ABD Mısır'daki mahkeme kararlarını kınadı

/ Kaynak: AA
ABD Mısır'daki mahkeme kararlarını kınadı

DÜNYA Haberleri  / AA

Beyaz Saray, Kahire Ceza Mahkemesi'nin. aralarında muhabirlerin de bulunduğu 18 sanığa yönelik hapis cezalarını kınadı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, kararın, Mısır'daki demokratik sürece darbe anlamına geldiği belirtilerek, bu davalardaki mağdurların sadece gazeteciler ve sanıklar değil, daha geniş anlamda Mısır halkının kendisi olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Mısır hükümetinden bu kişilere af getirmesi veya cezalarını hafifletmesi, böylece bu kişilerin salıverilebilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, insan hakları konusundaki tüm kanun düzenlemelerini gözden geçirmesi, ifade ve toplanma özgürlüğüne koruma getirmesi ve uluslararası standartlara uyarak adil yargılamanın yürütülmesi yönünde Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye güçlü biçimde çağrı yapıldı.

Ban: Kararlardan derin endişe duyuyorum

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise Mısır'da gazetecilere verilen hapis cezaları ve 183 kişiye verilen idam cezasının üst mahkeme tarafından onanmasından "derin endişe" duyduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Mısır'daki yargı süreçlerinin en temel "adil yargılama" standartlarını bile karşılamadığı vurgulanarak, idam cezalarının ülkenin uzun dönem istikrarına zarar vereceği uyarısı yapıldı.

Mısır'da barışçı şekilde toplanma ve gösteri yürüyüşü yapma hakkına ilişkin düzenlemelerin yasalaşma sürecinde olduğu da belirtilen açıklamada, Genel Sekreter'in, bu yasanın gösteri ve yürüyüş özgürlüklerini ciddi biçimde ihlal edeceğine ve Mısır'ın uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğuna işaret ettiği aktarıldı.

Açıklamada, Ban'ın barışçıl gösterilere katılma, hükümeti eleştirmenin kişileri tutuklama ve yargılamaya temel olmaması gerektiğinin altını çizdiği ve Mısır'ın ancak tüm vatandaşların haklarının verilmesiyle güçleneceğine vurgu yaptığı bildirildi.

"Yargı bağımsızlığını sorgulayan açıklamaları reddediyoruz"

Öte yandan, Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, aralarında El-Cezire yayın grubunda görevli muhabirlerin de bulunduğu 18 kişinin hapis cezalarına çarptırılması konusundaki uluslararası tepkilere ilişkin, "Mısır yargısının bağımsızlığını ve adaletini sorgulayan bütün açıklamaları şiddetle reddediyoruz" açıklamasında bulundu.

Ülkenin içişlerine müdahale edilmesinin kabul edilemez olduğuna işaret edilen açıklamada, bu durumun bütün Mısır halkının öfke ve kızgınlığına neden olduğu belirtildi.

Kahire Ceza Mahkemesi, kamuoyunda "Marriott Terör Hücresi" olarak bilinen davada, aralarında El-Cezire Yayın Grubunda görevli muhabirlerin de bulunduğu 18 sanığı 3 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı.

Minya Ceza Mahkemesi de yurt dışında yaşayan Hristiyan Mısırlıların finanse ettiği merkezi ABD'de bulunan Et-Tarik isimli televizyon kanalı muhabiri Beshoy Armia Poles'in (32) temyiz yolu açık olmak üzere 5 yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmetmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...