İçme suyuna Türk çözümü

İçme suyuna Türk çözümü

YAŞAM Haberleri

ABD'de araştırma yürüten Türk bilim adamı Şehmus Özden'in, çölde yaşayan bir böcekten esinlenerek ürettiği nanotüp, susuzluğa ümit oldu.

Dünya, küresel iklim değişikliğine bağlı yaşanabilecek susuzluk tehlikesinin tehdidi altında çare ararken, ABD'de yaşayan bir Türk bilim adamı kurak alanlarda susuzluğa karşı önemli bir buluş gerçekleştirdi. Texas eyaletindeki Rice Üniversitesi'nde nano teknoloji üzerine doktora yapan Türk bilim adamı Şehmus Özden'in, Afrika'daki Namib Çölü'nde yaşayan Stenocara adlı böceği örnek alarak nanotüp üretti. Saygın bilimsel dergilerde yayımlanan buluşa ilişkin konuşan Özden, "Bu böcek su taneciklerini sırt kısmındaki nbsp;mükemmel dizayn sayesinde topluyor ve su ihtiyacını karşılıyor. Bunu örnek alarak saç telinin milyonda biri küçüklüğündeki karbon nanotüp denilen yapılar ürettik . Bu alet, dışarıdan enerji ihtiyacı duymadan suyu depoluyor ve istendiği anda sünger gibi boşaltıp defalarca kullanılabiliyor. Bu buluş, şu an kurak alanlarda içme suyu sorununa potansiyel çözüm olarak görülüyor" dedi. AA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...