BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > Öksürüğü bitkilerle alt edin

Öksürüğü bitkilerle alt edin

Nasıl olursa olsun, öksürük ihmal edilmemesi ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır ve çeşitli şifalı bitkilerle öksürüğün tedavisi mümkündür.



eçtiğimiz günlerde bütün Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk ve kar, çeşitli hastalıkları da beraberinde getirdi. Bu hastalıkların büyük kısmını; düşmeye bağlı kırık, çıkık ve travmalarla üşütmeye bağlı solunum yolu enfeksiyonları oluşturuyordu. Değişik yollarla tedavi edilmeye çalışılan solunum yolu rahatsızlıklarından geriye ise rahatsız edici öksürük nöbetleri kaldı. Okullarda, işyerlerinde, yollarda, otobüslerde kuru kuru öksüren çok sayıda insana rastlamak mümkün. Alerjik ve sinirsel olanlar dışında öksürüğün en yaygın sebebi, solunum yolu rahatsızlıklarıdır. Vücudun, bu rahatsızlıklardan ortaya çıkardığı iltihap ve balgam gibi salgıları dışarı atmaya çalımasıdır. Öksürük, nasıl olursa olsun, ihmal edilmemesi ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır ve çeşitli şifalı bitkilerle öksürüğün tedavisi mümkündür. Aşağıda vereceğimiz ve kolayca hazırlayabileceğiniz karışımlar, sizin bu rahatsız edici illetten kurtulmanıza yardımcı olacaktır. İşte formüller: ø 1 su bardağı yeni sıkılmış turpsuyu ile 1 çorba kaşığı süzme bal karıştırılır. Temiz bir şişeye konup, 1-2 saat bekletilir. Büyüklere, saat başı birer tatlı kaşığı; küçüklere ise birer kahve kaşığı verilir. ø İnce soğan dilimleri, nöbet şekeriyle birlikte şurup kıvamına gelene kadar kaynatılır. Saat başı 1 tatlı kaşığı şurup içilir. ø Öksürük gıcığı, biraz sirke eklenmiş 1 tatlı kaşığı toz şeker alındığında sakinleşir. Limon suyu karıştırılmış bal, balgam söktürücüdür. ø Bir avuç dolusu arpa, bir litre suda yarım saat kaynatılır, süzülür ve biraz balla tatlandırılır. Yarım saatte 1-2 yudum içilir. ø 100 gr. nöbet şekeri, aynı miktarda kuru üzüm ve 3 tatlı kaşığı doğranmış meyan kökü ile karıştırılarak 4-5 bardak suda kaynatılır. Kaynama süresi su yarı yarıya azalana kadardır. Daha sonra süzülerek bir kapta muhafaza edilir ve günde 2-3 defa bire yemek kaşığı içilir. ø 3-4 adet orta boy patates iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulmadan bir litre kadar su ile haşlanır ve haşlama suyu ayrı bir kaba alınarak bir miktar nöbet şekeriyle birlikte yeniden kaynatılır. Elde edilen karışımdan, sabah-öğle-akşam birer bardak yudumlanarak içilir. ø Bir su bardağı şalgam suyuna; 2 tatlı kaşığı süzme bal konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra sıcak sıcak içilir. ø 2 su bardağı çiğ süte; ince kıyılmış 5 diş sarımsak konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna; bir çorba kaşığı bal ilâve edilip, iyice karıştırılır. Günde 3 kere, sıcak sıcak birer kahve fincanı içilir. ø 20 gr. andızotu kökü, 15 gr. kekik ve 5gr. çuhaçiçeği kökü karıştırılır. Bu karışımdan bir tatlı kaşığı kadarı, bir bardak soğuk suya konur ve yavaş ateşte kaynatılır. kaynama derecesine geldikten sonra 1-2 dakika daha kaynatılır ve süzülür. Biraz balla tatlandırılarak, günde 3 defa birer çay bardağı ve ılık ılık içilir. ø Taze sinirli ot yaprakları havanda biraz ezilir, biraz su eklenerek kaynama derecesine kadar ısıtlır. Süzmeden balla karıştırılır. Saatte bir tatlı kaşığı dolusu alınır. ø Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış gülhatmi çiçeği, bir bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlenerek süzülür. Günde 3 kez bir barak çay, bir tatlı kaşığı balla tatlandırılarak içilir. ø 20 gr. Meyan kökü, 10 gr. gülhatmi çiçeği, 10 gr. sinirliot ve 10 gr. çekirdeksiz kuşburnu ince kıyılmış olarak karıştırıldıktan sonra 2 bardak kaynar suyla haşlanır. 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Bir miktar balla tatlandırılır ve günde 3 kere birer çay bardağı sıcak sıcak içilir. ø 4 bardak suya, bir çorba kaşığı ıhlamur, 4 tane hatmi çiçeği, bir limonun kabukları ve bir tatlı kaşığı tarçın konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra temiz bir şişeye süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir. ø 4 bardak süte, 10 gram salep ve bir çay bardağı toz şeker konur. Koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Günde 2 kere, birer su bardağı içilir. İçerken, üzerine tarçın ve zencefil serpilir. Öksürüğün 3 türü Kuru öksürük: Nezle, boğaz iltihabı, bademcik iltihabı, fazla sigara içmek, sindirim bozuklukları; gastrit, ishal, kabızlık, bağırsak solucanları, kalb hastalıkları ve ses tellerinin hastalanmasından kaynaklanan öksürükler balgamsızdır, yâni kuru öksürüktür. Nöbet şeklinde gelen öksürük: Bu çeşit öksürük, boğmaca veya ciğer şişmesi (Anfizem); gırtlak veyâ hava borusunun tahriş olması, yâhut astımdan kaynaklanır. Bu çeşit öksürükte, pek az balgam görülür. Balgamlı öksürük: Bu çeşit öksürük, sık sık tekrarlar. Hastada, hırıltı vardır. Balgam çıkarır ve nefesini dışarı vermekte zorluk çeker. Balgamlı öksürük; bronşit, astım, sinüs iltihabı, müzmin sinüzit, kalb hastalıkları veya tüberkülozun bir işareti olabilir. Bol bol sebze ve meyve yiyin Yüksek C vitamini içeren yiyecekleri tüketen kişilerin soğuk algınlığı başta olmak üzere kalp hastalıkları ve kanser türleri gibi pekçok hastalığa daha az oranda yakalandığı belirlendi. Mayo Clinic uzmanları, tarafından yapılan araştırmada, C vitamini hakında bilinmesi gereken yeni bilgiler şöyle belirlendi: ¥ Günlük C vitamini ihtiyacı, erkeklerde 90 mg, kadınlarda 75 mg. Sigara içenlerde bu miktar 35 mg daha fazla. ¥ Vitamin ihtiyacını karşılamanın en doğru yolu besinlerdir. Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketen kişiler yaklaşık 200 mg. C vitamini almış olur. Ancak önerilen dozdan fazla C vitamini tüketmenin bir yararı yok. ¥ Gut, hücre kansızlığı, hemakromatosis veya böbrek taşı olanların, doktora danışmadan C vitamini hapı kullanması sakıncalı olabilir. Hangi gıdalarda var C vitamininin bol miktarda bulunduğu gıda maddeleri şunlar: Limon, portakal, domates, maydanoz, kırmızı ve yeşil biber, hardal otu, kırmızı lahana, karnabahar, kereviz, karpuz, çilek, yeşil pancar yaprağı, kuşkonmaz, fasulye, bakla, bamya, balkabağı, turp, taze soğan, kestane, börülce, beyin, böbrek, hindi eti, ayva, elma, bezelye, muz, dereotu, ekşi muşmula, alıç, pazı, frenk salatası, hindibâ, sarımsak, pırasa ve yerelması.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT