Engin Alan tahliye edildi mi? (Engin Alan kimdir?)

Engin Alan tahliye edildi mi? (Engin Alan kimdir?)

GÜNDEM Haberleri

Balyoz Davası'nda aralarında MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın da bulunduğu 230 sanığın tahliyesine karar verildi.

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararının ardından, tahliye ve yeniden yargılama taleplerini değerlendirmek üzere toplanan İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 230 sanığın tahliyesine karar verdi. Aralarında MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'da tahliye olacak.

Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' kararının ulaştığı İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Davası'nda yargılamanın yenilenmesine, infazların durdurulmasına karar verdi. Tahliye edilenler arasında 70 asker var.
nbsp;
Savcı tahliye talep etti
nbsp;
Bu arada, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin savcısı, Balyoz davası sanıklarına ilişkin yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması yönünde görüş bildirdi.

Balyoz hükümlülerinin başvurusunu değerlendiren Yüksek Mahkeme, sanıkların, dijital veriler ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. Yeniden yargılanacak olan sanıkların tahliyesi gündemde.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Balyoz hükümlüsü 326 kişinin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme'nin kararıyla 237'si tutuklu 326 kişi yeniden yargılanacak.

Kararın Balyoz davasının yerel mahkemesi olan İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesiyle infaz kararı durdurularak Sincan ve Silivri Cezaevlerinde tutuklu bulunan hükümlülerin tahliye edilmesi bekleniyor.

KARAR OYBİRLİĞİYLE ALINDI

Balyoz davasını gören İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 237 sanık hakkında verdiği mahkumiyet kararını Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin düzelterek onamasının ardından Balyoz davası hükümlüleri adil yargılanma haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu. Balyoz hükümlülerinin başvurusunu değerlendiren Yüksek Mahkeme, Balyoz Davası'nda sanıkların, dijital veriler ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.

YENİDEN YARGILANACAKLAR

İhlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek. Kararın Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasının ardından Balyoz davasıyla yetkili tek mahkeme İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesinin ardından mahkemenin infaz kararını durdurması bekleniyor.
Böylece haklarında hüküm kesinleşen 237 kişinin Sincan ve Silivri Cezaevleri'nden önümüzdeki günlerde tahliye olması bekleniyor. Edinilen bilgilere göre, Yüksek Mahkemenin Balyoz hükümlüsü 230 kişinin başvurularını birleştirerek karar verdiği belirtildi.

KARAR MAHKEMEYE GÖNDERİLECEK

İhlal kararlarının ise17 üyenin oy birliği ile alındığı aktarıldı. Anayasa Mahkemesi'nin kısa kararı yazdığı belirtildi.Kararın, Kartal 4. Ağır Ceza veya Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderileceği bildirildi. Tahliyelerin hemen başlaması bekleniyor.

YARGITAY CEZALARI ONAMIŞTI

Yargıtay 9. nbsp; Ceza Dairesi, aralarında Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Ahmet Feyyaz Öğütçü, Dursun Çiçek, Ahmet Zeki Üçok, Bilgin Balanlı, Engin Alan, Ergin Saygun, Nejat Bek, Süha Tanyeri, Şükrü Sarıışık, Mehmet Otuzbiroğlu, Özden Örnek'in de bulunduğu 237 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını onamıştı.

36 sanık hakkındaki beraat kararı da daire tarafından onandı. Yargıtay 9. Dairesi, 25 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını yeterli delil bulunmadığından, 63 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarını ise "sanıkların eylemlerinin suç için anlaşma suçu" kapsamında kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi gerekçesiyle bozmuştu.Daire, bu 88 sanığın tutuklu olanların tahliyelerine, haklarındaki yakalama kararlarının geri alınmasına karar vermişti.

Engin Alan Meclis'e giriyor

Anayasa Mahkemesi bugün Balyoz Davası ile ilgili kararını açıkladı ve sanıkların, dijital veriler ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. Sanıklara yeniden yargılanma yolunun açılması, akıllara MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ı getirdi. Balyoz davasında hüküm giyen Engin Alan, MHP'den İstanbul milletvekili seçilmişti.

Engin Alan, 2012 yılında suçlu bulunarak 18 yıl hapse mahkum edildi. 9 Ekim 2013 tarihinde Alan'ın cezasının Yargıtay tarafından onandı. Vekilliğinin düşürülmesi söz konusu olan Alan için bugün Anayasa Mahkemesi'den çıkan karar ile tahliye yolu açıldı. Engin Alan, tahliye olduktan sonra TBMM'de yemin ederek milletvekili olabilecek.

OKTAY VURAL: ALAN MÜCADELESİNİ BİZLERLE SÜRDÜRECEK

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural yaptığı açıklamada, AYM kararı konusunda "beklentilerimizi karşıladı" dedi. Karar çerçevesinde Engin Alan'ın da tahliye olmasını beklediklerini kaydeden Vural "Sayın Engin Alan mahkeme süreci boyunca kendisinin hiçbir suç işlemediğini ifade etmiştir. Bundan sonra da mücadelesini parlamentoda bizlerle birlikte sürdürecektir" dedi.

Engin Alan kimdir?

Balyoz Davası sürecinde yargılanan paşa tahliye ediliyor. MHP Milletvekili dışarı çıkıyor. 1965 yılında Kara Harp Okulu'nu bitirdi. Çeşitli birliklerde görev yaptı. Daha sonra Kara Harp Akademisi'ni bitirerek kurmay oldu. 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı'nda görev aldı.Haksız bir şekilde yıllarca hapis yatan İstanbul Milletvekili Sayın Engin Alan da artık bu kararla Meclis'e gelmeli ve göreve başlamalı.Engin Alan kimdir? Balyoz davası sürecinde yargılanan Engin Alan'ın MHP İstanbul Milletvekili ve eski bir paşa olduğunu belirtmek isteriz. Kendilerini halkımız Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elini sıkmadığı anlar ile tanıyorlar. Engin Alan hakkında tüm bilgiler burada.

Engin Alan'ın avukatı Nacak, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararını gerekçe göstererek, Alan'ın tahliyesini isteyeceğini söyledi
1992 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti. 16. Zırhlı Tugay Komutanlığı ile Bakü Silahlı Kuvvetler Ataşeliğine getirildi.

1996 yılında Tümgeneralliğe terfi etti. Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'na atandı.

1999 yılında PKK lideri Abdullah Öcalan ve 2. adam Şemdin Sakık'ın ABD destekli uluslararası operasyon ile yakalanmasının Türk Özel Kuvvetler Komutanlığı ayağını yönetti.

30 Ağustos 2000 tarihinde Korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesinde sırasıyla; 8. ve 2. Kolordu Komutanlıkları ile Lojistik Komutanlığı görevlerini üstlendi. Ağustos 2004 Yüksek Askeri Şura'sında görev süresi bir yıl uzatıldı. Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı'yken Ağustos 2005'de emekliye sevkedildi. Emekli olduktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı'nın Genel Müdürlüğü görevini yürüttü.

Çok iyi düzeyde Rusça ve iyi düzeyde İngilizce bilmekte olup evli ve 2 çocuk babasıdır. 2010 yılında Balyoz darbe planı davası'ndan tutuklanarak cezaevine konuldu. 2011 Türkiye genel seçimleri'nde MHP İstanbul milletvekili seçildi.

1 Haziran 2012'de Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, 28 Şubat süreci soruşturmasından da tutuklandı.

2012 yılında Balyoz davası sonucunda suçlu bulunarak 18 yıl hapse mahkum edildi. 9 Ekim 2013 tarihinde Alan'ın cezasının Yargıtay tarafından onandı.

14 Haziran 2013'de yargılandığı 28 Şubat Davasından ise tahliye edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...