Hatip Dicle tahliye edildi

Hatip Dicle tahliye edildi

GÜNDEM Haberleri

KCK ana davasından tutuklu bulunan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle tahliye edildi.Dicle'nin tahliyesini HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da doğruladı.

"KCK ana davası" kapsamında tutuklu bulunan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle ile Hüsamettin Çiçek mahkeme kararı ile tahliye oldu. HDP Grup Başkanvekili Pervin buldan, "Hatip Dicle tahliye edildi." diye açıklama yaptı.

KCK ana davası kapsamında tutuklu bulunan Bağımsız Milletvekili Hatip Dicle 24 Aralık 2009 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

HATİP DİCLE KİMDİR?

1954 yılında Diyarbakır'da doğdu. 1979 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. 1970'li yıllarda Devrimci Doğu Kültür Derneği'nde (DDKD) çalıştı. 1984 yılında gözaltına alındı. 1991 yılına SHP-HEP seçim ittifakıyla Diyarbakır Milletvekili seçildi. Daha sonra (aynı yıl) HEP'e katıldı. 12 Aralık 1993 tarihinde DEP Genel Başkanlığına seçildi. 2 Mart 1994 tarihinde TBMM tarafında milletvekili dokunulmazlığı kaldırıldı. Aynı gün, Orhan Doğan ile Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Ekipleri tarafından gözaltına alındı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına dayanak oluşturan Ankara DGM Başsavcısı Nusret Demiral tarafından hazırlanan iddianamede vatan hainliği ile suçlandı. Daha sonra hapis cezası aldı ve 10 yıl cezaevinde kaldı. 10 yıl sonra tekrar yargılandı. 2004 yılında tahliye edildi. Tahliye edildikten sonra siyasi çalışmalarına devam etti. Demokratik Toplum Partisi'nin kuruluşunda yer aldı. Siyasi yasaklı olduğu gerekçesiyle, Anayasa Mahkemesi tarafından parti üyeliği düşürüldü. Demokratik Toplum Kongresi'nin kurulmasına öncülük etti ve bu kongrenin eşbaşkanlığı ve sözcülüğünü üstlendi. 2010 Nisan ayında gerçekleşen KCK operasyonunda tutuklandı.
Hatip Dicle tahliye edildi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...