Kaynaşma için ilk adım

Kaynaşma için ilk adım

GÜNDEM Haberleri

Hükümet, çözüm süreci kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişileri koruyacak tasarıyı TBMM Başkanlığı'na sundu.

Meclis'e sunulan "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı", 6 maddeden oluşuyor. Tasarı ile çözüm sürecine ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor. Tasarının 'Uygulama, izleme ve koordinasyon' başlıklı maddesinde, hükümetin çözüm süreci kapsamında yapacağı çalışmalar şöyle sıralanıyor...
gt; Siyasi, hukuki, sosyo-ekonomik, psikolojik, kültürel, insan hakları, güvenlik ile silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı konularda atılabilecek adımlar belirlenecek.
gt; Gerekli görülmesi halinde yurt içindeki ya da yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme vb çalışmalar yapılmasına karar verilecek, Bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşlar görevlendirilecek.
gt; Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal hayat katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirler alınacak. Hükümet ayrıca tedbirlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesini sağlamakla da görevli olacak.
gt; Hükümet, uygulama sonuçlarını izleyecek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayacak; bu konudaki gerekli mevzuat çalışmalarını yapacak.
gt; Bakanlar Kurulu, çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya yetkili olacak. nbsp;
gt; Bu kanun kapsamında verilen görevler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca ivedilikle yerine getirilecek. Verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu ortaya çıkmayacak. TBMM Bürosu ANKARA

Koordinasyonu Müsteşarlık yürütecek
Önce İçişleri Komisyonu'nda görüşülecek olan tasarının Meclis tatile girmeden önce Genel Kurul'da yasalaştırılması planlanıyor. Çözüm süreci kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetleri Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülecek.


Siyasiler ne dedi?

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: nbsp;
Artan kamuoyu desteğiyle sürecin son safhasına gelindi. Tasarıyla örgüt mensuplarının silahlarını bırakması hususu dikkate alınarak eve ve siyasete dönüşler dışında sosyal hayata katılım hedefleniyor. Ayrıca bütün kamu görevlileri için geçerli bir güvence. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda şeffaflığı koruyacağız, kamuoyunu bilgilendireceğiz. Herhangi bir seçimle irtibatlı değil. Tasarı, hükümetin ve devletin kararlılığını göstermektedir. İhtiyaç halinde yeni düzenlemeler yapılabilir. nbsp;

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: nbsp;
Zamanlaması dışında manidar bir şey yok. Zaten bugüne kadar bakanların var olan yetkileri başka bir yasaya taşınmış durumda. İlk defa Meclis devreye girmiş olacak. O bakımdan önemli. nbsp;

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: nbsp;
Tasarı paçavradır. Terör örgütünün taleplerinin yerine getirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bunun neresinde silah bırakma var? Ey Cemil Çiçek bu yasa teklifini iade et...

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: nbsp;
Eksikliklerle birlikte gelinen aşamayı önemsiyoruz. Bunu da parlamentoda tartışıp katkı sunmaya çalışacağız. Bu yasa ile ilk defa müzakerelerin başlayacağını söylemek mümkündür.

PKK elebaşı Abdullah Öcalan:
Tarihi önemdeki süreçte, bundan sonraki çalışmaların yasal bir düzenleme üzerinden yürümesini oldukça anlamlı buluyorum.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...