Borsada Alibaba alarmı!

Borsada Alibaba alarmı!

Ekonomi Haberleri

Alibaba.com, piyasadan 20 milyar dolar toplayacak ve ABD tarihinin en büyük halka arzına imza atacak.

Çinli e-ticaret devi Alibaba Group, New York borsasında halka açılıyor. Halka arzı için 12 Temmuz'da New York Borsası'nda deneme yapılacak. Borsa yönetimi, halka arzda sıkıntı yaşamamak için önceden bir deneme yapalacağını ve yazılım programlarının test edileceğini açıkladı. Alibaba, borsada BABA sembolüyle işlem görecek. Alibaba'nın halka arzının ABD'nin son dönemdeki en büyük teknoloji halka arzı olacağı belirtildi. Nasdaq borsasında, Facebook hisselerinin işlem görmeye başladığı ilk gün yaşanan teknik arıza sonucunda borsanın altyapısı çökmüş ve sosyal medya devinin hisseleri 1 saate yakın süre işlem görememişti. 18 Mayıs 2012'de gerçekleştirilen halka arzda yaşanan problemler, yatırımcıların yaklaşık 500 milyon dolar zarar etmesine sebep olmuştu.
168 milyar dolarlık değere sahip Alibaba, hisselerinin yüzde 12'sini satmayı planlıyor. Şirket halka arzla piyasadan 20 milyar dolar toplayacak. Bu, aynı zamanda ABD tarihinin de en büyük halka arzı olacak. Bundan önceki en büyük halka arz 19.2 milyar dolarla Bank of China'ya aitti. Onu 18.4 milyar dolarla NTT Mobile, 17.9 milyar dolarla Visa ve 16 milyar dolarla Facebook takip ediyor. 1999 yılında Çin'de bir odalı bir apartman dairesinde faaliyete geçen şirketin kurucusu Jack Ma, sitenin hikayesini şöyle anlatmıştı: "Bir gün San Fransisco'da kahve içiyordum. Bana bakan garsona 'Ali Baba'yı tanıyor musun' diye sordum. 'Ali Baba ve 40 Haramiler'i kim bilmez' dedi. Sonra sokakta yürüyen farklı milletlerden 30 kişiye daha aynı soruyu sordum. Herkes bildiğini söyledi. O an şirketin isminde karar kıldım..."


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...