Fok kriterinde sınıfı geçti

Fok kriterinde sınıfı geçti

Ekonomi Haberleri

Mersin'de kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu.

Revize edilen rapora göre santral, deniz canlıları özellikle de Akdeniz foklarının yaşam alanlarının korunması açısından tam not aldı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde karbon ve diğer sera gaz emisyonlarının neredeyse sıfır düzeyinde olacağı, santrali'nin işletilmesi sırasında ihtiyaç duyulacak soğutma suyunun da Akdeniz'den karşılanacağı kaydedilen raporda şu görüşlere yer verildi: "En olumsuz şartlar altında dahi soğutma suyu deşarjının deniz suyu sıcaklığında en fazla 0.5 derece sıcaklık artışına neden olacak. Bu modelleme çalışmasına göre oluşacak 0.5 derecelik ısı artışı; deniz yosunu gibi çeşitlilikler, gıda zinciri üzerinde ve foklar üzerinde her hangi bir olumsuzluğa sebep olmayacak. İstenmeyen bir tür bakteri oluşumuna yol açmayacak, yetişkin balıkların her zamanki yaşam alanlarında güvenle yaşamalarını sağlayacak. Ayrıca inşaat faaliyetleri esnasında Akdeniz foklarına yönelik bir gözetim planlanacak ve bu çalışma kapsamında fokların bolluk dereceleri, üreme performansı indeksleri, yuva koşulları ve popülasyon durumları incelenecek."
RADYASYON DEĞERİ SINIRIN ÇOK ALTINDA
İşletme ömrünün 60 yıl olarak planlandığı vurgulanan raporda, Akkuyu NGS'nin, "mümkün olan en düşük dozun alınması olarak bilinen uluslararası ALARA prensibi esas alınarak tasarlandığı, yapılan hesaplamaların, nükleer santral sahasındaki yıllık toplam radyasyon değerinin, sınır değerin oldukça altında kalacağını gösterdiği" belirtildi. Rapora göre santral Türkiye'nin fosil yakıta bağımlılığını yüzde 15 azaltacak, 15 bin kişiye de yeni iş pozisyonu açacak. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...