Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gençliğe kurulan son tuzak: Bonzai

Gençliğe kurulan son tuzak: Bonzai

YAŞAM Haberleri

Merak ve arkadaş ortamının etkisiyle yaygınlaşmaya başlayan Bonzai adlı uyuşturucu, Türk gençliğine kurulan en son ve en tehlikeli tuzak olarak görülüyor.

Muhtevasında bulunan birçok kimyasalla sıradan bir uyuşturucudan onlarca kat daha etkili. Kullanıcılarını ölüm tribine sokup, intiharın eşiğine getiriyor.

Bir hafta önce emekli bir polis, bonzai içen çocuklarla arkadaşlık eden oğlunu arıyor. Apartmanın yanındaki çardakta 3 genç, daha gece yarısını beklemeden kendinden geçmiş. Uzak değil, iki blok ötedeki binanın çocukları bunlar. nbsp;Köy içtenliğinde bir ortam burası, muhafazakarlık sıfatına tam da yakışan bir site, ne inançlarında, ne kültürlerinde var. Anneler babalar, bu konuya cahillik derecesinde uzak. Görmemiş ki uyuşturucu, hiç duymamış.., ne yakınında ne de uzağında. Kimse kendisine ve çevresine yakıştıramasa da uyanıyor insanlar tek tek, çocuklarının uyuşukluğunda... Sigaraya bile ihtimal vermedikleri evlatlarının bonzai ile tanışıklığıyla kabusa uyanıyor. nbsp;Mahallelerde, sitelerde bonzai hikayeleri anlatılıyor artık. Çok sinsi geldi, çok çabuk yayıldı. Ekmek gibi, su gibi alınır satılır oldu. Neredeyse her ele, her eve, her cebe ulaşır oldu. Sorunun adı bonzai kondu. nbsp;
Daha çok gençleri tehdit ediyor, lise önlerinde hızla yayılıyor. Bir defalık tecrübe ve merak için arkadaş ortamlarında alınan bu madde, "bonzai" olarak adlandırılıyor. Bitkisel denilerek etkisi hafifletilmeye çalışılan bonzai, aslında tamamen kimyasal bir madde. Bu kimyasallar, bazı bitkilerin kurutulmuş yapraklarına emdirilerek uyuşturucu hazırlanıyor. Bu şeklinden dolayı da esrarla karıştırılıyor. Bu yeni nesil uyarıcı, uluslararası polisiye literatürde '' spice'' adı altında tanımlanıyor. Ülkemizde kullanımı hızla artmakta olan bu madde, üretiminde sıklıkla kullanılan bonzai ağacının yaprakları sebebi ile bonzai diye biliniyor. Spice silver, spice gold,spice diamond, Spice Arctic Synergy, Spice Aroma, Scope gibi bir çok farklı isim ve ambalaj adı altına satılabiliyor.
BONZAİ'NİN ETKİLERİ
Bonzai kullanan kişi hayaller görerek gerçeklikten uzaklaşıyor. Bu yüzden çevresindekileri öldürmeye gidecek kadar değişik reaksiyonlar verebiliyorlar. Sürekli bir endişe hâline sokarak, 'ölüm trib'i yaşatıyor. Önce vücutta karıncalanmalar oluyor, daha sonra kişi hareket kabiliyetini kaybediyor. Kullanıcı öleceğini düşünüyor, en sonunda bunu kendisi yaparak intihar ediyor. Diğer tesirleri ise; Algıda değişiklikler, gevşeme, şüphecilik, kolay yönlendirilebilme, bağımlılık, kusma, ağızda kuruluk, çekilme belirtileri, kalp atım hızında artma, çarpıntı, huzursuzluk ve akıl karışıklığı…
Haber Merkezi nbsp;
nbsp;Gençliğe kurulan son tuzak: Bonzai
İÇENLER NE DİYOR?
Kendi cenaze namazımı kıldım
gt; "Ben kullandım ve kullanan da bir sürü insan tanıyorum. Yıllarını uyuşturucuya adamış insanlar bile yerinden kıpırdayamıyor. İçenler hayali olarak öldüğünü görüyor veya öleceğini sanıyor. Kendi cenaze namazını kılıyor ki ben bizzat kıldım. İçen aklı başında hiç kimse tekrar denemek dahi istemiyor ben de tekrar denemem… Burada tek tavsiyem sadece çocuklarınıza değil çevrenizdeki tüm çocuklara ve gençlere sahip çıkın, hor görmeyin. Siz hor gördükçe onlar daha da derinlere inecektirler. Bu meredin yaş, kültür, sınıf ayrımı yok. Her ortama girdiğinizde her sınıftan insanla karşılaşabilirsiniz."
gt; "Başıma ne geleceğini bilmeden kullandım. Keşke bu seni ölüm tribine sokar deselerdi. Kahve içerken sanki başkasının ağzından içiyormuşsun hissi veriyor. Sürünerek duşa gitseniz, vücudunuz akan suyu hissetmiyor. Bir mide bulantısı hissettirmeden kusturuyor. nbsp;Bu maddeye asla elinizi sürmeyin. Daha önce ne kullanmış olursanız olun, kim olursanız, kaç yaşında olursanız olun... Girdiğiniz dünyadan sizi çıkaracak hiçbir şey yok… Korkudan kalbiniz durup ölebilirsiniz. Sizi tutsalar, bağlasalar da hiçbir şey sizi oradan kurtaramaz. Yanınızdaki arkadaşınızı düşman bilip öldürebilirsiniz! Kendinizi öldürebilirsiniz!..."

UZMAN GÖRÜŞÜ
Nasıl anlaşılır? Kurtulmak mümkün mü?
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, beyinde ve vücutta kalıcı tahribat yapan bonzaiye karşı anne ve babalara uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Güz, "En önemli tehlikesi bu maddenin kullanımında yüzde 99 ani ölüm riskinin olmasıdır. Ölüm tribine giren bu kimseler, bundan çıksalar bile daha sonra bir panik hastası, olarak karşımıza çıkabiliyor. Bazen de şizofreniye benzer durumlar ile karşılaşılıyor, hayaller görme saldırganlık gibi belirtiler oluyor" dedi. nbsp;
Bonzainin özellikle gençler arasında kullanıldığını hatırlatan Güz, "Eğer aileler çocuklarında bir odaya kapanma, odadan çıkmama, ani bir öfke, saldırganlık, karşıt gelme gibi davranışlar görürse hemen bir psikiyatriye başvurmalarında fayda var. Eğer kullanım başladıysa da diğer bağımlılık tedavilerin de olduğu gibi detoks dediğimiz kandan arındırma, ortamdan uzaklaştırma, sosyal çevreyi yeniden sağlama, aile ve desteğini kurma gibi önlemler alınıyor" diye konuştu.
Osman Yılmaz SAMSUN İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...