Kuzey Irak petrolünden vazgeçmeyiz

Kuzey Irak petrolünden vazgeçmeyiz

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin siyasi sınırları sabit kalmak kaydı ile enerjide genişlemeyi hedeflediğini söyleyen Yıldız, "Bu stratejiye Kuzey Irak da dahil" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin siyasi sınırları sabit kalmak kaydı ile ekonomi ve enerjide genişlemeyi hedeflediğini, Kuzey Irak'ın da bu stratejiye dahil olduğunu söyledi. Moskova'daki 21. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen "Türkiye Petrol Kanunu" panelinde konuşan Taner Yıldız, 2023 hedefleri doğrultusunda enerjinin yükünün siyasetin üzerinden alınması gerektiğini, bunun için de yurt dışında yeni girişimlere ve yurt içinde ise yenilenen petrol kanunu kapsamında çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Yıldız, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğünü korumak kaydıyla sadece enerji alanında değil, kaynakların toplum yararına kullanılması adına çalışmalar gerçekleştirdiğini ve Irak'ın normalleşmesine katkıda bulunmak istediğini vurguladı.
ROTA ARTIK TÜRKİYE
Türkiye'nin yakaladığı büyüme ivmesinin sürdürülebilmesi adına yabancı yatırımcının öneminin büyük olduğunu vurgulayan Yıldız, son 12 yıldaki hiçbir enerji yatırımına Merkez Bankası garantisi verilmediğini ve bunun için kamu kaynakları kullanmadığını anlatarak, uluslararası sermaye ortaklıkları ile bu süreci tamamladığını sözlerine ekledi. Kısa bir sürede yabancı yatırımcı şirket sayısının 21'den 50'ye ulaştığının altını çizen Yıldız, Türkiye'deki siyasi istikrarın ve serbest piyasa şartlarının yatırımcıları ülkeye çektiğini kaydetti. Yıldız, Türkiye'de son 10 yılda enerji alanında yapılanların yüz yılda yapılanların tamamından daha fazla olduğunu, bunun da enerji için yapılanların boyutunu yansıttığını ifade etti. Yıldız ayrıca, IŞİD saldırıları sebebiyle Irak'ın en büyük rafinerisi olan Beyci'de üretim yapılamadığını hatırlatarak, Irak ve Kuzey Irak'ın Türkiye'den işlenmiş petrol talep edebileceğini söyledi. Yıldız, "Beyci'deki son durumla birlikte Irak'ın genelinde işlenmiş petrol ürünleri açığı oluşacak. Sevkiyat durumunu Habur'un fiziki şartlarına göre değerlendireceğiz" dedi. Cenk Esen MOSKOVA


Rusya ile ucuz doğalgaz pazarlığı yılbaşında başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan alınan doğalgazın maliyetini düşürmek için resmi görüşmelere 1 Ocak 2015'te başlanacağını söyledi. Rusya ile var olan anlaşma kapsamında Türkiye'nin doğalgaz fiyatında revizyon isteme hakkı doğacağını bildiren Yıldız, Irak sonrası oluşan petrol fiyatlarındaki artışla dolar kurundaki artışın doğalgaz fiyatlarındaki bir düşüşü de zorlaştırdığını söyledi. Nijerya ve Cezayir ile de LNG tedarik miktarının artırılması konusunda görüşüldüğünün altını çizen Yıldız, Türkiye'nin tedarik noktalarını çeşitlendirmeye çalıştığını anlattı. Yıldız, 2023'e kadar Türkiye'nin 10 milyar metreküp artması öngörülen doğalgaz talebi için TANAP'tan gelecek 6 milyar metreküplük kısmın kullanılacağını ve 2016-2017 yıllarında ABD'nin kaya gazı ihraç etmeye başlaması halinde bu ülkenin çok zayıf bir ihtimalle Türkiye için tedarik noktası olabileceğini kaydetti.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...