Irak'ta geçen ay 2 bin 417 kişi öldürüldü

/ Kaynak: AA
Irak'ta geçen ay 2 bin 417 kişi öldürüldü

DÜNYA Haberleri  / AA

BM, Irak'ta haziran ayında terör saldırıları ve şiddet eylemleri nedeniyle 2 bin 417 kişinin öldürüldüğünü, 2 bin 287 kişinin yaralandığını bildirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, nbsp;Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı güçlerin saldırıları sonrasında haziran ayında bin 531 Iraklı sivil ve 886Irak güvenlik gücü mensubunun öldürüldüğünü söyledi.Son yıllardaki kayıtlar incelendiğinde ve kıyaslama yapıldığında bu sayının çok yüksek olduğunun altını çizen Shamdasani, "Haziran 2014, 2007 yılından beri en fazla Iraklının öldürüldüğü ay" dedi. Shamdasani, geçen ay ülkede bin 763 sivilin yaralandığı bilgisini de verdi.Irak'taki cinayetleri şiddetle kınadıklarını belirten Shamdasani, "IŞİD güçlerinin devamlı bir şekilde sivilleri hedef aldığı, kaçırdığı, taciz ettiği ve öldürdüğü bilgisini alıyoruz" ifadesini kullandı.Shamdasani, "IŞİD güçlerinin, Musul'da kapı kapı dolaşıp gençleri zorla silah altına aldığı bilgisini alıyoruz" diye konuştu.
BM verilerine göre, haziran ayında en fazla ölümün kaydedildiği yer kuzeydeki Musul'un başkenti Ninova. Burada 470 Iraklının öldürüldüğü, 327 kişinin yaralandığı belirtildi. nbsp;
Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, IŞİD ve bazı Sünni aşiret güçleri, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerini kontrolü altına almıştı. Bölgedeki Enbar'ın El-Kaim, Rave, Aneh, Ratbe ve Hadise ilçeleri de IŞİD'in eline geçmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...