Kart aidatı iade edilsin 'kara liste'ler aklansın

Kart aidatı iade edilsin 'kara liste'ler aklansın

Ekonomi Haberleri

TÜDER Başkanı Ağaoğlu, "Tüketiciler ödedikleri ücretleri talep etmeli. Bu sebeple icralık olup kara listeye girenler aklanmalı" dedi

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, 20 gündür bankaların aldığı kart ücretinin yasal dayanağı kalmadığını söyledi. Bu sebeple, kanun sonrası bankaların kestiği aidat ve ücretlerin iade edilmesini tüketiciler adına talep eden Ağaoğlu, daha önce aidatlar sebebiyle icralık olan, kara listeye giren tüketicilerin de aklanması gerektiğini söyledi. nbsp;
Duran hesaplarla ilgili Türkiye Bankalar Birliği'nin yaptığı duyurunun büyük eksiklik barındırdığını anlatan Ağaoğlu, "Bu da geçmişte duran hesaplara yansıtılmış hesap işletim ücreti gibi, kredi kartı aidatı şeklindeki ücretler yüzünden kara listeye düşmüş, icralık olmuş vatandaşlar hakkında açıklama bulunmaması. Dolayısıyla 'bu kadar insanın canı yandıktan sonra düşünülmüş' dedirten bir açıklama oldu" dedi. Resmi Gazete'de 6.5 ay önce yayınlanan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun için 6 aylık geçiş süreci verildiğini hatırlatan Ağaoğlu, "Bu kanunun 4. maddesi bankaların faiz dışında alacağı her türlü ücreti kurallara bağladı" dedi ve ekledi: "Bankaların alacağı her türlü ücret BDDK tarafından belirlenecek. BDDK bugüne kadar bir liste yayınlanmadığına ve ücret belirlemediğine göre, bankaların şu anda faiz dışında aldığı her ücret hukuki dayanaktan yoksundur. Bırakın duran hesap ücreti, bir havale esnasında, alacağı havale ya da EFT ücreti dahi hukuki dayanaktan yoksundur. Bunlar deli dumrul vergileridir; bunların kaldırılması lazım."


Tatilden vazgeçene ücreti iade

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tüketici yasası kapsamında paket turlarla ilgili yönetmelik taslağı hazırladı. Görüşe açık taslağa göre, paket turun başlamasından 15-29 gün önce rezervasyondan vazgeçenler, ödediği tur bedelinin yüzde 80'ini geri alabilecek. Tatile 7 ile 14 gün kaldığında vazgeçilirse, iade tutarı, tur bedelinin yüzde 60'ı olacak. Paket tur alanlara yemek ve konaklamaya yönelik bütün özellikler ayrıntılı bir şekilde bildirilecek. Bunların yerine getirilmemesi halinde tüketici tazminat davası açabilecek. Tur katılımcısı tatilini 3. kişiye devredebilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...