Tezgâh merkeze karşı

Tezgâh merkeze karşı

Ekonomi Haberleri

Tezgahtaki fiyatlar, gıda etkisiyle haziran ayı enflasyonunda belirgin bir düşüş bekleyen Merkez Bankasının tam tersini söylüyor .

Kuraklık ve don etkisiyle rekolte kayıpları yaşanan meyve fiyatlarında ramazan ayının da etkisi ile artışlar sürüyor. Tarla ürünlerinin tezgahlara inmesi ile genel olarak haziran ayında düşen sebze fiyatlarında ramazan ayının etkisi sert oldu. Sebze ve meyvede yüzde 150'ye varan zamlar, dikkatleri Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı haziran enflasyonuna çevirdi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı daha önceki açıklamalarında enflasyonda gıda etkisiyle "belirgin" bir gerileme yaşanacağını söylemişti. Ancak tezgahlardaki fiyatlar gıda Merkez'in tam tersini gösteriyor.
Yazın ucuzlaması beklenen bir çok ürünün fiyatı ramazan ayının etkisiyle aynı kalırken bazıları da arttı. Mayıs ayı başında kilosu 2.5 lira olan şeftalinin fiyatı bugünlerde yüzde 100'ü bulan artışla 5 liraya kadar yükseldi. Olumsuz hava şartlarından en fazla etkilenen kayısının kilo fiyatı mayıs ayında 4 lirayken 6.50-7-8 liraya kadar çıkmış durumda. Mayıs başında kilosu 2 liradan tezgaha çıkan papaz eriğinin fiyatı haziran ayında yüzde 200 artışla 6 liraya fırlamıştı. Erik bu günlerde kilosu 5 liradan alıcı buluyor. Aynı şekilde taze fasulyenin fiyatı yüzde 100 artarken, geçtiğimiz ay kilosu 2 lira olan salatalığın kilosu 2.5 liraya kadar, kilosu 1 lira olan domatesin fiyatı da 2.5 liraya dayandı. Patlıcanın kilo fiyatı ise halen 1.5-1.75 liralık seviyesini koruyor. Bir çok ürünün fiyatında da beklenen gerileme hâlâ gerçekleşmedi. nbsp;
Ancak analistler mayısta yüzde 9.66 ile iki haneye dayanan enflasyonda düşüş bekliyor. IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch, enflasyonun haziran yüzde 0,7 ya da biraz daha fazla azalarak yüzde 9 seviyelerine gerileyebileceğini ifade etti. Birch, yaz ayında enflasyonda fazla bir azalış olmayabileceğini ancak ekim ayında önemli derecede azalma gerçekleşebileceğini söyledi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...