Kritik toplantı yarın! İşte ilk tahminler...

Kritik toplantı yarın! İşte ilk tahminler...

Ekonomi Haberleri

Piyasaların gözü kulağı yarınki toplantıda. Tahmin açıklayan uzmanlar ise indirim olmaması halinde bunun kötü bir sürpriz olacağını söylüyor.

Merkez Bankası merakla beklenen Para Politikası Kurulu toplantısını yarın yapıyor. Toplantı öncesinde oluşan hava faizlerin düşeceği yönünde. nbsp;Ünlü ekonomistler Merkez'in 50 ile 250 baz puan arasında bir indirim yapabileceğini tahmin ediyor. Yalnız ekonomistler Merkez'in beklentiler doğrultusunda bir indirim yapmaması halinde de bunun bir sürpriz olacağını ve bu kararın da Türkiye'nin geleceğine ipotek koyacağının altını çiziyor.


Geçtiğimiz Ocak ayında dolardaki aşırı yükseliş sonrası Merkez Bankası, gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda faiz silahını çekerek 5 puanlık bir artışla dolara müdahale etme kararı almış ve bu kararla uzun süren bir tartışmanın da fitilini ateşlemiş oldu. O dönemin şartlarında alınan bu kararı haddinden fazla sert bulan da olmuş, Merkez Bankası'na aldığı karardan ötürü hak veren de…


Ancak Merkez'in şartların iyileşmesi ve doların ateşinin sönmesine rağmen son toplantıda aldığı ufak çaplı indirim kararı Başbakan Erdoğan'ı bile kızdırmış, nbsp;Erdoğan alınan karara "Faizi yükseltirken 5 puan birden yükseltiyorsun, şimdi geliyorsun yarım puan indiriyorsun. Sen dalga mı geçiyorsun?" şeklindeki sözleri ile tepki göstermişti.


Şimdi ise gelinen noktada gözler yine Merkez Bankası'nın yarın yapacağı PPK toplantısında. Yalnız bu sefer masada 30 Mart seçimlerinden istikrarlı bir şekilde çıkmış, enflasyonu düşüş eğiliminde olan ve büyümesi böylesi bir ortamda yüzde 4,3 gelen bir Türkiye ile Avrupa Merkez Bankası'nın tarihinde ilk kez uyguladığı negatif faiz kararı var.


Peki Merkez Bankası şimdi ne yapacak? İşte tüm bu bilgilerin ışığında ünlü ekonomistler yarınki toplantıyı değerlendirdi ve olası bir indirim oranın kaç puan olacağı yönündeki tahminlerini açıkladı…


TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNE İPOTEK KOYAR


Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban:


Merkez Bankası Ocak ayındaki PPK toplantısında ne yazık ki çok yüksek oranda artış yapmıştı. Bunu bir takım sebeplere bağlamıştı. Ancak gelinen noktada enflasyonun aşağıya doğru yönlendiğini ve siyasi istikrarında 30 Mart'ta tescillenmiş olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı Merkez yaptığı 500 baz puanlık artışı telafi edecek yeni bir düşüş oranını belirlemesi gerekiyor. Piyasa beklentisi de bu yönde. Benim şahsi beklentim ise 200 – 250 baz puanlık bir düşüş olması yönünde. Merkez tatmin edici bir faiz indirimi yapmaz ise Türkiye'nin geleceğine ipotek koyar. Artık hükümetin açıklamalarını dikkate almalı ve ona göre hareket etmeli.


MERKEZ'İN FAİZ SİLAHI BOŞ!


Eski BORYAD Başkanı Ekonomist Ali Bahçıvan:


Çok sert bir faiz artırımının ardından ortam normalleştiği anda piyasalarda da ''Faizlerde bir gerileme olacak mı?'' şeklinde sorular yükselmeye başladı. Bugünkü şartlar göz önünde bulundurulduğunda herkes yapılan artışın yavaş yavaş geri alınmasını istiyor. Şartların iyileşmesine rağmen indirim olmazsa bu hasta birine iyileşmesine rağmen sürekli antibiyotik vermeye benzer. Bu da asla doğru bir hareket değil. Çünkü bundan sonra ani bir durumda yeniden faiz silahınızı kullanmak zorunda kalabilirsiniz. O yüzden faizleri düşürerek elinizi güçlü kılmalısınız. Ancak gelinen noktada Merkez'in şu an faiz silahı boş olduğunu görüyoruz.


FAİZLERİN İNMESİNİN 3 SEBEBİ VAR


Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay:


Yarın yapılacak toplantıdan düşüş çıkacağına inanıyorum. nbsp;Çünkü birincisi şu anda enflasyon bir faiz indirimini destekliyor. Onun yanı sıra ikinci olarak Avrupa Merkez Bankası'nın uzun bir aradan sonra parasal genişlemeye gitmesi ve FED 'den gelen olumlu sinyaller var. Üçüncü olarak, nbsp;jeopolitik durum. Irak'ta yaşanan belirsizlik. nbsp;Biz bunu orta vadeli bir risk olarak görüyoruz. O yüzden piyasa 50 baz puan indirim bekliyor biz ise 75 baz puanlık bir indirim bekliyoruz. nbsp;Yarınki toplantıda 75 baz puan indirim olursa dolar 2.15'e gider ve geri gelir


BİR PUANIN ALTINDAKİ DÜŞÜŞ İŞE YARAMAZ


İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilimler Akademisi Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan:


Merkez Bankası'nın faizleri aşağı yönlü çekmesi piyasalara güven verecek. Bu tarz bir karar önümüzdeki dönemde yapılacak iki seçim arasında oluşacak türbülansı da önleyecek. Bunun yanı sıra yabancı yatırımcıya da olumlu bir sinyal vermiş olacak. nbsp;Önümüzdeki dönemde istikrarlı bir büyüme ve kurlarda oluşacak olası bir oynaklık için faizlerin düşmesi lazım. Merkez'in bu noktada en az 1,5 puanlık bir düşüş gerçekleştirmesi lazım. Çünkü 1 puanın altındaki düşüşler hiçbir anlam ifade etmez ve piyasada ''yasak salma'' olarak algılanır.


İNDİRİM OLMAZ İSE SÜRPRİZ OLUR


BETAM Direktörü Prof. Seyfettin Gürsel:


Merkez Bankası'nın yarın yapacağı PPK toplantısında bir indirim kararı alacağını açıkçası düşünüyorum. Ancak bu indirimin sınırlı olacağını tahmin ediyorum. Bu da yine tahminlerim doğrultusunda 75 baz puan şeklinde olur ama Merkez'in açıklamalarına bakılacak olursa 50 baz puan da sürpriz olmaz. Piyasalarının da bunu beklediğini düşünüyorum. Aksi takdir de bir indirim gerçekleşmez ise cidden sürpriz olur.


RADİKAL BİR İNDİRİMİ DOĞRU BULMUYORUM


Bahçeşehir Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Necip Çakır:


Politik baskı da göz önünde bulundurulduğunda Merkez Bankası'nın yarın bir indirim kararı alacağının bunun ise 50 baz puan şeklinde olacağını düşünüyorum. Maksimum 75 baz puan olur. Ancak ben çok daha radikal bir indirim yapılmasından yana değilim çünkü Irak ve Suriye'de yaşananlardan ötürü piyasalar önünü göremiyor. Bu mevcut ortamın atlatılmasından sonra 100 puanlık bir indirim dahi yapabilir.


MERKEZ BİRAZ ZORLANACAK


Uluslararası Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan:


Jeopolitik riskler dolayısıyla Merkez Bankası'nın başlangıçta niyetli olduğu indirim hedefi zayıfladı. Ama ekonominin büyüme ilintili hedeflere ulaşma noktasındaki ihtiyaçları, piyasanın genel beklentisi ve genel gidişat 100 baz puanlık bir indirimin yapılabileceğini gösteriyor. Kişisel beklentim de o yönde. Daha fazlası için ne yazık ki ulusal konjonktür müsait değil. Irak kaynaklı risklerin şimdilik giderilememiş olması ve petrol üzerinde yaşanan tehditler ve belirsizlik ortamı Merkez'i biraz zorlayacak gibi görünüyor.


DIŞ GÜÇLER İŞİN İÇİNE GİRERSE İNDİRİM UFAK OLUR


Ekonomist Cemil Ertem:


Bu koşullar altında Merkez Bankası'nın En az 150 baz puan yapmasını gerekir diye düşünüyorum. Ama bunu 100 baz puanda da bırakabilir. Irak meselesi faiz ve sermaye girişleri anlamında Türkiye'yi uzun vadede etkilemeyeceğini düşünüyorum. Ama tabi burada Türkiye'nin ayağına çelme takmak isteyen bir yığın çevre var bunlar devreye girerse Merkez bence çok ufak bir faiz indiriminde bulunacaktır. Merkez böyle bir sürpriz adım atarsa Türkiye'nin çıkarları için hareket etmemiş olur.


HABER7

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...