Kuzey Irak petrolünün ilk parası Halkbank'ta

Kuzey Irak petrolünün ilk parası Halkbank'ta

Ekonomi Haberleri

Ceyhan'dan yola çıkan ve Kuzey Irak petrolünü taşıyan ilk tankerden sağlanan 97 milyon dolarlık gelirin 93 milyon doları Halkbank'a yatırıldı

Kuzey Irak petrolünün geliri 17 operasyonlarıyla başlayan tüm engellemelere rağmen Halk Bankasına yatmaya başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan sevk edilen birinci tankerdeki petrolün hesabının yaklaşık 97 milyon dolar olduğunu ve Halkbank'a 93 milyon doların yatırıldığını bildirdi.
Halk Bankası 17 Aralık operasyonlarında hedef tahtasına oturtulmuştu. İran'la altın ticaretinde de büyük bir rol üstlenen banka Paralel Yapı tarafından deşifre edilerek zor durumda bırakılmaya çalışmıştı. Operasyonlar kısmen amacına ulaşsa da Türkiye'nin olağanüstü çalışmaları sonunda Kuzey Irak petrol gelirlerinin Halk Bankası'na yatırılması konusunda anlaşmaya varıldı. Ardından da Kuzey Irak petrollerinden gelen ilk para Halk Bankası'nın kasasına girdi. Bakan Yıldız, şuana kadar 3 kargo yüklendiğini, dördüncüsünün de yüklenmeye başladığını belirterek şunları söyledi: "Yüklenen kargo İsrail'e mi, başka ülkeye mi gitmiştir, bunlar Türkiye'nin problemi değil. Çünkü petrol Irak'ın petrolü, ihaleyi açan ve satan da Iraklı kardeşlerimiz. Biz Türkiye olarak bu kısmıyla ilgilenmiyoruz. Yapılan sözleşmede petrol gelirlerinin Merkezi Irak ve Kuzey Irak'ı ilgilendiren hesabın Halkbank'a yatması gerektiğini söylemiştik. Bunlar faz farkıyla yatmaya başladı. Birinci tankerin hesabı yaklaşık 97 milyon dolardı şu anda Halkbank'a 93 milyon dolar yatırılmış durumda. Bu para, hem Bağdat'a dekont edilen hem de Erbil'in bilgisinde bulunan paralardır. Irak petrolüne karşı Irak'ın geliri için oluşturulan paralardır. Türkiye'nin kurduğu sistem, bütün bu karmaşa içerisinde değeri daha fazla anlaşılacak bir sistemdir. Bunu zamanla göreceğiz. Halkbank'ın bu sistem içerisinde bulunuyor olması son derece sağlıklı. Kargolar gittikçe onların paraları da Halkbank'a yatırılacak."
Yıldız, Kuzey Irak'tan sevk edilen ve Ceyhan'da depolanan petrolün 2.6 milyon varillere kadar çıktığını, kargoların ise birer milyon olarak yüklendiğini söyledi. Günlük 120 bin varil civarında bir sevkiyat gerçekleştiğini ifade eden Yıldız, Ceyhan'daki petrolün miktarının ortalama 1.8-2 milyon varil civarında değiştiğini belitti. Tanklarda 1 milyon varilin üzerinde depolama kapasitesi bulunduğunu anlatan Yıldız, sevk edilen petrol için Türkiye'nin varil başına 1 dolar civarında bir geliri olduğunu kaydetti.


Taner Yıldız: Maliyetleri vatandaşa yansıtmamaya çalışıyoruz
Irak'taki gelişmelerin ardından petrol fiyatlarındaki yükselme ve bunun Türkiye'ye yansımalarıyla ilgili olarak Taner Yıldız, "Petrolün 107-108 dolarlara düşen varil fiyatı, IŞİD'in faaliyetleri sebebiyle 115 dolarlar seviyesine yükseldi. Dolar paritesi de 2.08'lerden 2.14'lere kadar çıkmış durumda. Bunun toplamda yüzde 5.5-6'lar civarında maliyeti artırdığını görüyoruz. Maliyetleri vatandaşımıza, sanayicimize yansıtmamaya çalışıyoruz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...