Teknoloji yoruyor!

Teknoloji yoruyor!

SAĞLIK Haberleri

Elektronik cihazların çalışır haldeyken yaydıkları elektromanyetik dalgalar, bazı kanser türlerinin ortaya çıkışını da hızlandırıyor.

Genel durumumuzla ilgili olarak en çok şikâyet ettiğimiz konu yorgunluk. Yorgun hissetmek ve konsantrasyon kaybı kişinin hem sosyal hayatını hem de iş hayatını olumsuz etkiliyor. Yorgunluğun birçok ciddi hastalığın belirtisi olabileceği gibi basit sebeplere de dayanabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, "Altta yatan ciddi bir hastalık olup olmadığı araştırıldıktan sonra hâlâ kendinizi yorgun hissediyorsanız, günlük alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Yapacağınız küçük düzenlemelerle kendinizi daha zinde hissedebilirsiniz" dedi.
Yard. Doç. Dr. Gamze Şenbursa yorgunluk ve konsantrasyon kaybının sebeplerini şöyle sıraladı:
Az su içmek: Su hem vücut hem de beyin hücreleri için gerekli bir gıda. Kendinizi bitkin hissediyorsanız; odaklanma problemi yaşıyorsanız ve dikkatinizi toplayamıyorsanız sadece yemek yemeye ihtiyacınız olduğunu düşünmeyin. Bir veya iki bardak su içmeyi deneyin. Şikâyetlerinizin azaldığını göreceksiniz.
Yatarken cep telefonunuzu nbsp;kapatın: Bilimsel çalışmalar, başta cep telefonları olmak üzere sinyal yayan eşyaların sağlık üzerinde olumsuz etkisi olduğunu ortaya koydu. En sık kullandığımız cihazlardan cep telefonu ve bilgisayar adeta enerjimizi emiyor. Bu nedenle televizyonlu odada uyumamak, yatarken cep telefonlarını kapatmak gerekiyor. Sadece cep telefonları değil mavi ışık saçan tüm elektronik cihazlar uyku hormonu olan melatonini bastırıyor. Öte yandan Ulusal Uyku Vakfı tarafından 2011 yılında yapılan bir anket, 19- 29 yaşları arasındaki gençlerin % 20'sinin arama, mesaj veya e-mail alımından dolayı haftanın bir kaç gecesi uykularından uyandıklarını ortaya koyuyor. Bu gençler ertesi günü kötü geçiriyorlar. nbsp;
İlaçların yan etkisini iyi okuyun: Birçok ilacın enerji düşürücü yan etkisi vardır. Bunların başında antidepresanlar, bazı alerji ilaçları, migren ve tansiyon ilaçları gelir. Yeni bir ilaca başlamadan önce normalden daha fazla bitkin hissetmemek için doktorunuza alternatif ilaçları sorun. Eğer alternatifiniz yoksa ilacınızı yatmadan önce için.
Bilinçli egzersiz yapın: nbsp;Normal bir tempo 30 dakikadan fazla koşmak nbsp;vücut için zararlı olan kortizol üretiminin hızını artırır. Aralıklarla yapılan egzersiz, sağlam bir egzersizle birleştirilebilir. Böylelikle kortizol hormonu da kontrol altında tutulabilir.
Demir depolarınıza baktırın: Mineraller vücudunuzdaki oksijeni taşır ve hücrelerinizi temizler. Eğer günde 18 mg demir almıyorsanız, vücudunuz normal çalışmıyor ve savaşıyor demektir. Kendinizi bitkin ve harap hissedebilirsiniz. Düşük demir seviyeniz kansızlığa yol açabilir. Eğer bitkin hissediyorsanız, doktorunuzdan basit bir kan testi isteyin belki tamamlayıcı demir ilacı almanız gerekebilir.


AZ SU İÇMEK DE YORGUN HİSSETTİRİYOR
Bilgisayar ve cep telefonu gibi elektronik cihazlardan yayılan radyasyonun kısa vadeli yan etkileri arasında kronik yorgunluk yer alıyor. Az su içmek ve kansızlık da gün içinde yorgun hissetmenize sebep olur.


Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...