Almanya'daki Türk mahkumlar sorunlarını anlattı

/ Kaynak: AA
Almanya'daki Türk mahkumlar sorunlarını anlattı

DÜNYA Haberleri  / AA

Almanya'ya giden TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyeti, Straubing cezaevindeki Türk mahkumları dinledi.

Almanya'daki 8'i Türk 10 kişiyi öldüren Neonazi terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davasını izlemek için Almanya'nın Münih kentine gelen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri Straubing cezaevindeki Türk mahkumlarının sorunlarını dinledi.

Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Münih kentine yaklaşık 140 kilometre uzaklıktaki cezaevi ziyaretinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyonun hem Türkiye'de cezaevlerinde incelemeler, denetlemeler yaptığını ve raporlar hazırladığını, hem de zaman zaman yurt dışındaki cezaevlerini ziyaret ettiğini söyledi.

Yurt dışındaki cezaevi incelemelerinde Türk vatandaşlarının bulunduğu cezaevlerinin seçildiğini, bu kapsamda Straubing cezaevinde değişik suçlardan mahkum edilmiş 50'ye yakın Türk vatandaşını ziyaret ettiklerini belirten Üstün, Türk vatandaşlarıyla toplantı yaptıklarını, daha sonra cezaevini incelediklerini, ardından da cezaevi idaresiyle görüşerek Türk mahkumların sorunlarını ilettiklerini kaydetti.

Görüşmenin çok verimli geçtiğini, cezaevi yönetiminin sorunları not ederek bunların üzerine eğileceklerini ifade ettiğini söyleyen Üstün, "Elbette cezaevinde bazı şikayetler var ama bunları her cezaevinde olabilecek basit şikayetler olarak tespit ettik. Bu konuda Alman dostlarımız da bize yardımcı oldular. Cezaevinin her yerini gezme imkanımız oldu. İş atölyeleri var. Spor yapabilecekleri mekanlar var. Pek sorun hissetmedik bu cezaevinde. İyi şartlarda kaldıklarını söyleyebiliriz'' dedi.

Türk mahkumların, telefon görüşmeleri yapma hakkının daha sık verilmemesi, Türkiye'de de çok tartışılan çıplak arama meselesi gibi konulardan şikayet ettiklerini belirten Üstün, bunları cezaevi yönetimine ilettiklerini ancak bunun yasada yeri olduğunun ifade edildiğini kaydetti.

Yine bazı mahkumların burada sigorta primlerinin kendilerine iade edilirken mahkeme masraflarının ve cezai masraflarının kesilmesinden şikayet ettiklerini belirten Üstün, "Ben de buna şaşırdım. Sigorta primlerinin iadesi kişinin şahsına münhasır haktır. Bunu keserek vermeleri çok uygun bir durum değil diye düşünüyorum. Bunun gibi çok somut olayları söylediler. Birçoğunun dilekçesi var cezaların kalan kısmını Türkiye'de çekmek üzere'' diye konuştu.

- Cami ziyareti

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Heyeti daha sonra Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Straubing Mevlana Camisi'ne geçti ve burada vatandaşların sorunlarını dinledi.

Vatandaşlar, çocuklar için Türkçe öğretmen ve camilerin yapılması gibi taleplerinin yanı sıra dini bayramlarda Müslümanlara tatil verilmemesi ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde randevuyla oy kullanma gibi konulardaki şikayetleri dile getirdi.

Üstün burada yaptığı konuşmada, dini bayramlara ilişkin, Almanya'da bu tür hassasiyetlerin gözetilmesi gerektiğini belirtti.

Başka dinler için bu konuyu gözeten bir iktidarın Müslümanların taleplerini de karşılaması gerektiğini vurgulayan Üstün, bunun bir insani talep olduğunu kaydetti.

- "NSU duruşmalarını izleyelim"

Türklerin NSU davasının duruşmalarına katılmasını isteyen Üstün, dava başladığında ilgi gördüğünü ancak daha sonra unutulmaya başladığını belirtti. Davanın takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Üstün, en çok da Münihli ve çevresinde yaşayanların buna sahip çıkmasını ve duruşmalara gitmelerini istedi.

''Güçlü bir toplum olursak, birbirimize sahip çıkan, sesimizi yükselttiğimiz, taleplerimizi herkese ama Türk tarafına ama Alman hükümet tarafına dillendirdiğimiz sürece sorunlarımıza çözüm bulunur'' diyen Üstün, Almanya'da Türk toplumunun sorunları 50 yıl öncesine göre daha da çeşitlendiğini kaydetti.

Başka toplumsal sorunların ortaya çıktığına işaret eden Üstün, burada kurulan derneklerin hemşehrilerin buluştuğu yerler değil, aynı zamanda özel sorunların konuşulduğu ve bu sorunlara çözüm üretildiği yerler olması gerektiğini ifade etti.

Üstün, Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili ''Oy kullanan adam aynı zamanda hesap soran adamdır. İnşallah gelecek yıllarda sizin buradan da burada yaşayan insanlarımız bizim meclisimizde olacak. Oy kullanmaya gidin. Oyunuzu kullanın. Kime verirseniz verin. Ama yarım gününüzü feda edin oyunuzu kullanın. Randevulu sistem size kolaylık olsun diye geliştirilmiş. Saygı duyalım'' ifadesini kullandı.

"Oy kullanıyorsanız 'ben burada varım' diyorsunuz. 'Staubring'de, Münih'te, Almanya'da varım ey Türkiye Cumhuriyeti beni duyun' demektir bu. 'Alman hükümetine milletvekili seçebiliyorum. Beni gör ey Alman hükümeti' demektir'' diyen Üstün, bundan dolayı hem Alman sisteminde hem Türk sistemi içinde siyasi hakların mutlaka kullanılması gerektiğini kaydetti.

DİTİB Landshut Cami imamı Ömer Kavaklı da komisyon üyelerine, Landshut cezaevini ayda bir kez ziyaret ettiğini, yaklaşık 1 ay önce burada bulunan mahkumların bir Bosnalı mahkumun gardiyanlar tarafından öldürüldüğünü iddia ettklerini ileterek bu kişinin Türk olmamasına rağmen bu olayın üzerine gidilmesi gerektiğini belirtti.

Komisyon üyeleri de bu olayın, araştırılması için Alman makamlara iletileceğini ifade ettiler.

Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş ve Ayhan Sefer Üstün başkanlığındaki heyet, cami ziyaretinin ardından Straubing Belediyesine giderek burada Belediye Başkanı Vekili Hans Lohmeier ile bir araya geldi.

Başkan Üstün'ün yanı sıra CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç ve AK Parti Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yıldız'dan oluşan heyet yarın Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen NSU davasını takip edecek.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...