Bakan Elvan açıkladı: 'Kulak çekildi'

Bakan Elvan açıkladı: 'Kulak çekildi'

GÜNDEM Haberleri

Paralel Yapı'ya yönelik operasyonlar 'telekulak'a darbe indirdi. Dinlemeler bıçak gibi kesildi.

Paralel yapının çeşitli bahanelerle binlerce kişiyi yasa dışı dinlediği iddiası, gündeme oturmuştu. Yapılan müdahaleler sonrası 'koca kulak' dizginlendi. Resmî verilere göre; 2012'de 583 bin 151 kişi mahkeme kararıyla dinlendi. Bu rakam 1 yıl sonra yaklaşık 25 bin artarak 607 bin 224'e yükseldi. nbsp;
17 Aralık darbe girişimiyle birlikte yasal dinlemelere de çeki düzen verildi. Geçtiğimiz yıl ocak-haziran arasında 290 bin 490 kişi mahkeme kararıyla dinlendi. Bu rakam, 2014'ün ilk altı ayında yaklaşık yüzde 74 azalarak 76 bin 86'ya geriledi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan "Dinleme rakamları yılın sonunda, diğer yılların gerisinde kalacak. Düşüşlerin sebebi, talebin azalması. Mahkemeler artık daha titiz davranıyor. Artık dinleme taleplerinin hepsine izin verilmiyor. Eski dönemde gerçek isimler üzerinden dinleme yapılmıyordu. Mahkeme istekleri değerlendirirken taleple hedefin uyup uymadığını da kontrol ediyor" diye konuştu.
Hükümet 17 Aralık sürecinin ardından telefon dinlemelerine yeni bir yasal çerçeve getirmek üzere harekete geçti. Yasal dinlemelerin yapıldığı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda düzenlemeye gidildi. Farklı isimde yapılan dinlemelere yasak getirildi. Dinleme kararının sadece ağır ceza mahkemeleri tarafından ve 3 hakimin oybirliği ile verilebilmesi kararlaştırıldı. Kuvvetli şüphenin varlığı tek başına yeterli sayılmadı ve somut deliller ile ispatlanması şartı konuldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz haftalarda TİB'in ve bütün bu dinlemelerin kaldırılması gerektiğini söylemişti.
Buket GÜVEN / TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...