Geleceğin hava savunma liderleri

/ Kaynak: AA
Geleceğin hava savunma liderleri

GÜNDEM Haberleri  / AA

Konya'da son teknolojiyle donatılmış dershanelerdeki simülatörler eşliğinde, lider niteliklerde subay ve astsubaylar yetiştiriliyor.

Konya'daki Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nda, son teknolojiyle donatılmış dershanelerdeki simülatörler eşliğinde, hava savunma birliklerinde görev yapabilecek, lider niteliklerde subay ve astsubaylar yetiştiriliyor. Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nda, subay, asteğmen adayı, astsubay ve uzman erbaşlara, hava savunma sınıfı ile ilgili temel ve mesleki gelişimlerini sağlayacak uygulamalı kurs ve eğitimler veriliyor. Hava savunma birliklerinde görev yapabilecek niteliklere haiz liderler yetiştirilen merkezde, hava savunma sınıfı için temel ve ihtisas eğitimi verilen erbaş ve erler, kıtalara en iyi şekilde hazırlanıyor. Merkez, hava savunma sınıfının sahibi ve sorumlusu olarak, sınıfının harbe hazırlık alt yapısını oluşturuyor. Bu kapsamda merkezde, Türk Silahlı Kuvvetlerini gelecek yüzyıllara taşıyacak Hava Savunma Modernizasyonu Projeleri ve teknolojileri de yakından takip ediliyor.

nbsp;Geleceğin hava savunma liderleri

Merkezde, Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi (HERİKKS), Kaideye Monteli Stinger Eğitim Simülatörü (KMS-ES), İz Gözetleme Eğitim Simülatörü (İGES) dershanelerinde simülatörler eşliğinde dersler veriliyor. Son teknolojilerle donatılmış dershanelerde kursiyerler, muharebe sahasında karşılaşmaları muhtemel durumlara yönelik, hava savunma sınıfının taktiğine uygun senaryolar dahilinde eğitimler alıyor. Öte yandan kursiyerler, arazide de bu sistemler ile TSK envanterindeki; Geliştirilmiş Elle Çalışan Hava Savunma Harekat Merkezi (GEHSM), yerli üretim "Kalkan" radarı, Oerlikon silah sistemi ve yerli imkanlarla üretilen "Atılgan" ve "Zıpkın" füze sistemlerini uygulamalı olarak kullanmayı öğreniyor.
nbsp;Geleceğin hava savunma liderleri
nbsp;Geleceğin hava savunma liderleri


Gerçek füze, uçak ve helikopter kullanılmadan nişancı eğitimi
Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı Silah Kurulu yetkilileri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KMS-ES dershanesinde, yerli üretim Zıpkın ve Atılgan silah sistemlerinde nişancı olarak görev yapacak personele, simülatörlerde gerekli eğitimlerin verildiğini belirtti. Eğitimlerde, Atılgan ve Zıpkın nişancılarının, sistem kumanda birimi vasıtasıyla Kaideye Monteli Stinger (KMS) sistemi yeteneklerini aktif şekilde kullanarak, eğitimin asgari maliyetli ve etkin olmasının amaçlandığını ifade eden yetkililer, şunları kaydetti: "Burada KMS silah sistemi fonksiyonları, sistem kumanda birimi kullanılarak öğretiliyor. Simülatörlerle çeşitli senaryoların kolaylıkla oluşturulması ve uygulanması gerçekleştiriliyor. Bunlar yapılırken, gerçek füze, uçak ve helikopter kullanılmadan simülatörde nişancı eğitimi yapılıyor. Simülatörde, aynı senaryoda birçok deneme yapılarak, nişancının en üst düzeyde yetiştirilmesi sağlanıyor."
HERİKKS
Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı Taktik Konular Kurulu yetkilileri ise HERİKKS'in, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın iştirak edeceği harekatta muharebe sahasındaki tüm savunma faaliyetlerini, ağ destekli altyapı kullanarak, bir elden sevk ve idare etmek üzere geliştirilmiş bir komuta kontrol sistemi olduğunu bildirdi. Sistemin, ordu komuta yerlerinden başlayıp tek silaha kadar uzanan, ileri teknoloji kullanan, kompleks bir donanım ve yazılıma sahip olduğunu ifade eden yetkililer, bu seviyede bir komuta kontrol sistemini işletecek personelin eğitiminde sistemin alt unsurlarında bulunan eğitim yetenekleriyle birlikte, HERİKKS dershanesinin de önemli bir yer tuttuğunu söyledi.


İGES


Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı İGES operatörleri de İGES'in 20 milimetre Oerlikon/Rheinmetall ve 35 milimetre Oerlikonhava savunma top nişancılarını, hedef takibi, iz gözetlemesi ve değerlendirmesi konularında gerçeğe yakın ortamda atış eğitimi yaptırmak maksadıyla milli imkanlarla üretilmiş bir simülasyon sistemi olduğunu anlattı.


Bu dershanede de nişancıların, iz gözetleme ve nişancılık yatkınlıklarının, sistemin sağladığı mühimmat ve zaman tasarrufu ile asgari maliyetle geliştirilmeye çalışıldığı aktarıldı.


Kalkan radarı


Merkezde, kullanımı konusunda eğitim verilen yerli üretim "Kalkan" radarı hakkında da bilgi veren Taktik Konular Kurulu öğretmenleri, radarın Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan HERİKKS'in ihtiyaç duyduğu tespit, takip ve teşhis bilgilerini sisteme aktarmak maksadıyla tasarlanmış, milli imkanlarla üretilmiş, orta menzilli bir radar olduğu bilgisini verdi.


Kalkan radarının 3 personel tarafından işletildiğini dile getiren yetkililer, "Radarımız, 40 kilometre mesafede radar kesit alanı 3 metrekare olan tüm hava hedeflerini tespit ederek, HERİKKS'e aktarmaktadır. Radarımızın minimum takip mesafesi 1 kilometredir. Her 2 saniyede bir tespit ettiği izleri yenilemektedir. Bu yerli üretim radarla ilgili eğitimler de buradaki merkezde verilmektedir" diye konuştu.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...