Kırıkkale'de şarbon karantinası

/ Kaynak: AA
Kırıkkale'de şarbon karantinası

GÜNDEM Haberleri  / AA

Delice ilçesine bağlı Halitli köyünde telef olan 14 büyükbaş hayvandan alınan numunelerde şarbon bulgusuna rastlanması üzenine karantina kararı alındı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İl Müdürü Recep Kırbaş, 17 Haziran'da köyde hayvan ölümleri olduğuna dair ihbar geldiğini, veteriner hekimlerin ölen hayvanlardan numune aldıklarını söyledi.

Numunelerin Ankara'daki Etlik Veteriner Merkez Araştırma Enstitüsünde incelendiğini anlatan Kırbaş, şarbon virüsü belirlendiğini kaydetti.

Köydeki 350 büyükbaş, 950 küçükbaş hayvana aşı yapılmaya başlandığını belirten Kırbaş, "4 veteriner hekim, şu anda aşılama çalışmalarına devam ediyor. Bir taraftan da İl Sağlık Müdürlüğümüz köy halkını bilgilendiriyor. 15 gün boyunca köyde karantina uygulanacak. Köye hayvan girişi ve çıkışı yasak" diye konuştu.

- 1 kişi hastanede tedavi görüyor

Kırbaş, şarbon şüphesiyle 1 kişinin hastanede tedavi gördüğünü dile getirdi.

Hastalığın ani seyrettiğini ifade eden Kırbaş, "Durumundan şüpheli vatandaş dışında başka kişilere hastalık bulaşmış değil. Vatandaşların ilgililerin tavsiyelerine uymalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Veteriner Hekim Yasin Özsarı da şarbonun hayvanlara meralardan bulaştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Meradaki yeşil bitkilerden yiyen hayvanlara şarbon bulaşmış. Bu hastalık hayvanın üzerinde hızlıca yayılıyor. Hastalığın belirtisi çok hızlı olduğu için vatandaşlarımız genelde bunu çok anlamıyor. Hastalık hayvanda iç organlarda kanamaya sebebiyet veriyor. Aynı şekilde doğal deliklerden kan geliyor."

6 hayvanı telef olan Bekir Çağlı da hayvanlarının aniden rahatsızlandığını, iki gün arayla telef olduğunu söyledi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...