Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

2013'ün faturası ağır oldu: FED, döviz ve faiz

2013'ün faturası ağır oldu: FED, döviz ve faiz

Ekonomi Haberleri

İSO Başkanı Bahçıvan, dalgalanan kur karşısında 270 milyar dolar yabancı borç yükü bulunan sanayicinin zor durumda kaldığını söyledi

Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alım programını yavaşlatmasıyla finansman bulmakta zorlanan sanayi devleri zor bir yılı geride bıraktı. Yurtdışında yaşanan gelişmelere yurtiçinde de dalgalı kur ve yükselen faiz eklenince İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2013 Yılı araştırması sonuçları iş dünyasını tatmin etmedi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin 500 büyük kuruluşu, 2012 yılına göre net satışlarını yüzde 7.4 artırarak 454 milyar 990 milyon TL'ye çıkarsa da kuruluşlarda kâr edenlerin sayısı 437'den 371'e geriledi. Zarar eden kuruluşların sayısı da 63'den 129'a çıktı. Şirketler esas faaliyetlerinden elde ettikleri kârlarının yarısından fazlasını da finansman giderlerine harcadı. 2013 yılında faaliyet kârları olan 36.5 milyar TL'nin 19 milyar TL'sini finansman gideri olarak harcayan şirketlerin, 2013 yılı dönem kârları ise bir önceki yıla göre yarı yarıya düşerek yüzde 4.9'a geriledi. Şirketlerin borç ve öz kaynak oranı son 10 yılın zirvesine çıkarak yüzde 132.4'e yükseldi.
Türkiye'nin 500 Büyük Kuruluşu-2013 Yılı sonuçlarını değerlendiren İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "270 milyar dolar dolayındaki yabancı borç yükü Türk sanayisinin ve Türk özel sektörünün üzerinde her zaman ciddi bir kılıç olarak durmakta, oluşabilecek türbülanslardaki etkisini de 2013 yılı bilançolarında gördüğümüz gibi çok net ve acımasızca görebilme riski bulunuyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...