Halka tehlikeli IŞİD uyarısı!

Halka tehlikeli IŞİD uyarısı!

DÜNYA Haberleri

UAÖ, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) başta Yezidiler olmak üzere Irak'taki azınlıkları hedef alması konusunda uyarıda bulundu.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan yazılı açıklamada, IŞİD'in geçen ay Yezidi Irak askerlerinden en az 24 kişiyi rehin aldığı ve bazılarını serbest bıraktığı belirtildi. Serbest bırakılmayanların Suriye'de kuzey doğu sınır boyunda tutulduğu ifade edilen açıklamada, Af Örgütü'nün, bu kişilerin aileleri ve serbest bırakılan Yezidiler ile görüştüğü kaydedildi.
Ailelerin, yakınları için duydukları endişeyi Af Örgütü'ne ilettikleri dile getirilen açıklamada, IŞİD'in genellikle elindeki sivilleri ve güvenlik güçlerini öldürdüğüne işaret edildi.
Açıklamada ayrıca IŞİD'in, Yezidileri "şeytanın kulları" olarak nitelediği ayrıntısına yer verildi.
Ateş, güneş ve suyu kutsal sayan Yezidiler, daha çok Irak'ın Musul ve Duhok il sınırlarında yaşıyor. Yezidilerin Irak'taki sayılarının 500 bin olduğu ifade ediliyor. Ana dilleri Kürtçe olan Yezidiler Arapça da biliyor.
Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, IŞİD militanları ve bazı aşiret güçleri, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerini kontrolü altına almıştı. Bölgedeki Enbar'ın El-Kaim, Rave, Aneh, Ratbe ve Hadise ilçeleri de IŞİD'in eline geçmişti.
IŞİD, önceki gün, Irak'ta hilafet devleti kurduğunu, örgütün lideri Ebubekir el-Bağdadi'yi de halife ilan ettiğini ve adını İslam Devleti olarak değiştirdiğini duyurmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...