Havuza girenler dikkat!

Havuza girenler dikkat!

YAŞAM Haberleri

Özellikle, yaz mevsiminin aşırı sıcak geçmeye başladığı dönemlerde tercih sebebi olan havuzlar, sağlığımızı tehdit eden yerler mi?

Bunaltıcı sıcaklardan kurtulmanın bir çaresi olarak görülen havuzlar, insan sağlığı açısından sorun yaşatır mı? Özellikle kalabalık bir topluluk tarafından kullanılabilen havuzlarda, gönül rahatlığıyla yüzmek mümkün mü? Pek çok insanın kendisinden ya da bir yakınından edindiği tecrübeye göre, havuzlar çok da sağlıklı alanlar değil.

"HAVUZ SUYUNUN YETERİNCE DEZENFEKTE EDİLMEDİĞİ DURUMLARDA…"

Bazı uzmanlara göre havuda en sık yayılan hastalıklardan biri mantar. Havuz suyunun yeterince dezenfekte edilmediği durumlarda karşılaşılabilecek bir sorun olan mantar, özellikle ayaklarda daha sık görülebiliyor. Bu sebepten, havuza girilmeden önce duş alınması, gözlük ve bone kullanılması gerekiyor. Öte yandan, ishal, idrar yolu enfeksiyonu, yara ve genital akıntısı olanların da ortak kullanılan havuzlara girmeleri önerilmiyor.

ALERJİK VE ASTIMLI KİŞİ İSENİZ…

Bunun yanında, havuz suyundaki klor, alerjik ve astımlı kişilerde deri ve solunum alerjilerine neden olabilecek bir unsur olarak tanımlanıyor. Uzun süre havuz suyuna maruz kalan kadınların ise, idrar yollarında ödem oluşması tehlikesi de, havuz konusunda getirilen uyarılar arasında. Fakat tüm bu uyarıların kilit noktası, yeterince temizlenmemiş havuzların tüm bu sorunlara neden olabileceği. Eğer, olması gereken bir dezenfeksiyon işlemi uygulanmışsa ve söylemeye bile gerek yok ama, asgari hijyen koşullarına riayet edilirse, o havuza girmenizde hiçbir sıkıntı söz konusu değil.

"EN MÜHİMİ HAVUZLARIN DENETLENMESİ"

Aslında pek çok konuda olduğu gibi bu konuda haksız bazı endişeler barındırdığımızı kaydeden İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur, alınabilecek en mühim önlemin, havuzların temizliğinin hakkıyla, denetimlerinin de sağlıklı bir şekilde yapılması olduğunu kaydetti.

"HAVUZ ÖNCESİ TESTLERİ, ÇOK YANLIŞ VE TİCARİ"

Bu konuda Türkiye'de bazı hatalar yapılıyor diyen Prof. Badur "Bazı havuzlar, 'çocuklardan bir takım testler istiyor' diye veliler geliyor bize. Örneğin Hepatit B ya da HIV testi gibi. Bu çok yanlış ve ticari bir şey. Çünkü ne Hepatit bulaşır bu yolla ne HIV bulaşır. Bir tek Hepatit A'nın, yani oral sekal yoldan bulaşan, ağızdan alınan ve sindirim sisteminde enfeksiyon yapan mikroorganizmalara bakmak lazım. Ama havuzlar doğru klorlandığı zaman bunların hiçbiri olmaz." ifadelerini kullandı.

"BÜTÜN ÇOCUKLAR HEPATİT A AŞISI OLUYOR"

Geçen yıldan bu yana, Türkiye'deki bütün çocukların Hepatit A'ya karşı aşılandığını belirten Prof. Badur "Hepatit A dışında, havuzdan bulaşabilecek bir takım bakteriler olabilir ama hiçbir zaman, salgın boyutunda olmaz ve çok istisnaidir. Havuzların doğru dürüst klorlanmasına dikkat edildikten sonra, bu testler tamamen ticari amaçlı ve hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Dünyanın hiçbir ülkesinde de havuza giderken test istenmez, ülkemize özgür moda gibi bir şey herhalde." şeklinde konuştu.

"HASSAS İSENİZ BONE YA DA GÖZLÜK KULLANABİLİRSİNİZ"

Havuza girerken, bone ya da gözlük kullanımı şart mıdır, sorusunu yönelttiğimiz Prof. Badur "Bu konuda da hassasiyetler biraz abartılıyor. Mesela Fransa'da, benim de tanık olduğum, şort gibi uzun mayolarla havuza girilmesine izin verilmiyor. Bakteri tutar, kirlilik olur, havuz kirlenir diye. Bone ya da gözlük, hijyen kuralları açısından daha hassas olunması gerekiyorsa kullanılabilir. Ama dediğim gibi havuzun olması gereken temizlikte olması halinde gerek yoktur, aksi durumda zaten o havuza girilmemelidir." dedi.

Prof. Selim Badur açıklamalarını şöyle sonlandırdı:

Ama belirttiğim gibi, havuzdan bulaşabilecek hastalıkların önlenmesinde, havuzun doğru dürüst klorlanmasının denetlenmesi dışında, alınması gereken başkaca bir önlem yok. Bunun dışındakiler çok ticari şeyler.

Ajanshaber

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...