Barzani net konuştu: Irak'ta bölünme kaçınılmaz

Barzani net konuştu: Irak'ta bölünme kaçınılmaz

DÜNYA Haberleri

Mesud Barzani, CNN tele- vizyonuna verdiği mülakatta Kürt halkı için kendi geleceğini belirleme zamanının geldiğini söyledi.

rak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, CNN'den Christiane Amanpour'a verdiği mülakatta resmen bağımsızlık istediklerine dair şimdiye kadarki en net açıklamasını yaptı. Barzani, "Irak açıkça dağılıyor... Ve şurası aşikâr ki, merkezî hükûmet ülkede kontrolü kaybetti. Ordu, askerler, polis her şey çöküyor. Ama Irak'ın çöküşüne biz sebep olmadık. Bunu diğerleri yaptı ve biz bir bilinmeyene esir kalamayız" dedi. Kuzey Irak'ta bağımsızlık için referandum düzenleyeceklerinin sinyalini veren Barzani, "Artık Kürt halkı için kendi geleceğini belirleme vakti geldi. Ve biz halkın kararının arkasındayız" diye konuştu. 20 yıldan uzun bir süredir Bağdat yönetiminden özerk bir şekilde hayatını sürdüren Kürt Yönetimi, bağımsızlık hayalinin peşinden gittiğini şimdiye kadar hiç bu kadar açıkça ifade etmemişti. IŞİD'in Kürt bölgesi sınır şeridine kadar Irak topraklarının büyük bir kesiminde etkin olması, Kürtlerde bağımsızlık düşüncelerini tetikledi. Barzani de iki hafta öncesinden çok farklı bir Irak'ta yaşadıklarını ifade etti. Barzani, Erbil'i ziyaret eden ABD Dışişleri bakanı John Kerry'ye "Kürt halkı ne zamana kadar böyle kalacak?' diye soracağını söyledi. Diğer taraftan, Bağdat'tan Erbil'e geçen Kerry de Barzani dahil Kürt liderlerle görüşerek Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Musul'u ele geçirmesiyle ülkede yaşanan yeni durumu ve çözüm yollarını ele aldı. Kerry, Kürt yönetimini Irak'ta kurulacak merkezî hükûmete katılmaya çağırdı.
Barzani net konuştu: Irak'ta bölünme kaçınılmaz
13 Haziran tarihli nüshamızda haberi böyle duyurmuştuk
Barzani net konuştu: Irak'ta bölünme kaçınılmaz
IRAK BÖLÜNÜYOR
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye sınırlarındaki bazı bölgeleri ele geçirerek bu ülkelerle 'komşu' oldu. İlerleyişini sürdüren IŞİD, Ortadoğu'nun en büyük su kaynakları Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde de büyük oranda kontrolü sağladı. IŞİD'in Irak'ın Sünni bölgelerinde kontrolü ele geçirmesiyle ülke Sünni, Şii ve Kürt bölgeleri olarak üçe bölünmek üzere. Barzani de bu gelişmeler üzerine şimdiye kadar bağımsızlık konusundaki en net açıklamalarını yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...