Yemen'de normal motosiklet yasaklandı, yeni moda 'Tuk Tük'

/ Kaynak: AA
Yemen'de normal motosiklet yasaklandı, yeni moda 'Tuk Tük'

DÜNYA Haberleri  / AA

Yemen'de işlenen suikastlar yüzünden yasaklanan motosikletler, yandan sepetli "Tuk Tuk" adlı yeni modele dönüştürülüyor.

Suikast yapılmasını zorlaştıran ve hareket kabiliyetini sınırlayan "yandan sepet" modifiyesi ile üretilen yeni model motosikletler "Tuk Tuk" adıyla Yemen caddelerinde boy gösteriyor.

"Tuk Tuk" daha önceki modelinden daha yavaş olsa da, ülkede yaşanan akaryakıt krizini gerekçesiyle yüksek fiyat uygulayan taksilere göre daha çok ilgi görüyor. Eski modellerden daha konforlu olan yandan sepetli "Tuk Tuk", tercih edenlere güvenli bir yolculuk sunamasa da trafiğin yoğun olduğu saatlerde daha hızlı bir alternatif niteliğinde.

Yeni iş imkanlarına sebep oldu

Yemen İçişleri Bakanlığı'nın suikastleri engellemek için yasaklama kararı aldığı motosikletler bir çok Yemenlinin gelir kaynağıydı. Bakanlık kararı ile trafikten toplatılan motosikletlerin ardından bir çok kişi işsiz kalmıştı.

Yasak büyük bir tepkiyi de beraberinde getirmiş, tepkilerin ardından "Tuk Tuk" modeli tasarlanmıştı. Karar, yeni bir iş dalının da doğmasına sebep oldu. Eski motosikletleri "Tuk Tuk"a dönüştüren kaportacılar, bu vesileyle ek gelir elde ediyorlar.

"Tuk Tuk" sahibi motosiklet şöförü Muhammed el-Yemani motosiklet yasağının böyle bir 'uzlaşı ile kalkmasından memnun. AA'ya konuşan Yemani, '"Zaten yoksul insanlarız. İşsizlik çok, motosiklet bizim ekmek teknemizdi. Ama bazı cinayetlerde kullanıldı. Trafikte polis bize şüpheli gözü ile bakmaya başlamıştı. Şimdi hem işimize geri kavuştuk hem de onurumuza" ifadelerini kullandı.

Motosikletleri "Tuk Tuk"'a dönüştüren kaportacılardan Naci Ali Şavş ise "bir anda böyle bir iş imkanının doğmasının sevindirici olduğunu" belirtiyor. Şavş, bir "Tuk Tuk"u 100 bin Yemen Riyaline (500 USD) mal ettiğini söylüyor.

Geçen yıl yasaklanmıştı

Yemen'de suikast aracı olarak sıkça kullanıldığı gerekçesiyle 2013 Aralık ayından itibaren motosiklet yasağı uygunlanmaya başlamış, bu kapsamda 500 motosiklete el konulmuştu. Yemen'de Savunma ve İçişleri Bakanlığı ile üst düzey güvenlik yetkililerinden oluşan "Yüksek Güvenlik Komitesi", suikastlerde sıkça kullanılan motosikletin Aralık ayının ilk yarısında yasaklanması yönünde kararı almıştı. Motosiklet kullanıcıları ilerleyen aylarda, kararı protesto gösterileri yapmış, çıkan olaylarda çok sayıda kişi yaralanmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...