'Erdoğan'ın adaylığı istikrarı güçlendirecek'

'Erdoğan'ın adaylığı istikrarı güçlendirecek'

GÜNDEM Haberleri

Yabancı ekonomistler ve iş adamları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığını "İstikrarı güçlendirir" diye yorumladı.

Yılbaşında "aynı yıl iki seçim risk" diyerek not görünümünü düşüren kuruluşlara inat, yabancı ekonomistler ve iş adamları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığını "İstikrarı güçlendirir" diye yorumladı. Standard Bank Gelişen Piyasalar Başekonomisti Timothy Ash, piyasaların Başbakan Erdoğan'ın adaylığını beklediğini belirterek, "Erdoğan'ın adaylığı kısa vadede piyasaların öngürülebilirliğini artırdı. Piyasalar Erdoğan'ın adaylığını istikrarın devamı olarak algılıyor" dedi. Piyasalar tarafından bu kararın beklendiğini dile getiren Ash, "Anketlere göre Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazanması bekleniyor. Kısa vadede, piyasalar istikrarı iyi karşılar ve piyasalar için değişiklik genelde olumlu görülmez. Erdoğan'ın adaylığının açıklanmasının ardından lirada değerlenme görüldü" ifadelerini kullandı. Ash, uzun vadede başbakanlık görevini hangi ismin sürdüreceğinin ise yakından takip edildiğini ifade etti.
Toronto Dominion (TD) Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise kararın piyasalar tarafından olumlu karşılandığını belirterek, "Piyasalar Başbakan Erdoğan'ın adaylığına göre pozisyon almıştı. Bu açıdan piyasalar için bir sürpriz olmadı" değerlendirmesinde bulundu.
Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt, "Başbakan'ın adaylığı, mevcut ekonomik programın devam edeceği anlamında olduğu için olumlu algılanırken, başkanlık sistemine geçiş için çalışmaların başlaması ve cumhurbaşkanının yetkilerinin arttırılması siyasi gündemin seçim sonrasında da dolu olacağını söylemektedir. Sayın Abdullah Gül'ün, Başbakanlık teklifini kabul etmeyeceği görüldü. Bu yüzden yeni başbakan ismi yeni belirsizlik olacaktır" dedi. Burgan Bank Başanalisti Haluk Bürümcekçi, Erdoğan'ın adaylığının gerçekleştiğini, şimdi ise başbakan belirsizliği olduğunu dile getirdi. Bazı uzmanlar da, cumhurbaşkanlığı seçiminin istikrarla sonuçlanıp, kredi notu görünümüne de olumlu etki yapmasını beklediklerini dile getiriyor.

Riskler rafa kalktı
Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, anketlerin, Erdoğan'ı en güçlü aday hâline getirdiğini belirterek, "Yerel seçimler öncesi piyasaların hatırladığı siyasi risk, önümüzdeki dönemde rafa kalkacak gibi görünüyor" dedi. Economics Consulting Kurucusu Şevin Ekinci de, Erdoğan'ın adaylığına piyasanın tepkisinin pozitif olmasını beklediğini söyledi. Borsada dün görülen yüzde 1.7'lik düşüş ise, başbakan isminin belirsizliği olarak yorumlandı.

ŞİMŞEK VE EKER ADAYLIĞI YORUMLADI
'Adaylık, hem kendine güveni hem millete inancı gösteriyor'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olmasını değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bu ülkede cumhurbaşkanlığını Sayın Başbakanımızdan daha fazla hak eden başka bir insan bilmiyoruz. Son derece mutluyuz, inşallah hayırlara vesile olur" dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker de, "Bu, hem kendine olan güveni hem de millete olan inancı göstermesi açısından son derece önemlidir. Bu, aslında milletin değerleriyle ne kadar barışık olduğumuzun da ifadesidir. İnanıyoruz ki 10 Ağustos'ta halkımız takdirini yapacak. Biz de kampanyalarda ne gerekiyorsa yapacağız. Sevinçliyiz, milletimizden aldığımız işaretler, ilk turda kazanacağı yönünde" dedi.

OLPAK: nbsp;
ÖNCELİĞİMİZ HUZUR, GÜVEN VE İSTİKRARDIR

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nail Olpak: "Sayın Başbakanımızın cumhurbaşkanlığı adaylığı kararı milletimiz için hayırlı olsun. Milletimiz de sağduyu ile hareket ederek en doğru kararı verecektir. Ülkemizin huzur, güven ve istikrarı önceliğimizdir. Öte yandan, mevcut parlamenter sistemin yapısındaki kuvvetler ayrılığının, zaman zaman kuvvetler kargaşasına dönüştüğünü görüyoruz. MÜSİAD olarak bu unsurlar yeniden ele alınması gerektiğini düşünüyoruz."

BÜYÜKEKŞİ: nbsp;
İNŞALLAH YENİ DÖNEME ÇOK İYİ GEÇİŞ YAPARIZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığının ülke için hayırlı olması temennisinde bulunurken, "Son 12 yılda Türkiye'nin büyümesinde, ihracatında çok büyük farklılıklar yaşandı. Bu da güven ve istikrar ortamının gelişmesiyle oldu. Türkiye'de ilk defa cumhurbaşkanı halk oylamasıyla seçilecek. Türkiye inşallah yeni döneme en güzel şekilde geçiş yapar ve bir an önce gündem ekonomiye odaklanır" dedi.

VARDAN:

AB ÜYELİĞİ VE HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan: "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı ile, hemen hemen tüm adaylar belirlendi. Seçimler, gerek ülkemizin dışarıda temsili, gerekse var olan sorunların çözümü için çok önemli. Halkkın tercihi ile göreve gelecek olan 12. Cumhurbaşkanının, devletin en üst düzeydeki temsilcisi olması sebebiyle toplumun farklı kesimlerine ve onların ihtiyaçlarına daha etkin şekilde hitap edeceği kanaatindeyiz" dedi.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...