Anayasa Mahkemesi, 8 Parti hakkında suç duyurusunda bulundu

/ Kaynak: AA
Anayasa Mahkemesi, 8 Parti hakkında suç duyurusunda bulundu

Politika Haberleri  / AA

Anayasa Mahkemesi, bazı siyasi partiler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Siyasi partiler hakkında suç duyurusunda bulunulacak


Anayasa Mahkemesi Başkanlığının siyasi parti mali denetimlerine ilişkin kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.


Buna göre, Genç Parti'nin 2007, 2008 ve 2009 yılı kesin hesaplarının incelenmesinde, Siyasi Partiler Kanunu'nun ilgili maddesine aykırı olarak parti amaçlarına uygun olmayan ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak kabulü mümkün görülmeyen, belgelendirilmesi gerektiği halde belgelendirilmeyen 2007 yılı için toplam 12 milyon 595 bin 192,15 lira, nbsp;2008 yılı için 869 bin 74,27 lira, 2009 yılı için 125 bin 601,05 lira karşılığı parti mal varlığının hazineye gelir kaydedilmesine karar verildi.


Hazineye gelir kaydedilenler dışında kalan bölüm doğru, denk ve 2820 sayılı Kanun'a uygun bulunurken, hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzeninin oluşturulmaması ile hesabın dışında gelir ve gider oluşturulması inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemler olduğundan 2820 sayılı Kanunun ilgili maddesine istinaden gerekli işlemlerin yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.


Devrimci Parti'nin 2007 yılı kesin hesaplarının incelenmesi sonucunda da kesin hesapta gösterilen ve belgelendirilmesi gerektiği halde belgelendirilmeyen 2 bin 200 lira karşılığı parti mal varlığının, hazineye gelir kaydedilmesine, partinin 2007 kesin hesabını kanunda öngörülen sürede nbsp;Mahkemeye nbsp;vermeyen parti sorumlulukları hakkında nbsp;yasal işlem yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına, ilk inceleme toplantısında verilen karar gereğince Mahkemeye istenen bilgilerin istendiği şekliyle verilmemesi, inceleme ile araştırmayı engellemeye yönelik eylemler olduğundan ve gelir ve gider belgelerinin kaydedildiği defterlerin verilmemesi nedeniyle gerekli yasal işlemlerin yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına, Osman Alifeyyaz Paksüt'ün karşı oyu ve oy çokluğuyla karar verildi. nbsp;


Partinin 2008 ve 2009 yılı hesaplarının incelenmesinde de kesin hesapta gösterilen ve belgelendirilmesi gerektiği halde belgelendirilmeyen 2008 yılı için 8 bin 490 lira, 2009 yılı için 13 bin 770 lira karşılığı parti mal varlığının hazineye gelir kaydedilmesi uygun görüldü. Partinin 2008 ve 2009 yılı kesin hesabını, öngörülen sürede Anayasa Mahkemesine vermeyen parti sorumluları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.


Mahkemeye istenen bilgilerin istendiği şekliyle verilmemesi inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemler olduğundan gerekli işlemlerin yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına, genel merkez teşkilatına ait gelir ve gider belgelerinin kaydedildiği defterlerin verilmemesi nedeniyle de gerekli yasal işlemlerin yapılması için Başsavcılığa suç duyurusunda bulunulmasına oy birliğiyle nbsp;karar verildi.


Alternatif ve Değişim Partisinin 2008 ve 2009 yılı kesin hesapları ise nbsp;doğru, denk ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na uygun bulundu. Yüksek mahkeme, söz konusu hesaplara nbsp;ilişkin, kesin hesapların incelenip onaylandığına ilişkin Tüzük'e uygun olarak alınmış kararın olmaması ve gelir gider belgelerinin kaydedildiği defterlerin verilmemesi nedeniyle gerekli işlemlerin yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.
İşçilerin Sosyalist Partisi 2008 ve 2009 yılı hesap incelemelerinin sonucunda da tasfiye süreci sonunda partinin bütün mal varlığının Hazineye geçmesi nedeniyle Hazineye gelir kaydedilmesine karar verilmesine yer olmadığı, 2008 yılı kesin hesabını öngörülen sürede vermeyen parti sorumluları hakkında nbsp;ve mahkemeye hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzeninin oluşturulmaması ile hesabın dışında gelir ve gider oluşturulması, inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemler olduğundan gerekli işlemlerin yapılması için ayrı ayrı nbsp;Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.


Partinin 2008 ve 2009 yılı hesapları için gelir ve gider belgelerinin kaydedildiği defterlerin verilmemesi nedeniyle de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması uygun görüldü.


Devrimci Sosyalist İşçi Partisinin 2009 kesin hesap hesapları doğru, denk ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na uygun bulunurken, 2 bin 40 lira farkın Hazine'ye gelir kaydedilmesine ve Mahkemeye istenen bilgilerin istendiği şekliyle verilmemesi inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemler olduğundan gerekli işlemlerin yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması karara bağlandı.


Kanuna aykırı bağış nedeniyle suç duyurusu


Mahkemenin Hak ve Eşitlik Partisinin 2008 ve 2009 yılı hesap incelemelerinde 2008 yılı için 57 bin 496,23 lira 2009 yılı için 322 bin 852,39 lira karşılığı parti mal varlığının Hazineye gelir kaydedilmesi, bunun dışında kalan kısımların Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğu, 2008 yılı için kanuna aykırı olarak elde edilen 4 bin 40 lira bağış geliri karşılığı mal varlığının Hazineye gelir kaydedilmesi, bağışta bulunan Ahmet Yurdakul ile bağışı kabul eden parti sorumluları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.


Partinin 2008 ve 2009 yılı hesapları için mahkemeye hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzeninin oluşturulmaması ile hesabın dışında gelir ve gider oluşturulması inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemler nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması karara bağlandı.


Katılımcı Demokrasi Partisinin 2008 ve 2009 yılı, Emek Partisinin de 2008 ve 2009 yılı kesin hesap incelemeleri sonucunda da hesaplar, doğru, denk ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na uygun bulundu.


Dayanışma Partisinin 2007 yılı kesin hesabının incelemesinde, gelir ve gideri olmadığı beyan edilerek herhangi bir bilgi ve belge ibraz edilmeyen parti hesabının denetiminin gerçekleştirilmediğinden, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olarak sunulmadığına ve kabul edilmesinin mümkün olmadığına, parti sorumluları hakkında nbsp;Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. nbsp;


Demokrat Halk Partisinin 2009 ve 2010 yılı kesin hesap incelemelerinde de hesaplar, doğru, denk ve siyasi Partiler Kanununa uygun bulunurken, İstanbul il örgütüne ilişkin herhangi bir gelir ve gider belirtilmemesi, mahkemeye hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzeninin oluşturulmaması ile hesabın dışında gelir ve gider oluşturulması inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemler olduğundan gerekli işlemlerin yapılması için ayrı ayrı nbsp;Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması karara bağlandı.


Ayrıca söz konusu hesaplara ilişkin yevmiye defterini tasdik ettirmeyen Parti sorumluları hakkında da suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...