna dikkat çekti. Türkiye'de nüfusun genç olmasına rağmen 100 kişiden ancak 5 ya da 6'sının girişimciliği tercih ettiğini anlatan Erkesim, "Oysaki Avrupa'da her 100 kişiden 12'si, ABD'de ise her 100 kişiden 11'i girişimci oluyor. Bizler ülkemizdeki bu eksikliği sizlerin varlığı sayesinde aşacağımıza inanıyoruz. Girişimci ve cesur olun" diye konuştu.

SANİ ŞENER:
İşinizi bankaya anlatın, kredi vermezse iş tutar
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, "Bir iş düşünün. Bankaya gidin ve kredi isteyin. Vermezlerse o iş tutar" dedi. Türkiye'nin en büyük avantajının genç nüfusu olduğunu söyleyen Şener, "Bizim neyi yaptığımızı biliyorlar ama nasıl yaptığımızı bilmiyorlar. Bilgi sermayesi ve sosyal sermayemiz taklit edilemez. İçini bilgiyle doldurmadığınız zaman diplomanın süresi 4 yıldır. İşe girmeye çabalayacaksınız ama iş kurmak çok önemli. Üniversitenizin adı beni hiç ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren dürüst, çalışkan, lisan bilen olmanız" diye konuştu.

KATILIMCILARA PLAKETLE TEŞEKKÜR
Kariyer Zirvesi'nin 9'uncusu, "Girişimcilik ve Gençlik" temasıyla düzenlendi. Konuşmaların ardından katılımcılara teşekkür plaketi verildi. Gazetemizin eski yazarlarından, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul İzmirli de Fikirevim Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Çiçekçi'ye plaket verdi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...