Oruç ruha iyi geliyor

Oruç ruha iyi geliyor

SAĞLIK Haberleri

Bir disiplin olan orucun getirdiği ruhsal denge bütün bedende hissedilir. Sinir sisteminin yükselmiş elektrik yükü oruçluyken azalır ve stres hafifler.

Ramazanda oruç tutmanın, yüksek bir motivasyon kaynağı olduğunu söyleyen Üsküdar Üniversitesi Etiler Polikliniği Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel, "Orucun kendi içerisindeki şartlarına ve kurallarına harfiyen uymak insan psikolojisini temelden hedef alan bir eğitim yöntemidir. Orucun insan psikolojisine kesinlikle olumlu katkıları vardır" dedi.
Belirsizliğin insanda kaygı uyandırdığını hatırlatan ve insanın net ve kararlı olmayı arzuladığını belirten Dr. Evrensel, "İnanmak netlik ve teslimiyettir. Oruç inanan inanların yerine getirdiği bir ibadettir. İnanan insanda ruhsal dinginlik ortaya çıkar. Kafasındaki soru işaretleri giderildiğinde rahatlar. Gelecekle ilgili endişeleri kaybolur. Ruhsal dinginlik bütün bedende hissedilir. Sinir sisteminin yükselmiş elektrik yükü azalır. Stres hafifler. Tansiyon ve şeker düzeyi normalleşir. Beden ritmi olması gereken düzeye geriler. Bedensel ve ruhsal yorgunluk son bulur. Bağışıklık sistemi güçlenir. Hastalıklara karşı direnç artar" diye konuştu. nbsp;
RUHSAL BİR TERAPİ GİBİ
Orucun iradeyi güçlendirdiğini ve sabrı öğrettiğini söyleyen Dr. Evrensel, "Oruç sabretmektir. Günlük hayatın getirdiği kaygı, öfke, sinirlilik, saldırgan ve kırıcı davranışlar gibi olumsuz stres faktörlerini, orucun sabır özelliği dizginler. Bu olumsuzlukların zararlı etkileri oruç sayesinde ortadan kalkar. Oruçla huzurlu olan insan depresyon ve psikolojik rahatsızlıklardan uzak kalır" dedi. nbsp;Orucun kişinin kendine güvenini de artırdığını belirten Dr. Evrensel, "Oruç iradeyi güçlendirir. Sabrı öğretir. Ruhsal bir terapi gibidir. Belli bir süre boyunca zevk verici işlerden uzak durmayı, ertelemeyi ve nefsi kontrol altında tutmayı nbsp;sağlar. Oruç sembolik olarak çok büyük anlamlar taşır. Sadece gıda alımını kısıtlamak değildir. Bu nedenle yalnız mide bağırsak sistemini ilgilendirmez. Bir şeyi yapabilme imkanı varken yapmamak çok büyük bir olgunluk ve erdemdir. Oruç insanın erdem sahibi olmasına yol açar. Bunun yolunu öğretir. Neyi niye yaptığını bilen, kararlı, güçlü bir kişilik yapısının ortaya çıkmasını sağlar. Sadece ramazan ayında değil her an sorumluluklarını bilen, yalnızken bile nefsine uymayan, sağlam karakterli, ego sınırları net, kendisini ve dolayısıyla karşısındakini bilen, nerede durması gerektiğini algılayan, sınır ihlalleri yapmayan bir insan kişiliğinin gelişiminde çok büyük bir katkı sağlar" diye konuştu.
HUZURLU İNSAN PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLARDAN UZAK KALIR
Oruç iradeyi güçlendirir. Sabrı öğretir. Ruhsal bir terapi gibidir. Belli bir süre boyunca dünya zevklerine dair işlerden uzak durmayı, ertelemeyi ve nefsi kontrol altında tutmayı sağlar. Oruçla huzurlu olan insan depresyon ve psikolojik rahatsızlıklardan uzak kalır. nbsp;


Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...