Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Hurda gemilerden ekonomiye 38 milyon TL katkı

/ Kaynak: AA
Hurda gemilerden ekonomiye 38 milyon TL katkı

Ekonomi Haberleri  / AA

Bakan Güllüce, ilk 5 ayda sökülen 86 gemiden yaklaşık 38 milyon lira ekonomiye katkı sağlandığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yılın ilk 5 ayında geri dönüşüme uğrayan 86 gemiden, ekonomiye yaklaşık 38 milyon lira katkı sağlandığını duyurdu.

Güllüce, yaptığı açıklamada, hurdadan çelik geri kazanıldığında yüzde 74 enerji tasarrufu sağlandığını ve hammadde kaynaklarının yüzde 90 korunduğunu belirtti.

Su tüketiminde yüzde 40 tasarruf gerçekleştirildiğine işaret eden Güllüce, atık su kirlenmesinde yüzde 76, hava kirlenmesinde yüzde 86, maden atıklarında ise yüzde 96 azalma sağlandığını bildirdi.

Açıklamasında, "2014 yılının ilk 5 ayında sökülen 86 gemiden yaklaşık 38 milyon lira ekonomiye katkı sağlandı" ifadesini kullanan Bakan Güllüce, geçen yıl Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'ne gelen ömrünü tamamlamış 282 gemiden yaklaşık 750 bin ton hurda elde edilerek ekonomiye 720 milyon lira katkı sağlandığını da hatırlattı.

Türkiye genelinde, 26 parselde 21 işletmenin gemi söküm izni bulunuyor. Ağırlıklı olarak yurt dışından getirilen hurda gemilerden, notifikasyon formu ile tehlikeli madde döküm raporu isteniyor.

Gemilerin döküm raporları incelenerek, notifikasyon formunun onaylanmasıyla gemi ithalatlarına izin veriliyor. Sökülen gemiler gemi sacları haddehanelerde lama, silme, kare ve köşebent gibi ürünlere dönüştürülüyor.

Gemi makine ve ekipmanları, bakımdan geçtikten sonra ihraç edilirken ayrıştırılan gemilerden gemi ve yat inşa sanayisine ve sanayi kuruluşlarına gerekli malzemelerin bir kısmı da bu sektörden temin ediliyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...