Putin: "Ateşkes yeterli değil"

/ Kaynak: İHA
Putin: "Ateşkes yeterli değil"

DÜNYA Haberleri  / İHA

Putin, Ukrayna'nın doğudaki isyancılarla mücadelede 7 gün boyunca ateşkes ilan etmesinin yeterli olmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğudaki isyancılarla mücadelede 7 gün boyunca ateşkes ilan etmesinin yeterli olmadığını, Rusça konuşan azınlığın haklarının garanti edilmesi için kapsamlı müzakerelerin bunu takip etmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, resmi temasları kapsamında Avusturya'nın başkenti Viyana'da Avusturyalı mevkidaşı Heinz Fischer ile bir araya geldi. Fischer, Putin'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelişinde askeri törenle karşıladı. İkili törenin ardından saraya geçerek görüşme gerçekleştirdi. İki lider, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Basın toplantısında konuşan Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun önerdiği ateşkes planının Ukraynalı liderin barış sürecine hazır olduğunu gösterdiğine işaret etti. Putin, "Ancak şimdiye kadar yapılanlar krizden çıkılması için yetersiz. Sadece savaş operasyonlarının yalnızca 7 gün boyunca durdurulduğunu ve silahlarını bırakmayanların imha edileceğini söylemek barışa giden bir yol değil. Fakat en azından doğru yönde önemli bir adım. Ateşkesin uzatılmasını ve bunun kapsamlı müzakerelerin başlatılması için kullanılmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.

Kievli yetkililer ile Güney ve Doğu Ukrayna'daki Donetsk ve Luhansk kentlerinin temsilcileri arasında dün Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk kentinde gerçekleştirilen görüşmeden bahseden Putin, "İlk kez gerçekleştirilen bu görüşmeden dolayı çok mutluyum. Dün ilk kez müzakere masasına oturuldu. Büyük bir anlaşmaya varılamadığı doğru fakat diyaloğun başlamış olması çok önemli. Kesinlikle olumlu bir adım" dedi.

Putin ayrıca, Ukrayna'da yaşayan Rus azınlığı korumak için asker gönderilmesine yönelik bir emirden vazgeçme kararının Rusya'nın çıkarlarını korumayacağı anlamına gelmediğini vurgulayarak, "Elbette, Ukrayna'daki etnik Ruslar'ın yanı sıra Rusya'ya yalnızca etnik, kültürel ve dilsel olarak değil, daha geniş bir Rus dünyasının parçası olduğunu hissederek samimi bir şekilde bağlı olan Ukraynalıları her daim koruyor olacağız. Ve tabi ki dikkatle izliyor olacak ve gereğince tepki vereceğiz. Umarım bunun için silahlı kuvvetleri kullanmak zorunda kalmayız" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avusturya ziyaretinin bir parçası olarak Rusya ile Avusturya arasında Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller ve OMV Üst Yöneticisi Gerhard Roiss tarafından Güney Akım Avusturya şirketinin kurulması için bir ortaklık anlaşması imzalandı. Anlaşma, tarafların Macaristan sınırından Baumgarten'a uzanacak olan yıllık 30-32 milyar metreküp kapasiteli Güney Akım doğalgaz boru hattının Avusturya kısmının inşası için işbirliği yapmasını öngörüyor. İmzalanan anlaşmayla Avusturya'da doğalgaz boru hattı inşası için üzerinde mutabakat sağlanan nihai yatırım kararı alındı.

Anlaşmanın yanı sıra 2014-2016 yılları için Eylem Planı da imzalandı. Belge inşaat izinlerinin Aralık 2015'e dek alınmasını öngörüyor. Güney Akım boru hattının Avusturya aşamasının 2017 başında başlaması planlanıyor.

DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...