Tavukçular Irak krizini Arabistan'la aşacak

Tavukçular Irak krizini Arabistan'la aşacak

Ekonomi Haberleri

İhracatın yarıdan fazlasını Irak'a gerçekleştiren beyaz et sektörü, IŞİD krizinden en az hasarla çıkmak için Arabistan'a yöneldi.

Geçen yıl yaptığı 300 bin tonluk ihracatın yüzde 60'ını Irak'a gerçekleştiren beyaz et sektörü, IŞİD terörüyle başlayan ülkedeki karışıklığın işlerini yavaşlatma riskine karşı yeni pazar arayışına girdi. Krizden en az hasarla çıkmayı hedefleyen sektör temsilcileri, alternatif olarak Arabistan pazarına yöneldi. Türkiye'de piliç üretiminin yüzde 10'unu karşılayan Erpiliç'in Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ericek, "Üretim fazlalığımızı Irak dengeliyordu. Türk tavuğu da Irak'ta bir kabul gördü. Yakın olmamız lojistik avantaj sağlıyordu. Bizim şu anda Irak'a alternatif olarak pazar geliştirmemiz kısa vadede çok zor. Bir iki ayda olacak şeyler değil. Gidip geliyorsunuz. Uzun görüşmeler yapıyorsunuz. Belli bir güven oluşuyor. Irak'ta biz bunu başarmıştık" dedi. Son zamanlarda Suriye'ye ihracatta artış olduğunu belirten Ericek, şöyle devam etti: "Irak'a alternatif olarak ise Arabistan pazarını düşünüyoruz. Oraya Irak'tan daha büyük bir pazar diyebiliriz. Arabistan'la epeydir uğraşıyoruz. Gelip gidiliyor ve görüşmeler devam ediyor. İnşallah oradaki pazar açılacak ama orada küçük gramaj tavuk talebi olduğu için Irak'taki gibi volümlü bir mal çekişi beklemiyoruz." İHA

ÜRETİCİLER RAMAZANDAN UMUTLU
Irak'a 2013 yılında 443 milyon dolar ihracat yapan yumurta üreticileri, IŞİD terör örgütünün tırları engellemesi sebebiyle zor durumda kaldı. Bölgeye haftada 150-200 tır yumurta gönderdiklerini, ancak şu an sevkiyatın durma noktasına geldiğini belirten üreticiler, olayların ramazan ayında duracağını ümit ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...