Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ramazanda et ithalatı yok!

/ Kaynak: AA
Ramazanda et ithalatı yok!

Ekonomi Haberleri  / AA

TZOB Genel Başkanı Bayraktar "Bu sene de ramazan ayına ithalatla girmeyeceğiz bunu kesin söylüyorum" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, her ramazan ayı öncesinde Türkiye'de özellikle " et ithalatı lobilerinin hortladığını" belirterek, "Bunlar ramazan öncesi 'et fiyatları yükseldi,et ithalatının önü açılmalı' diye faaliyete başlıyorlar" dedi. Bayraktar, Niğde Ziraat Odası Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, bu yıl ramazan ayına ithalatla girilmeyeceğini söyledi. Türkiye'de üretimin bir miktar ivme kazandığını ifade eden Bayraktar, "Böyle devam ederse zaten arz talep dengesi daha iyi sağlanacak. Ama yem maliyetlerini dikkate almayan bir anlayışla üretici fiyatlarını yüksek görerek, ithalat kapısı açılırsa bu defa üretimden vazgeçen çiftçimiz, ithalatın sona ermesinden yaklaşık 5 ay sonra tüketiciye pahalı yedirir. Bunun faturası tüketiciye çok daha pahalıya çıkar" diye konuştu.
Bayraktar, üretimin önünün ithalatla kapatılmaması gerektiğini vurgulayarak, "Üreticiden alınan fiyatla tüketicinin ödediği fiyat arasındaki farka baktığımızda parayı kimin kazandığı ortada, fark büyük. Ona tedbir almak lazım, etle alakalı spekülatif faaliyetlere de meydan vermemek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Et ithalatı lobileri başarılı olamadı
İthalat lobilerinin bugüne kadar başarılı olamadığını, bundan sonra da başarılı olamayacaklarını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"Her ramazan ayı öncesinde Türkiye'de özellikle et ithalatı lobileri hortluyor. Bunlar ramazan ayı öncesi ' et fiyatları yükseldi,et ithalatının önü açılmalı' diye faaliyete başlıyorlar. Basına açıklama yapıyorlar ama bu lobiler ithalatın açılması için belli alanlarda da faaliyet gösteriyorlar. Biz geçen yıl da bunlarla mücadele ettik, ramazan ayında ithalatın önünü açtırmadık. Bu sene de ramazan ayına ithalatla girmeyeceğiz bunu kesin söylüyorum. Bugün ithalat açılmış olsa da ramazan ayına ithalatla girmemiz mümkün değil çünkü zaman ve süreç isteyen bir durum."
Bayraktar, bazı kesimlerin üreticiden aldıkları etin fiyatının çok arttığı şeklinde şikayetlerinin olduğunu vurgulayarak, bu şekilde ithalatın önünün açılmaya çalışıldığını ileri sürdü.
Üreticiden etin kilogramının 19 liradan alındığını, çiftçinin maliyetler nedeniyle bu rakamın altında satış yapmasının mümkün olmadığını aktaran Bayraktar, "Yem fiyatları artıyor, üretici et fiyatlarını artıramıyor. Bu fiyatın altına düşmesi halinde besi hayvancılığı yapma şansı zaten yok. İthalat kapısını açtığımızda, tüketici fiyatlarını aşağı indirirken, üretici fiyatları yerinde kalacaksa bir itirazımız yok. Ama her ithalat şunu göstermiştir, tüketici fiyatlarını 1 ya da 2 lira aşağı indirirken üretici fiyatlarını 5-6 lira aşağıya indirmişler yani olan üretici fiyatlarına ve üreticiye olmaktadır" diye konuştu.
Tarım sektörüne tam bir yangın düştü
Ne kadar doğal felaket varsa tarım sektörünün hepsini yaşadığını öne süren Bayraktar, "Tarım sektörüne tam bir yangın düştü, şu an yangın halindeyiz. TZOB ve ziraat odası başkanlarımızla bu yangını söndürme gayreti içerisindeyiz" dedi.
Bayraktar, üreticinin çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğini, bu sıkıntının herkese yansıdığı belirterek, Niğde'de özellikle elma bahçelerinin çok zarar gördüğünü söyledi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...