BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Sağlıklı süte çağrı

Sağlıklı süte çağrı

Sağlık açısından uzun ömürlü sütün tercih edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, açık süt kullanılmasının ciddi tehlikelere zemin hazırladığına dikkat çektiler.



İZMİT (İHA) - Çıraklık Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ile Tetra-Pak firması tarafından organize edilen “Sağlıklı Süte Çağrı” seminerinin ikincisi İzmit Sabancı Kültür Sitesi’nde yapıldı. Açıkta satılan sütlerin zararlarının anlatıldığı “Sağlıklı Süte Çağrı” seminerine Tetra-Pak Türkiye İletişim ve Çevre Müdürü Yasemin Aygin, Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Tanju Besler konuşmacı olarak katıldı. İzmitliler’in büyük ilgi gösterdiği seminerde, açık sütün getirdiği zararlar konusu tartışılarak bilgi verildi. Sağlık açısından uzun ömürlü sütün (UHT) tercih edilmesi gerektiğini belirten Yasemin Aygin, “Sağlıklı Süte Çağrı seminerlerinde açık, pastörize ve UHT süt seçeneklerinden alınan örnekler üzerinde detaylı bilgiler veriyoruz. Açık süt kullanarak ciddi tehlikelerle karşı karşıyayız. 6 hafta süren bir saha araştırması ile Ankara’nın 39 semtinden elde edilen 150 sokak sütü, 109 UHT süt ve 41 pastörize süt örneği üzerinde yapılan laboratuvar analizlerinde halk sağlığı açısından şok edici sonuçlara ulaştık. Uluslararası standartlarda 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 5 bin iken, incelenen açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiği ortaya çıktı. Araştırmada ayrıca, açık sütlerin besin değerinin gerekenin çok altında olduğu ve bu sütlere yüksek oranlarda su karıştırıldığı da belirlendi. Ayrıca sanılanın aksine açık sütü kaynatmanın da problemi çözmediği ve kaynatılan sütün besin değerini yüzde 60 ile yüzde 100 oranında kaybettiği de belirlenmiştir” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT