Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Suikastın ardından Kerkük'te gerginlik artıyor

/ Kaynak: DHA
Suikastın ardından Kerkük'te gerginlik artıyor

DÜNYA Haberleri  / DHA

Kerkük'de dün İlçe Meclis Başkanı ve Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Münir Kafili'nin öldürülmesinin gerginliği sürüyor.

IŞİD'in Musul'dan sonra hedef kentleri arasında bulunan ve Peşmergelerin kontrolü altına alınan Kerkük'te, dün Kerkük İlçe Meclis Başkanı ve Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Münir Kafili öldürüldü. Irak Türkmen Cephesi Kerkük İl Meclis Üyesi Ali Mehdi, Irak Türkmen Cephesi olarak Ankara'da görüşmeler yaptıkları sırada Münir Kafili'nin öldürüldüğünü, şu anda Kerkük'e döndüklerini ve olayı çok yönlü bir şekilde araştırdıklarını söyledi. Kerkük'teki Türkmenler ise, Kafili'nin öldürülmesinin kentteki Türkmenlerin etkisini kırmaya dönük bir saldırı olduğunu, saldırıyı henüz üstlenen bir örgütün bulunmadığını söyledi.

SALDIRGAN ARANIYOR

Kafili'nin öldürülmesinden sonra Kerkük asayiş güçlerinin çok yönlü soruşturma başlattığı, güvenlik kameralarını incelemeye aldığı, saldırganları yakalayabilmek için Kerkük'teki bir çok noktada operasyonlar düzenlediği kaydedildi.

PEŞMERGE Şİİ GRUPLA ÇATIŞTI

Peşmergelerin etrafını kuşattığı Kerkük'te etkinliklerini arttırmak isteyen Şii silahlı gruplara da izin verilmiyor. Peşmerge güçleri, dün Kerkük'e bağlı Taze kasabasında kontrol noktası kurmak isteyen Şii Esaibil Hak Grubuna bağlı silahlı militanlara operasyon düzenledi. Peşmergeler ile Şii gruplar arasında çıkan çatışmada Kerkük'teki Şiileri örgütlemeye çalışan Esaibil Hak grubu sorumlusu Eli Qasım'ı öldürüldü.

SİLAHLAR ELE GEÇİRİLDİ

Kerkük kentine açılan yollarda peşmerge güçlerinin araçlarda yaptığı kontrollerde ise kente sokulmak istenen onlarca ağır silah bulundu. Ele geçen silahların Bağdat'tan daha önce Kerkük'e gönderilen Irak ordusuna ait silahlar olduğu, Irak güçlerinin Kerkük'ten çekilmesinden sonra bazı gruplar tarafından bu silahlara el konulduğu öğrenildi. Kerkük'te Şii dini otoritelerin fetvaları üzerine Şiiler silahlı örgütlenmeye başlamış ve kentte bir de askeri tören düzenlemişti.

PEŞMERGE: SİLAHLI GRUPLARA İZİN VERMEYİZ

Kerkük'teki kontrol noktalarında görev yapan bir peşmerge komutanı, Kerkük'ün peşmerge güçlerinin eline geçmesinden sonra herhangi bir ciddi olayın yaşanmadığını ancak son günlerde hareketlenmeler olduğunu belirtti. Peşmerge komutan, "Musul gibi burayı da karıştırmak ve örgütlenmek isteyenler var. Kente ağır silahlar sokulmak isteniyor. Bazı gruplar kendi mezhepleri etrafında silahlanmak ve kentte söz sohibi olmak istiyor. Ancak biz buna kesinlikle izin vermeyuz. Kerkük'ün giriş ve çıkışlarında kontrol tamamen peşmergelerde. Bazı zamanında Kerkük'e girmesek ve bu önlemleri almasaydık Kerkük çok daha fazla karışabilirdi. Kent merkezi ve denetimimiz altında bulunan ilçelerde hiç bir silahlı gruba izin vermeyeceğiz" dedi.

IRAK UÇAKLARI MUSUL'UN DOĞUSUNU BOMBALADI

Öte yandan, dün akşam saatlerinde bir Irak savaş uçağı IŞİD'in elinde bulunan Musul'a bağlı Baaca İlçesi'ni bombaladı. Bombalamada 2 kişinin öldüğü, 3 kişinin ise yaralandığı öğrenildi. İlçenin üzerinden oldukça alçak uçarak IŞİD mevzilerini bombaladığı bildirilen Irak savaş uçağının, Arapların yoğunlukta yaşadığı Baaca'yı bombaladıktan sonra, ilçeden yüzlerce kişinin Yezidi Kürtlerinin yaşadığı Suriye sınırındaki Şengal kasabasına kaçtıkları öğrenildi.

PEŞMERGELERE BOMBALI SALDIRI: 2 PEŞMERGE ÖLDÜ

Öte yandan, Musul'a bağlı Rebiha ile Şengal ilçeleri arasında devriye görevi yapan peşmergelere yönelik IŞİD tarafından yola yerleştirilen mayınların uzaktan kumanda ile patlatılması sonucu 2 peşmergenin yaşamını yitirdiği, 2 peşmergenin de yaralandığı öğrenildi. Yaralı peşmergeler Duhok'taki hastaneye kaldırılırken, olay yerine yüzlerce peşmerge gönderildi. Irak Kürdistan Bölgesi'nin özel kuvvetler komutanlığı olan Zerevani peşmergelerinin patlamanın olduğu yerdeki tüm köylerde operasyonlara başladığı, yer yer IŞİD güçleri ile çatıştığı kaydedildi.

DÜNYA
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...