HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Robin Williams'ı intihara sürükleyen hastalık

Kaynak:
Robin Williams'ı intihara sürükleyen hastalık

SAĞLIK Haberleri  / 

Robin Williams'ın ölümündeki intihar şüphesi herkesi hayrete düşürdü. Şimdi ünlü ve herşeye sahip bir kişinin neden intihar etmiş olabileceği tartışılıyor

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz: "Tedavi edilmeyen depresyon hastalarında intihar ve kalp hastalıkları riski daha yüksektir. İntiharların %60'ı bir duygu durum atağı sırasında oluşmaktadır. Depresyon kalp krizi geçirme riskini 2-3 kat artırmaktadır." Tüm dünyada en sık görülen psikiyatrik hastalıkların başında gelen depresyon, Amerikalı ünlü yıldız Robin Williams'ın intiharı sebebiyle yeniden gündeme taşındı. Modern dünyanın insan ruhuna yüklediği ağır sorumluluklar sebebiyle görülme sıklığı her geçen gün artan bu hastalık Dünya Sağlık Örgütü tarafından da "küresel kriz" olarak adlandırılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre depresyon dünyada gelecek 10 yıl içinde en çok görülen ikinci hastalık olacak. Bugün her beş kadından ve her on iki erkekten birinde depresyon görülüyor. Sadece yetişkinlerde değil, okul çağı çocuklarının yüzde 2'sinde, ergenlerin ise yüzde 5'inde depresyon görülebiliyor. Ancak bu kadar sık görülmesi ve her türlü sıkıntının "depresyon" olarak adlandırılması yüzünden hastaların büyük bir bölümü tedavisiz kalıyor.
Robin Williams'ı intihara sürükleyen hastalık
EVLİ KADINLAR DAHA FAZLA YAKALANIYOR

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz hekimlerin depresyon tanısı koymak için zaman zaman yetersiz kaldıklarını belirtiyor. Dünyadaki depresif hastaların ancak %25'inin tedavi imkânlarından yararlanabildiğine işaret eden Prof. Dr. Dilbaz, nbsp;"Türkiye'de yapılan bir araştırmada 100 depresyonludan sadece 12'sine doğru tanı konulabildiği saptanmıştır. Yeterli tanı ve tedavi almayan depresyon hastalarında intihar ve kalp hastalıkları riski daha yüksektir. İntiharların %60'ı bir duygu durum atağı sırasında oluşmaktadır. Kalp ve damar problemleri olan hastaların %17-27'sinde majör depresyon saptanmıştır. Depresyon kalp krizi geçirme riskini 2-3 kat artırmaktadır" dedi.
Depresyonun cinsiyete göre farklılık gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Dilbaz, kadınlarda evli olanlarda depresyona yakalanma riski daha yüksekken; erkeklerde ise bekâr olanların depresyona daha kolay yakalanabildiğini belirtti. Yaş ilerledikçe depresyon görülme oranının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Dilbaz ülkemizdeki yaşlıların yüzde 15-20'sinde depresyon görüldüğünü hatırlattı.
Robin Williams'ı intihara sürükleyen hastalık
EKSİK OLAN NEYDİ?
Amerikalı aktör Robin Williams'ın ölümündeki intihar şüphesi herkesi hayrete düşürdü. Şimdi ünlü ve herşeye sahip bir kişinin neden intihar etmiş olabileceği tartışılıyor.
Robin Williams'ı intihara sürükleyen hastalık

DEPRESYONLA SAVAŞIN İPUÇLARI

Dertleşebileceğiniz bir arkadaşınız olsun
Depresyonun doğru tanı ve tedavisinin her açıdan çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dilbaz, "İlaç tedavisi tek başına yeterli olabilir ama yanına terapi eklenirse o zaman başarı şansı neredeyse ikiye katlanmaktadır. Prof. Dr. Dilbaz, depresyonla baş etmek için şu tavsiyelerde bulundu.
• Günlük yaşamınızda sizi strese sokacak unsurları mümkün olduğunca azaltın.
• Hayattan beklentilerinizi ulaşabileceğiniz seviyelerde tutun.
• Çalışma saatleriniz ön görülebilir ve baş edilebilir olsun.
• Fiziksel ve zihinsel egzersiz yapın. Günde en az yarım saat yürüyün ve 5 yeni kelime öğrenin.
• Sağlıklı beslenin. Unlu ve şekerli gıdalar ile yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durun.
• Stresinizi azaltmak için rahatlama tekniklerini kullanın. Haftada en az en özelinizi bile rahatça konuşabileceğiniz bir arkadaşınızla buluşun.
• Sağlıklı uyuma alışkanlığı edinin. Her gün aynı saatte uyuyup uyanmaya çalışın.
• Kendinize günlük ve aylık programlar yapın. nbsp;

RİSK GRUBU
MÜKEMMELİYETÇİ nbsp;VE KARAMSARLAR tehlikede...

Depresyonun, serotonin başta olmak üzere bazı beyin kimyasallarının beyinde azalmasının yanında genetik yatkınlık ve sosyal etkiler sebebiyle de çıkabildiğini söyleyen Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, nbsp;olumsuz mükemmeliyetçilik, kendine güvensizlik, karamsarlık gibi nbsp;bazı kişilik özeliklerinin de depresyona yatkınlık meydana getirdiğini ifade etti. Prof. Dr. Dilbaz depresyonun belirtilerini şöyle sıraladı:
• Önceden yaptığınız işlerden zevk almamaya başladıysanız,
• Ciddi bir sebebe bağlı olmaksızın kendinizi sürekli olarak üzgün, heyecanlı, gergin, yorgun, çökmüş ve huzursuz hissediyorsanız,
• Depresyon hastalarının %90'ının uykusu azalır. Daha çok uyumaya ya da uyku arasında sık sık uyanmaya başladıysanız veya uykusuzluk çekiyorsanız depresyonda olabilirsiniz.
• Yeme düzeniniz değiştiyse; iştahınız azaldı ya da arttıysa,
• Dikkatinizi toplamakta zorluk çekiyorsanız; unutkanlıklarınız arttıysa,
• Kendini işe yaramaz, değersiz hissediyorsanız; hayattan zevk almamaya başladıysanız,
• Geçmişi ve geleceği düşündüğünüzde karamsarlık hissediyor ve her olan bitenden kendinizi sorumlu tutuyorsanız,
• Gençlerde duygu değişiklikleri görülmesi, çabuk sinirlenmek de depresyon belirtisidir.
• İntihar duygusu size artık yabancı gelmiyorsa,




Ziyneti Kocabıyık


SAĞLIK
Kaynak:
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...