Uçak rotalarını kuşların göç yolları belirleyecek

Uçak rotalarını kuşların göç yolları belirleyecek

GÜNDEM Haberleri

3. havalimanı için 'eko sistemi koruma planı' hazırlandı. Kuşların göç yolları ve çıkan toprak bile düşünüldü.

İstanbul'a yapılacak üçüncü havaalanı sebebiyle çevrenin zarar görmemesi için ilginç tedbirler alınıyor. İnşaat alanındaki ağaçlardan taşınması uygun olanların taşınacağını, kesilenlerin yerine ise en az beş katı ağaç dikileceğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu, alınan tedbirleri şöyle sıraladı: "Alanda biyolojik çeşitlilik tespiti yapılacak. Endemik, nadir ve nesli tehlike altında olabilecek türlerin tespiti halinde bunlar uygun habitatlara taşınacak. İnşaat çalışmaları sırasında özellikle sıyrılan toprağın, rehabilitasyonu yapılıncaya kadar korunması sağlanacak. Kuşların göç yolu olarak kullandığı bu bölgeye radarlar kurulacak. 9 bilim adamı 2 yıl boyunca bu kapsamda kuş göçlerini izleyecek. Kışlama ve beslenme alanları tespit edilecek. Kuşların uçuş yüksekliği, tür ve birey sayıları tespit edilerek; uçak uçuşlarına olabilecek her türlü etki ile kuşların korunması için, varsa alınacak ilave tedbirler değerlendirilecek."
İnşaat sürecinde yöreye özgü tohumlarının mutlaka toplanacağını ve gen bankalarında saklanacağını belirten Eroğlu, şöyle devam etti: "Yöreye özgü bu hassas türler, tohum veya fide olarak ekolojik özellikleri yakın olan alanlara taşınacak. Bu fidelerin hayatta kalmasının izleneceği de taahhüt altına alındı. İlk etapta 90 bin kardelen, 6 bin de zambak soğanı başka uygun yerlere taşındı. Diğer bitki türleriyle ilgili çalışmalar devam ediyor." Bakan Eroğlu, havaalanının yüzey suları veya yer altı suları açısından bir mahzuru olmadığını da söyledi. nbsp;Yücel KAYAOĞLU / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...