Piyasa Köşk'e değil 'istikrar'a bakacak!

Piyasa Köşk'e değil 'istikrar'a bakacak!

Ekonomi Haberleri

AK Parti iktidarı yıllarında faiz % 5'e kadar gerilemiş, borsa 100 bin sınırına dayanmıştı. Piyasalar bu tablonun devamı için siyasi istikrara odaklanacak.

AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılından sonra özellikle siyasi istikrardan aldığı destekle ilerleyen piyasalar, yeni bir dönüm noktasına geldi. AK Parti, Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayını yarın açıklayacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti'nin "Köşk" adayı olması bekleniyor. Piyasaların gözü ise Çankaya'dan çok AK Parti Genel Merkezi'nde olacak. Ekonomi cephesi, "yeni dönemde AK Parti'nin başına kimin geçeceği" ve "2015 genel seçimlerinden sonra siyasi istikrarın devam edip etmeyeceği" sorularıyla daha çok ilgileniyor. 3 dönemdir devam eden tek başına AK Parti iktidarı yıllarında faizler yüzde 60'lardan yüzde 5'e kadar gerilemiş, borsa rekor üstüne rekor kırarak 100 bin sınırına dayanmış, kişi başına milli gelir 10 bin doları aşmış, ülkenin dış borçları azalmış ve daha birçok makroekonomik gösterge düzelmişti. Piyasalar bu tablonun devamı için siyasi istikrarın devamını arzuluyor. Ana senaryonun "siyasi istikrarın devamı" şeklinde netleşmesi halinde, piyasalar üzerindeki baskı da kalkacak.
YAYGIN SENARYO
Yaygın olarak dile getirilen beklentilere göre; Başbakan Erdoğan halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olacak. Sonraki genel seçime kadar parti içinden "geçiş dönemi başbakanı" seçilecek. AK Parti Genel Başkanlığı için ise Abdullah Gül, Binali Yıldırım, Ahmet Davutoğlu gibi isimler konuşuluyor. Mart ayında yapılan yerel seçim sonuçlarını doğru tahmin eden ABD'li uluslararası yatırım bankası JP Morgan da, "Piyasalar Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı, Abdullah Gül'ün AK Parti Genel Başkanı ve kabineyi yönetecek isim olacağı senaryoyu tercih ediyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Ekonomi Servisi



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...