Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD ekonomisi daraldı, dolar düşüşe geçti!

ABD ekonomisi daraldı, dolar düşüşe geçti!

Ekonomi Haberleri

ABD ekonomisindeki 1. çeyrek nihai büyüme verilerinin yüzde 2,9 daralmaya işaret etmesinin ardından dolar düşüşe geçerek 2,13 TL'nin altına geriledi.

ABD ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2,9 ile son beş yılın en büyük daralmasını yaşadı.Dolar/TL ABD 1. çeyrek nihai büyüme verilerinin yüzde 2,9 daralmaya işaret etmesinin ardından düşüşe geçerek 2,13'ün altına geriledi. Daralma beklentilerin üzerinde ve 2009'un ilk çeyreğinden bu yana görülen en yüksek seviyede gerçekleşti.

ABD EKONOMİSİNDE ŞOK
ABD'de gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yılın birinci çeyreğinde kaydettiği daralma, daha önce açıklanan yüzde 1 seviyesinden yüzde 2.9'a revize edildi. Daralma beklentilerin üzerinde ve 2009'un ilk çeyreğinden bu yana görülen en yüksek seviyede gerçekleşti. Aynı dönemde çekirdek kişisel tüketim harcamalarındaki (PCE) artış yüzde 1.2 ile beklentiler seviyesinde açıklandı. Reuters anketine katılan ekonomistler, birinci çeyrekte GSYH'deki daralmanın yüzde 1.7'ye revize edilmesini, çekirdek PCE'deki artışın ise yüzde 1.2 olmasını bekliyorlardı. ABD'de geçen yılın dördüncü çeyreğinde GSYH'nin kaydettiği nihai büyüme yüzde 2.6 olarak açıklanmıştı. Verinin ve eş zamanlı olarak açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisinin ardından dolar Euro, yen ve İsviçre frankı karşısında seansın en düşük seviyesine geriledi.

DAYANIKLI MAL SİPARİŞLERİ GERİLEDİ
ABD'de GSYM verileriyle eş zamanlı açıklanan dayanıklı mal siparişleri de Mayıs'ta önceki aya göre aynı kalacağı beklentisine karşılık yüzde 1 geriledi. Daha önce Nisan ayı için yüzde 0.6 olarak açıklanan dayanıklı mal siparişlerindeki artış yüzde 0.8'e revize edildi.

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ
Verinin ve eş zamanlı olarak açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisinin ardından dolar/TL nbsp; düşüşe geçerek 2,13'ün altına geriledi. Güne bankalararası piyasada 2,1441 seviyesinden başlayan ve gün içinde en yüksek 2,1461'i gören dolar/TL, ABD 1. çeyrek GSYH verisinin yüzde 2,9 daralmaya işaret etmesinin ardından düşüşe geçti. Güne 2,9180 seviyesinden başlayan ve gün içinde en yüksek 2,9124'ü gören avro/TL ise şu dakikalarda 2,9090 seviyesinden alıcı buluyor. ABD'deki 2.9'luk daralmanın ardından euro/dolar paritesi 9 Hazirandan bu yana en yüksek paritesini gördü.

10 YILLIK FAİZLER GERİLEDİ
ABD 10 yıllık tahvil faizleri kötü gelen veri sonrasında yüzde 2,57'den yüzde 2,53'e kadar gerilerken, buna paralel olarak yurt içi tahvil bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,36 seviyesinden yüzde 8,24'e ve 10 yıllık tahvilin bileşik faizi de yüzde 8,82'ye kadar geriledi.

'DÜŞÜŞ SÜRECEK'
Integral Menkul Değerler Analiti Besta Naz Süllü, ABD'den gelen olumsuz verilerin ardından 2.13'ün altına gerileyen dolardaki düşüşün süreceğini belirtti. Süllü doların zaten düşüş eğiliminde olduğunu ancak Irak'ta yaşanan gerilim ve borsanın 80 bin puanı bir türlü aşamaması sebebyle 2.14 TL'yi gördüğünü kaydetti. Beste Naz Süllü, soların direnç seviyesinin kırılması halinde 2.1190 - 2.1160 TL bandına oturabileceğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...